Ισχυρή πτώση–διόρθωση στο Χ.Α., αλλά με μειωμένες συναλλαγές

Ισχυρή πτώση–διόρθωση στο Χ.Α., αλλά με μειωμένες συναλλαγές

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Τη μεγαλύτερη πτώση όχι μόνο του 2019 αλλά και των τελευταίων πεντέμισι μηνών κατέγραψε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο με φόντο το διεθνές σήμα διόρθωσης, με αφορμή τις νέες απειλές Τράμπ για αύξηση των δασμών και κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου με την Κίνα.

Οι καινούριες απειλές του Αμερικανού προέδρου για νέους – πιο αυξημένους – δασμούς σε πληθώρα κινεζικών προϊόντων, αλλάζουν ξανά τα δεδομένα στον εμπορικό πόλεμο, αν και εφόσον τελικώς ισχύσουν. Θυμίζουμε πως το φθινόπωρο του 2018 η επιβολή δασμών και η κόντρα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ήταν η κυρίαρχη αιτία που οδήγησε τα χρηματιστήρια στην ιστορική «βουτιά» των τελευταίων τριών μηνών του προηγούμενου έτους.

Κατόπιν οι ελπίδες για συμφωνία και οι δηλώσεις συναίνεσης και συνεργασίας οδήγησαν στο ράλι του πρώτου 4μήνου του 2019, όπου πολλοί διεθνείς δείκτες πραγματοποίησαν το καλύτερο ξεκίνημα έτους την τελευταία 30ετία, οπότε το νέο «κτύπημα», διαταράσσει εκ νέου του σκηνικό.

Παρ'' ότι ακόμη είναι νωρίς για να ζυγιστεί η κατάσταση, καθώς προς το παρόν περισσότερο μοιάζει με... παιχνίδι συσχετισμών και «χειραγώγηση» της κατάστασης από την πλευρά του Αμερικανού προέδρου, στις αγορές δε σημειώθηκε κάποιο «τρελό» ξεπούλημα, πλην των ισχυρότατων πιέσεων στις κινεζικές μετοχές.

Τόσο οι αμερικανικοί όσο και οι ευρωπαϊκοί δείκτες ζητούσαν αφορμές διόρθωσης, καθώς πρόσφατα οι Nasdaq και S&P 500 βρέθηκαν σε νέα ιστορικά υψηλά, ενώ οι ευρωπαϊκοί δείκτες περιόρισαν σημαντικά το απόγευμα τις απώλειές τους. Φυσικά, οι επόμενες ημέρες θα δείξουν που θα πάει η κατάσταση.

Μέσα σ'' αυτό το περιβάλλον το ελληνικό χρηματιστήριο που είχε πρωτοστατήσει στην άνοδο το 4μηνο, εύλογα – ως περιφερειακή αγορά – έδειξε πιο ευάλωτη στην ανησυχία, κάτι που έφερε μετοχές ακόμη και του FTSE 25 να κλείσουν με πτώση έως 6,76%! Πάντως, τηρουμένων των αναλογιών και δεδομένου του ράλι άνω του 30% που έχουν κάνει δεκάδες τίτλοι εντός του 2019, η διόρθωση, παρ'' ότι είχε βίαια στοιχεία, εντούτοις κρίνεται θεμιτή.

Παράλληλα, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σε τόσο ισχυρή πτώση, δεν υπήρξε κλιμάκωση συναλλαγών, καθώς ο τζίρος διαμορφώθηκε μόλις στα 46,82 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια εξέλιξη που δεν ενισχύει το πτωτικό σενάριο, δεδομένου ότι δεν... σηκώθηκαν ισχυρά κεφάλαια από την αγορά, με το Μάιο να συνεχίζει σε πολύ χαμηλό συναλλακτικό τέμπο, ενώ ο Απρίλιος έκλεισε με μέσο τζίρο 61,9 εκατ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 754,20 μονάδες με πτώση 2,60% και πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας που ήταν στις 753,21 μονάδες, ενώ το υψηλό ημέρας ήταν στις 768,61 μονάδες στο άνοιγμα. Εξυπακούεται ότι καθ'' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Γ.Δ. δεν πέρασε σε θετική τροχιά, ενώ στο χώρο του Large Cap μόνο η ΔΕΗ (+1,98%) έκλεισε σε θετικό έδαφος.

Οι τράπεζες, μετά από καιρό είχαν πανομοιότυπη συμπεριφορά με τις Πειραιώς και Alpha Bank να χάνουν από 4,38%, η Εθνική -4,04% και η Eurobank -3,22%. Στο χώρο των blue chips, o ΟΛΠ που προέρχονταν από ράλι με διαρκή υψηλά 10ετίας υποχώρησε κατά 6,76%, άνω του 5% έχασε η ΓΕΚ Τέρνα, άνω του 4% υποχώρησαν οι Μυτιληναίος, Viohalco και Ελλάκτωρ, ενώ αυξημένες πιέσεις δέχτηκαν οι ΕΧΑΕ, Grivalia Properties, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Aegean Airlines και Fourlis.

Στο χώρο του Mid Cap καμιά μετοχή δεν έκλεισε με άνοδο, ενώ κατακρημνίστηκε άνω του 9% η Τεχνική Ολυμπιακή, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν οι ΑVΑΧ, Attica Bank, Κέκροπας, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, MIG, Νηρέας, Intracom Holdings, Cenergy Holdings κ.α.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε είναι ότι στο σύνολο της αγοράς μόνο 15 μετοχές έκλεισαν με θετικό πρόσημο, ενώ 91 τίτλοι έκλεισαν χαμηλότερα.