«Ισχυρή βούληση» του OPEC για παράταση της συμφωνίας μείωσης της παραγωγής πετρελαίου

«Ισχυρή βούληση» του OPEC για παράταση της συμφωνίας μείωσης της παραγωγής πετρελαίου

Τα μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγικών Χωρών (OPEC) έχουν «μια ισχυρή βούληση» να παρατείνουν τη συμφωνία μείωσης της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, κατά τη συνάντησή τους στις 25 Μαΐου, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας.

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Khalid al-Falih δήλωσε ότι οι χώρες εντός και εκτός του OPEC που παράγουν πετρέλαιο έχουν δείξει «εντυπωσιακή επίδοση» στον περιορισμό της ροής πετρελαίου από την επίτευξη της συμφωνίας στα τέλη του 2016, η οποία προέβλεπε τη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως για έξι μήνες.

Ο Khalid al-Falih σημείωσε πως τόσο η χώρα του όσο και οι άλλες παρακολουθούν πολύ στενά τα επίπεδα των αποθεμάτων. «Οι μειώσεις θα διατηρηθούν αν τα αποθέματα παραμείνουν πάνω από τον πενταετή μέσο όρο, αν οι αγορές δεν νιώσουν σίγουρες για το outlook, αν δεν δούμε τις εταιρείες και τους επενδυτές να νιώθουν καλά για την κατάσταση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου», επεσήμανε.

«Θέλουμε να δείξουμε πως θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να επανέλθει η αγορά σε υγιή κατάσταση».

Σήμερα, στις ηλεκτρονικές συναλλαγές του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης το αργό WTI ενισχύεται 0,66% στα 49,07 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent σημειώνει άνοδο 0,6% στα 52,05 δολάρια το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου. 

Δημοσκόπηση Reuters: Ο OPEC θα χρειαστεί να παρατείνει τη συμφωνία για να διατηρήσει την ανάκαμψη

Ο OPEC θα πρέπει να παρατείνει τη συμφωνία μείωσης της παραγωγής προκειμένου να διατηρήσει την ανάκαμψη των τιμών, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters σε αναλυτές.

Έξι από τους 10 που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση εκτίμησαν ότι ο OPEC θα διατηρήσει τη μείωση της παραγωγής και μετά τον Ιούνιο, δύο θεωρούν ότι δεν χρειάζεται, ενώ οι άλλοι δύο ήταν αναποφάσιστοι.

Στη μηνιαία του έκθεση την Τρίτη, ο OPEC ανακοίνωσε πως τα αποθέματα του πετρελαίου αυξήθηκαν τον Ιανουάριο παρά την παγκόσμια συμφωνία μείωσης της παραγωγής και αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις του για την παραγωγή το 2017.

Ωστόσο, διατήρησε την εκτίμηση ότι τα αποθέματα θα αρχίσουν να συρρικνώνονται λόγω της μείωσης της παραγωγής και πρόσθεσε ότι στο δεύτερο μισό του έτους «η αγορά αναμένεται να εξισορροπηθεί ή ακόμα και να παρατηρηθεί μείωση των αποθεμάτων».

Σημειώνεται πως τα μέλη του OPEC μαζί με τη Ρωσία και άλλα δέκα κράτη συμφώνησαν στα τέλη του 2016 την πρώτη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής έπειτα από οκτώ χρόνια, με εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2017. Η μείωση για τα μέλη του OPEC είναι 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ η Ρωσία και οι άλλες χώρες δεσμεύτηκαν στη μείωση της παραγωγής κατά 600.000 βαρέλια ημερησίως.