Ισχυρή στήριξη από ΓΕΚ Τέρνα, ΜΥΤΙΛ, ΔΕΗ και Motor Oil στο ΧΑ

Ισχυρή στήριξη από ΓΕΚ Τέρνα, ΜΥΤΙΛ, ΔΕΗ και Motor Oil στο ΧΑ

Τη νέα άνοδο των ευρωπαϊκών αγορών που ξεκίνησαν θετικά και τον Ιούνιο ακολούθησε το ΧΑ κλείνοντας στις 658,35 μονάδες (+0,88%), σε μια συνεδρίαση όπου οι τράπεζες δέσποσαν από πλευράς όγκων και τζίρων, όμως ξεχώρισαν περισσότερο οι μετοχές της ενέργειας όπως οι ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ και Ελλάκτωρ.

Ο Γενικός Δείκτης είχε διακύμανση 9 μονάδων σήμερα κινούμενος μόνιμα σε θετική τροχιά, με υψηλό στις 661,89 μονάδες (+1,43%) και χαμηλό στις 652,81 μονάδες (+0,04%), έχοντας συνολική διακύμανση 1,39%.

Ήταν η 6η ανοδική συνεδρίαση για το Χ.Α. στις εφτά τελευταίες και η 9η ανοδική στις δώδεκα που έχουν πραγματοποιηθεί από τα μέσα Μαΐου, οπότε και άλλαξε το βραχυχρόνιο momentum, με το Γενικό Δείκτη να κερδίζει 12% έκτοτε.

Η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από τις ισχυρές συναλλαγές που έγιναν – ξανά – στις τραπεζικές μετοχές αλλά και στον Τιτάνα που διαγράφηκαν από το δείκτη MSCI Global Standard και από σήμερα αποτελούν μέλη του MSCI Small Cap. Μάλιστα, ο τζίρος έφτασε στα 93,6 εκατ. ευρώ με τα 51,4 εκατ. ευρώ να γίνονται στις τράπεζες, οι οποίες διακίνησαν όγκο 98,6 εκατ. μετοχές, με το συνολικό όγκο της αγοράς στα 108,8 εκατ. τεμάχια.

Δέσποσε κυριολεκτικά η Eurobank διακινώντας περίπου το 60% του όγκου όλης της αγοράς, καθώς άλλαξαν χέρια 58,4 εκατ. μετοχές έναντι τζίρου 22,6 εκατ. ευρώ, ενώ στην Alpha Bank διακινήθηκε όγκος 31 εκατ. μετοχών μέσω συναλλαγών 17,6 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, υπήρξαν και πακέτα 11,07 εκατ. ευρώ, ήτοι το 12% των συνολικών συναλλαγών. Τα κυριότερα πακέτα έγιναν σε Eurobank, Εθνική και Alpha Bank, καθώς επίσης σε ΟΤΕ, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή και Καρέλια.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.579,70 μονάδες με άνοδο 0,52% ενώ έφτασε έως το +1,41%, με τον τραπεζικό κλάδο να κλείνει στις 335,20 μονάδες με άνοδο 1,31%, παρ’ ότι έφτασε να κερδίζει έως 6,14% και να υποχωρεί έως 0,23%.

Στον Large Cap, όπως προαναφέρθηκε ξεχώρισαν οι μετοχές της ενέργειας και των υποδομών με πρώτη τη ΓΕΚ Τέρνα που ενισχύθηκε κατά 7,56%, η Μυτιληναίος κέρδισε +5,34%, ΔΕΗ +5,33%, Motor Oil +4,20%, ΑΔΜΗΕ +3,42%, Ελλάκτωρ +3,23%, ΕΧΑΕ +2,73%, ΕΥΔΑΠ +2,38%, Εθνική +2,07% κ.λπ. Στον αντίποδα, υποχώρηση άνω του 2% είχαν οι Lamda Development και Aegean Airlines, ενώ άνω του 1% πιέστηκαν οι Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola HBC, Fourlis, ΕΛΠΕ και Σαράντης.

Στο χώρο του Mid Cap κέρδη 3% είχε η Κρι Κρι που αποτελεί μια από τις πλέον συνεπείς μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου όλα τα τελευταία χρόνια, ενώ θετικά έκλεισαν και οι Κέκροπας, Intralot, MIG, AVAX και Ολυμπιακή Τεχνική. Αντιθέτως, πτώση άνω του 4% είχε η ΙΑΣΩ, άνω του 3% έχασαν οι Ικτίνος και Attica Bank, και άνω του 2% οι Πλαίσιο και Πλαστικά Θράκης. Στο σύνολο της αγοράς, 69 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 43 με πτώση.

Διεθνώς, το κλίμα είναι πολύ θετικό για τις ευρωπαϊκές αγορές, με τους περισσότερους δείκτες σε άνοδο άνω του 1%, ενώ κέρδη πλέον του 1,50% σημειώνει και ο ευρωπαϊκός νότος. O Stoxx 600 μετά τα κέρδη άνω του 3% το Μάιο, ξεκινά με άνοδο άνω του 1% τον Ιούνιο. Σημειώνεται πως το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης σήμερα ήταν κλειστό, λόγω της αργίας της Πεντηκοστής.

Οι αγορές παίρνουν ώθηση από το περαιτέρω άνοιγμα των οικονομιών σ’ όλες τις χώρες της ευρωζώνης αλλά και τη μείωση γενικά των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού αλλά και των θανάτων. Γενικώς, όλη η ανθρωπότητα πασχίζει να επανέλθει στο έλασσον της κανονικότητας και αυτό αντανακλάται στη θετικότερη ψυχολογία ευρύτερα, αλλά και στη διάθεση για ανάληψη ρίσκου, σε μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα κ.λπ.