«Ανεβάζει» τις εκτιμήσεις της για το ευρώ η JP Morgan

«Ανεβάζει» τις εκτιμήσεις της για το ευρώ η JP Morgan

Αναθεωρεί προς τα πάνω η JP Morgan τις εκτιμήσεις της για την ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο και τη στερλίνα. Η επενδυτική τράπεζα στις νέες της προβλέψεις «βλέπει» ενίσχυση του ευρωπαϊκού νομίσματος έως το τέλος του έτους. Όπως υποστηρίζει, οι αυξημένες προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί στην αγορά για σταδιακή άρση του προγράμματος νομισματικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ δίνουν ώθηση στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα κυρίως όσον αφορά την ισοτιμία του με το δολάριο.

Ήδη, το αμερικανικό νόμισμα φαίνεται να δέχεται πιέσεις από τα «αναιμικά» στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τις λιανικές πωλήσεις και τον πληθωρισμό, ενώ τόσο η νίκη Macron στη Γαλλία όσο και η αποδυνάμωση των ποσοστών του Beppe Grillo στην Ιταλία χαρίζουν «έδαφος» στο ευρώ.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές, σύμφωνα με την JP Morgan, δεν θεωρούνται πια φθηνές. Κατά συνέπεια, το ευρώ εκτιμάται ότι θα λάβει περαιτέρω ώθηση, ενόψει και της ανακοίνωσης που αναμένεται από την ΕΚΤ, το Σεπτέμβριο, για σταδιακή άρση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις προηγούμενες εκτιμήσεις της η JP Morgan «έβλεπε» την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου να υποχωρεί στο 1,08 δολ. όμως τώρα ανεβάζει τις προβλέψεις της για το ευρωπαϊκό νόμισμα σε 1,15 δολ. για το τρίτο τρίμηνο. Για το τέταρτο τρίμηνο του έτους η επενδυτική τράπεζα εκτιμά πως το ευρώ θα φθάσει σε 1,16 δολ. με ελαφρά υποχώρηση της ισοτιμίας σε 1,15 δολ. στο πρώτο τρίμηνο του 2018 και στη συνέχεια περαιτέρω ενίσχυσή του σε 1,18 δολ. τον Ιούνιο.

Όσον αφορά την ισοτιμία του ευρωπαϊκού νομίσματος με τη στερλίνα, η JP Morgan προβλέπει πως το ευρώ θα διαμορφωθεί σε 0,89 στερλίνες στο τέλος του τρίτου τριμήνου και σε 0,90 στερλίνες στο τέλος του 2017. Σημειώνεται πως προς το παρόν η ισοτιμία ευρώ - στερλίνας διαμορφώνεται σε 0,8783 στερλίνες.

Σήμερα, πάντως, το ευρώ έχει «σπάσει» προς τα πάνω το φράγμα του 1,15 δολ. έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Αυτή την ώρα, ενισχύεται στα 1,1550 δολάρια. Εναντι της στερλίνας, ενισχύεται σε 0,8875.