7ος χρόνος, ημέρα 2102η
Τρίτη, 3 Αυγούστου 2021

Ισχυρή πτώση στο Χρηματιστήριο με διεθνείς πιέσεις

Ισχυρή πτώση στο Χρηματιστήριο με διεθνείς πιέσεις

Με πτωτικές διαθέσεις και σε συσχέτιση με το - ούτως ή άλλως - βαρύ κλίμα στις διεθνείς αγορές κινήθηκε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, έχοντας στο φόντο το μίνι-κραχ στην αγορά κρυπτονομισμάτων και την εκτόξευση του δείκτη κινδύνου VIX στις 25.75 μονάδες (+20,62%).

Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες της τάξης του -2,18% κλείνοντας στις 881,04 μονάδες, συναντώντας σημαντικά μεσοπρόθεσμα επίπεδα στήριξης, τα οποία οριακά διέσπασε. Η συντριπτική πλειονότητα των δεικτοβαρών τίτλων έκλεισαν αρνητικοί (πλην Τιτάνα και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, +0,35% και +0,16% αντίστοιχα), ενώ και από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση διεσώθησαν μονάχα οι μετοχές της Ευρωπαϊκής Πίστης (+0,4%) και της Intercontinental (+0,71%).

Ο Δείκτης παρέμεινε μόνιμα κόκκινος καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, κλείνοντας πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας (χαμηλό 879,15 μονάδες, -2,38%), με τις πωλήσεις να έχουν τον πρώτο λόγο απόρροια ρευστοποιήσεων, που εντάθηκαν στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης όταν χάθηκε η επαφή με τις 890 μονάδες και η ελπίδα οποιασδήποτε αντιστροφής του κλίματος.

Η συναλλακτική δραστηριότητα, αν και όχι εξαιρετικά μεγάλη προβληματίζει ωστόσο, καθώς δικαιολογεί την πτωτικότητα (καθαρές συναλλαγές περίπου 75 εκατ. ευρώ), με τον ΟΤΕ να έχει τη μεγαλύτερη όλων (25,41 εκατ. ευρώ) λόγω όμως των μεγάλων του πακέτων προσυμφωνημένων εντός της συνεδρίασης, ακολουθούμενη από αυτήν της Alpha (16,49 εκατ. ευρώ), επίσης βοηθούμενη από πακέτα.

Ο Δείκτης, λοιπόν, έχοντας χάσει μια πρώτη ανοδικότητα, οριακά διέφυγε μιας πολυήμερης συσσώρευσης και εφόσον δεν επανέλθει άμεσα άνω των 885 αρχικά, αλλά κυρίως δεν κατοχυρώσει τις 895 σε ημερήσιο κλείσιμο, μπαίνει σε περιπέτειες με αποδέκτη τις 835 μονάδες.

Βεβαίως, επιμέρους τίτλοι έχουν λίγο διαφορετική συμπεριφορά, και αρκετοί από αυτούς παραμένουν σε ανοδικό τέμπο, δίνοντας την ευκαιρία τοποθέτησης σε δικές τους στηρίξεις, ενώ άλλοι ακόμα δεν έχουν καν δώσει τέτοια «φθηνά» επίπεδα.

Στις διεθνείς αγορές, όλοι οι χρηματιστηριακοί δείκτες βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος. Στην Ευρώπη, o Eurostoxx 50 στο -2,03%, ο Εurostoxx 600 στο -2.32%, ο DAX 30 στο -2,35% και ο CAC 40 στο -2,17%. Οι ΗΠΑ, επίσης κόκκινες, με τον S&P 500 να χάνει 1.42%, τον Dow 30 1,637% και τον Nasdaq 100 -1.32%.

O χρυσός παίρνει σήμερα το αίμα του πίσω, καθώς θα πρωταγωνιστήσει στο σήριαλ των πληθωριστικών πιέσεων (1.883 δολάρια ανά ουγγιά, +0,82%) ενώ οι πωλήσεις στα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ έχουν κοπάσει τοπικά, με τις αποδόσεις να παραμένουν εντός – αδικαιολόγητου - εύρους 1,55%-1,75%.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.