Τρίτη 24 Μαρτίου 2020, 19:30

-A +A

Ισχυρή αντίδραση με κέρδη 9% στις ευρωαγορές

Τρίτη 24 Μαρτίου 2020, 19:30
Ισχυρή αντίδραση με κέρδη 9% στις ευρωαγορές
-A +A

Με μεγάλη ορμή ανταποκρίθηκαν οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στα μέτρα που ανακοινώνονται από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού, με τις συνεδριάσεις να καλύπτουν σημαντικό μέρος από τις απώλειες των προηγούμενων συνεδριάσεων. 

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε εκ νέου πάνω από τις 300 μονάδες και συγκεκριμένα στις 304, ενισχυμένος κατά 8,4%.

Στην Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX κατέγραψε άνοδο 10,98 και διαμορφώθηκε στις 10.700 μονάδες, ενώ σημαντικά κέρδη σημείωσε και ο δείκτης CAC 40 στην Γαλλία, που έκλεισε στις 4.242 μονάδες με άνοδο 8,39%.

Παρόμοια εικόνα καταγράφηκε και στην συνεδρίαση του δείκτη FTSE 100 στο Λονδίνο, ο οποίος έκλεισε στις 5.446 μονάδες με κέρδη 9,06%, ενώ στα χρηματιστήρια της ευρωπαϊκής περιφέρειας, η οποία πλήττεται περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε άνοδο 8,93% στις 16.948 μονάδες. 

Τέλος, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία έκλεισε στις 6.717,30 μονάδες, ενισχυμένος κατά 7,82%.

Στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών ο PMI της Ευρωζώνης

Στις 31,4 μονάδες βυθίστηκε τον Μάρτιο ο σύνθετος δείκτης τιμών παραγωγού για την Ευρωζώνη, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Ιούλιο του 1998 όταν ξεκίνησε ο δείκτης. Τον Φεβρουάριο, ο PMI είχε διαμορφωθεί στις 51,6 μονάδες, ενώ υπενθυμίζεται ότι πάνω από 50 μονάδες τα στοιχεία δείχνουν ανάπτυξη ενώ κάτω από 50 δείχνουν συρρίκνωση δραστηριότητας.

Ο δείκτης PMI για τον κλάδο υπηρεσιών κατέρρευσε στις 28,4 μονάδες  από 52,6 μονάδες τον Φεβρουάριο. «Ο PMI Μαρτίου είναι αντιστοιχεί σε κατάρρευση του ΑΕΠ  κατά 2% σε τριμηνιαία βάση και είναι προφανές ότι η πτώση μπορεί να ισχυροποιηθεί περαιτέρω καθώς θα εφαρμόζονται όλο και πιο δρακόντεια μέτρα για την αντιμετώπιση του ιού», δήλωσε ο Κρις Ουίλιαμσον, επικεφαλής αναλυτής της IHS Markit. 

Η απόφαση της Fed

Υπενθυμίζεται πως χτες λίγο πριν το καμπανάκι της έναρξης  της εβδομάδος για τη Wall Street, με νέα αιφνιδιαστική παρέμβαση η Federal Reserve ανήγγειλε ότι θα αγοράσει απεριόριστη ποσότητα κρατικών ομολόγων και διασφαλισμένων με ενυπόθηκα πάγια τίτλων για να στηρίξει την αγορά. 

Δηλαδή τι έκανε  η Fed;  Aνακοίνωσε πως θα αγοράσει όσα assets « χρειάζεται» έναντι να εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της αγοράς και την αποτελεσματική μετάδοση της νομισματικής πολιτικής, κρατώντας ταυτόχρονα χαμηλά το κόστος δανεισμού. Στόχος ήταν να μαζευτούν οι απώλειες πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Wall Street  καθώς τα παράγωγα στον S&P είχαν ήδη γράψει την επόμενη στήριξη, τις 2172 μονάδες, το δεύτερο δυνατό οχυρό μετά την απώλεια των 2638 μονάδων.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα, 6 Απριλίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα