«Αέρας» αισιοδοξίας στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

«Αέρας» αισιοδοξίας στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με την «υπόσχεση» μιας χαλάρωσης στη νομισματική πολιτική αλλά και με τις ελπίδες για φορολογικά μέτρα σε μεγάλες οικονομίες όπως η Κίνα και η Γερμανία, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται ανοδικά στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,8%, με τον κλάδο των πρώτων υλών να ενισχύεται κατά 1,8%, καθώς όλοι οι τομείς και τα μεγάλα χρηματιστήρια διαπραγματεύονται σε θετικό έδαφος.

Στη Γερμανία, ο DAX κερδίζει 0,86% στις 11.660 μονάδες και ο γαλλικός CAC ενισχύεται κατά 0,56% στις 5.330 μονάδες. Στο Λονδίνο ο FTSE κερδίζει 0,83% στις 7.175 μονάδες.

Ένας από τους λόγους της ανόδου είναι οι χτεσινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Ολαφ Σολτς, ο οποίος ανέφερε πως η Γερμανία έχει τη δημοσιονομική ικανότητα να μετριάσει οποιαδήποτε μελλοντική οικονομική κρίση με «πλήρη ισχύ». Μάλιστα σημείωσε ως το Βερολίνο μπορεί ξοδέψει περίπου 50 δισ. ευρώ σε επιπλέον δαπάνες.

Επίσης, ο γερμανός αξιωματούχος υπεραμύνθηκε της πολιτικής των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, λέγοντας πως ένα κράτος πρέπει να ζει με βάση τις δυνατότητές του τις περιόδους της οικονομικής ευφορίας, προκειμένου να είναι σε καλή κατάσταση στην περίπτωση μίας ύφεσης.
Εν τω μεταξύ, η κεντρική τράπεζα της Κίνας παρουσίασε μια σημαντική μεταρρύθμιση στα επιτόκια, με στόχο τη μείωση του κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις και την αναζωογόνηση μιας οικονομίας που επηρεάζεται αρνητικά από τον εμπορικό της πόλεμο με τις ΗΠΑ.

Επίσης, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, οι οποίες προκάλεσαν λόγω της αντεστραμμένης καμπύλης παγκόσμια ανησυχία για μελλοντική ύφεση, έδειξαν σημάδια ανάκαμψης.

Στα εταιρικά νέα, ο βρετανικός τραπεζικός όμιλος CYBG σημειώνει άνοδο 4,9%, ενώ και η μετοχή της Deutsche Bank σημείωσε άνοδο, κερδίζοντας 4% μετά από το χαμηλό που κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα. Η Commerzbank επίσης σημειώνει άνοδο 3,5%.

Τέλος, τα ασιατικά χρηματιστήρια ενισχύθηκαν κυρίως με τα κέρδη που σημείωσε η Κίνα με τον Shenzhen να σημειώνει κέρδη 2,39% και τον σύνθετο Shenzhen να ενισχύεται 2,45%.