7ος χρόνος, ημέρα 2103η
Τετάρτη, 4 Αυγούστου 2021

Ισχυρή αντίδραση στην Wall Street μετά το sell-off

Ισχυρή αντίδραση στην Wall Street μετά το sell-off

Με ισχυρά κέρδη που ξεπερνούν τις 500 μονάδες για τον Dow Jones διαπραγματεύονται οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς στις πρώτες συναλλαγές τους μετά το μεγαλύτερο sell-off των τελευταίων οκτώ μηνών, καθώς φαίνεται να υποχωρούν οι φόβοι για την ταχέως μεταδιδόμενη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού που ταρακούνησαν χτες τις παγκόσμιες αγορές.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται κατά 1,5% και κινείται στις 34,480 μονάδες με κέρδη περίπου 400 μονάδων, ο ευρύτερος S&P 500 σημειώνει άνοδο 1,25% κινούμενος στις 4.311 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq που βρίσκεται στις 14.420 με κέρδη 1%.

Υπενθυμίζεται ότι χτες ο Dow Jones ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με απώλειες άνω των 700 μονάδων, με φόντο τους φόβους λόγω της νέας έξαρσης της πανδημίας παγκοσμίως, ωστόσο οι αναλυτές δεν εκφράζουν ευρύτερους προβληματισμούς προς το παρόν.

Χαρακτηριστικά, ο Dubravko Lakos-Bujas, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής στην JPMorgan, σε σημείωμά του σήμερα Τρίτη ανέφερε ότι «παραμένουμε θετικοί για τις μετοχές βλέποντας τον τελευταίο γύρο ανάπτυξης, ενώ οι φόβοι για επιβράδυνση θεωρούμε ότι είναι πρόωροι και υπερβολικοί».

Μάλιστα ο ίδιος αύξησε την τιμή στόχο έως το τέλος του έτους για το S&P 500 στις 4.600 μονάδες από τις 4.400, δίνοντας δηλαδή περιθώριο ανόδου 8% από το χτεσινό κλείσιμο

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και με τις χτεσινές απώλειες ο διευρυμένος δείκτης της αγοράς των ΗΠΑ παραμένει μόλις 3,1% κάτω από το ιστορικό υψηλό του, στο οποίο είχε φτάσει την περασμένη Τρίτη, ενώ σε τεχνικό επίπεδο κατάφερε να διατηρήσει την ανοδική του τάση.

Πίσω στη σημερινή συνεδρίαση, ήπια αντίδραση βγάζουν οι μετοχές των κλάδων που δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα χτες, με τις Carnival και Royal Caribbean από το χώρο της κρουαζιέρας να ενισχύονται κοντά στο 1%, όπως και οι αεροπορικές United, American και Delta airlines που κινούνται επίσης στα ίδια επίπεδα.

Την ίδια ώρα, στην κορυφή του Dow Jones βρίσκεται η IBM με άλμα άνω του 3,5% έπειτα από τα καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη που παρουσίασε για το β' τρίμηνο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση των εσόδων της εδώ και τρία χρόνια.

Αντίθετα, με απώλειες 0,8% κινείται η Travelers, παρά τα υψηλότερα των εκτιμήσεων κέρδη για το β' τρίμηνο που ανακοίνωσε και βρίσκεται στην τελευταία θέση του δείκτη.

Σε παρόμοιους ρυθμούς κινείται και ο τίτλος της Netflix, που βρίσκεται στο -1,6%, εν αναμονή των δικών της αποτελεσμάτων που θα ανακοινώσει με το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Επιπλέον στήριξη στην αγορά των μετοχών δείχνει να δίνει η νέα πτώση του bitcoin, το οποίο υποχώρησε κάτω από τα 30.000 δολάρια για πρώτη φορά από τις 22 Ιουνίου συμπαρασύροντας και τα άλλα κρυπτονομίσματα, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της CoinMarketCap η αγορά έχασε σχεδόν 98 δισ. δολάρια το τελευταίο 24ωρο.