Ισχυρή πτώση για το πετρέλαιο - Συνεδριάζει ο OPEC

Ισχυρή πτώση για το πετρέλαιο - Συνεδριάζει ο OPEC

Πτώση άνω του 4% κατέγραφαν νωρίτερα οι τιμές του πετρελαίου, καθώς ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας εκτίμησε πως η μείωση της παραγωγής μόλις κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως είναι αρκετή για τον OPEC και όλα τα πετρελαιοπαραγωγικά κράτη. 

Η Σαουδική Αραβία υποστήριζε πως ο OPEC θα έπρεπε να μειώσει την παραγωγή του κατά τουλάχιστον 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Ωστόσο, σήμερα το πρωί ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Khalid al-Falih, δήλωσε σε δημοσιογράφους πως μια μείωση κατά 1 εκατ. θα ήταν αρκετή.

Στον απόηχο των δηλώσεών του, η τιμή του Brent υποχωρεί 4,21% στα 58,97 δολάρια, ενώ το West Texas Intermediate (WTI) διαμορφώνεται στα 50,62 δολάρια το βαρέλι, με πτώση 4,25%. Πλέον, οι πιέσεις έχουν υποχωρήσει στο -2,3% και -2,7% αντίστοιχα. 

Η παραγωγή αργού του OPEC αυξήθηκε κατά 4,1% από τα μέσα του 2018, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, φθάνοντας τα 33,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η παραγωγή πετρελαίου από τους μεγαλύτερους παραγωγούς του κόσμου (OPEC, Ρωσία και ΗΠΑ) αυξήθηκε κατά 3,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα από το τέλος του 2017 στα 56,38 εκατ. βαρέλια, καλύπτοντας σχεδόν το 40% της παγκόσμιας κατανάλωσης.

Σημειώνεται πως σήμερα στη Βιέννη συνεδριάζει ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (OPEC), όπου αναμένεται να αποφασίσει μείωση της παραγωγής πετρελαίου για τους επόμενους έξι μήνες, την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πιέζει για χαμηλές τιμές στα καύσιμα.

Ο OPEC αναμένεται επίσης να συναντηθεί την Παρασκευή και με τη Ρωσία, η οποία αποτελεί έναν από τους βασικότερους παραγωγούς πετρελαίου που δεν αποτελεί μέλος του OPEC, προκειμένου να συζητήσουν τα επίπεδα παραγωγής. Κατά τη συνάντηση αυτή αναμένεται να υπάρξει συμφωνία για μείωση της παραγωγής.

Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλέξανδρος Νόβακ δήλωσε την Πέμπτη ότι «θα ήταν πολύ πιο δύσκολο για τη Μόσχα να μειώσει τον χειμώνα την παραγωγή πετρελαίου της, λόγω των ψυχρών συνθηκών στα ρωσικά πετρελαϊκά πεδία".