Ισχυρή ενδοσυνεδριακή διόρθωση και μάζεμα στο φινάλε για το ΧΑ

Ισχυρή ενδοσυνεδριακή διόρθωση και μάζεμα στο φινάλε για το ΧΑ

Του Απόστολου Σκουμπούρη 

Την πρώτη ισχυρή – έστω και ενδοσυνεδριακά - διόρθωση εδώ και αρκετό καιρό έκανε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο μετά από ένα μεγάλο διάστημα συσσώρευσης και εξαιρετικά στενό εύρος διακύμανσης, ξεμπλόκαρε πτωτικά, «λύνοντας» τις διαθέσεις των πωλητών, κάτι που οδήγησε σε σημαντική ενδοσυνεδριακή διόρθωση.

Η αγορά είχε εγκλωβιστεί σε πολύ περιορισμένο εύρος διακύμανσης μεταξύ των 875 και 880 μονάδων, ενώ δεν υπήρξαν δυνάμεις ανοδικής διαφυγής από αυτό το όριο, καθ'' ότι στο σύστημα δεν εισήλθε καινούριο χρήμα. Έτσι, η... λύση βρέθηκε με το πτωτικό ξεμπλοκάρισμα που απεγκλώβισε τους ταλαντωτές και «φρέσκαρε» τα τεχνικά δεδομένα.

Αυτά μεταξύ άλλων δηλώνει στο Liberal o Μιχάλης Μιχαηλίδης, μέλος του δ.σ. της Ευρωνομισματικής και χρηματιστηριακός αναλυτής, σημειώνοντας ότι «το σημαντικό ήταν να μην χάσει ο τραπεζικός δείκτης το όριο των 848 μονάδων, καθώς αυτό θα έβαζε σε περιπέτειες την αγορά, καθώς ο τραπεζικός προηγείται του Γενικού Δείκτη, ενώ η επόμενη στήριξη για τον ΔΤΡ θα ήταν στις 832 μονάδες».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Merit Χρηματιστηριακή Λεωνίδας Παπακωνσταντίνου τονίζει ότι «σε μια ρηχή αγορά όπως η ελληνική, ακόμη και οι μικρές αφορμές μπορούν να φέρουν ντόμινο πωλήσεων. Έτσι έγινε και με την έκθεση της Morgan Stanley που χθες έδωσε τιμές στόχους για τις τράπεζες χαμηλότερες από αυτές που ήδη έχουν στο ταμπλό (πλην της Εθνικής που ο στόχος οριοθετήθηκε στα 3,1 ευρώ).

Το γεγονός ότι ένας τέτοιος οίκος δίνει τιμές στόχους χαμηλότερες από αυτές που υπάρχουν τώρα στο ταμπλό, ασφαλώς και είναι ένα ζήτημα, κάτι που οδήγησε κάποια funds στο δρόμο των ρευστοποιήσεων», τονίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ο ίδιος επισημαίνει πως, εφόσον η αγορά δεν μπόρεσε να πιάσει την ευρύτερη ζώνη των 885-890 μονάδων, εύλογα... κρέμασε χαμηλότερα. Πλέον, δεν αποκλείει συνέχεια της διόρθωσης αύριο, αν και το θεαματικό μάζεμα στο φινάλε σήμερα, πιθανότατα αλλάζει εκ νέου τα δεδομένα. Πάντως, θεωρεί ότι μια διόρθωση έως τις 850 και λίγο χαμηλότερα, είναι ρεαλιστική για την αγορά.

Σήμερα λοιπόν ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 873,34 μονάδες με πτώση 0,67% εικόνα που διαμορφώθηκε στο φινάλε και στις δημοπρασίες, όπου έλαβε χώρα τρομερό αγοραστικό κρεσέντο, κάτι που εκτόξευσε την αξία συναλλαγών στα 92,66 εκατ. ευρώ, ενώ μισή ώρα πριν το τέλος δεν είχε ξεπεράσει τα 55 εκατ. ευρώ!

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Γ.Δ. «βούτηξε» έως το χαμηλό των 862,05 μονάδων (-1,96%), ενώ πέριξ αυτών των επιπέδων – δηλαδή σταθερά κάτω από τις 870 μονάδες - κινήθηκε στο 90% της διάρκειας της συνεδρίασης. Το υψηλό ημέρας ήταν στις 877,36 μονάδες στο άνοιγμα.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.166,66 μονάδες με πτώση 0,40%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 863,02 μονάδες με πτώση 1,26%, έχοντας φτάσει να υποχωρεί έως 3,93% πέφτοντας στις 839,62 μονάδες, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.218,45 μονάδες με πτώση 2,26%. Στις τράπεζες μαζεύτηκε το μεγαλύτερο μέρος της ενδοσυνεδριακής διόρθωσης, όπως μαρτυρά και η διακύμανση του κλαδικού δείκτη.

Η Εθνική τελικά έκλεισε με απώλειες 1,99%, η Πειραιώς -1,75%, η Alpha Bank -0,91% και η Eurobank -0,89%. Στο χώρο των μη τραπεζικών μετοχών του Large Cap σημαντικές πιέσεις δέχτηκε η Ελλάκτωρ υποχωρώντας κατά 3,92%, η ΔΕΗ -3,17%, Cenergy Holdings -2,93%, Titan -2,56%, Viohalco -2,05% κ.λπ. 

Στήριγμα στην αγορά έδωσαν blue chips όπως Coca Cola HBC, Motor Oil, Μυτιληναίος, Jumbo, ΟΛΠ και Σαράντης. 

Καθολική πτώση καταγράφηκε στο χώρο του Mid Cap όπου καμιά μετοχή δεν έκλεισε ανοδικά, ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε. Η MLS πιέστηκε εκ νέου υποχωρώντας κατά 7,96%, η MIG -4,89%, Intrakat -4,17%, Intralot -3,91%, AVAX -3,84%, Τεχνική Ολυμπιακή -3,28%, Attica Bank -3,25% κ.ο.κ. Στο σύνολο της αγοράς, 32 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 74 που υποχώρησαν.