7ος χρόνος, ημέρα 2097η
Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021

Ισχυρή άνοδος στις ευρωαγορές με «αντεπίθεση» του ταξιδιωτικού κλάδου

Ισχυρή άνοδος στις ευρωαγορές με «αντεπίθεση» του ταξιδιωτικού κλάδου

Με ισχυρά κέρδη που ξεπερνούν και το 1,5% διαπραγματεύονται οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, έχοντας βρει ξανά το βηματισμό τους μετά το sell-off της Δευτέρας και τον τουριστικό κλάδο που είχε δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα να αντεπιτίθεται σήμερα με ράλι περίπου 4%, καθώς υποχωρούν οι ανησυχίες για το υπερμεταδοτικό στέλεχος Δέλτα του κορονοϊού.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται στις 452,62 μονάδες με άνοδο 1,35%, έχοντας όλους τους κλάδους τους «στο πράσινο» και των ταξιδιών και αναψυχής να υπεραποδίδει, όπως προαναφέρθηκε.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,8% και κινείται στις 15.340 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει άνοδο 1,5% κινούμενος στις 24.462 μονάδες, όπως και βρετανικός FTSE 100 που διαπραγματεύεται στις 6.993 μονάδες με ακόμα μεγαλύτερη άνοδο 1,65%.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στις αγορές τις περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB ενισχύεται κατά 1,5% και βρίσκεται στις 24.475 μονάδες, ενώ την απόδοση της ημέρας παρουσιάζει ο ισπανικός IBEX 35 που κινείται στις 8.516 μονάδες με άνοδο 1,9%.

Η επενδυτική διάθεση που εμφανίζεται αναπτερωμένη σήμερα στις αγορές της Γηραιάς ηπείρου, έλαβε βοήθεια σε μεγάλο βαθμό από τη θετική αντίδραση που έβγαλαν χτες οι βασικοί δείκτες της Wall Street, οι οποίοι έκλεισαν και οι τρεις με κέρδη άνω του 1,5% μετά το παγκόσμιο ξεπούλημα της Δευτέρας.

Σε αυτό το κλίμα, ο κλάδος των ταξιδιών και αναψυχής που βρέθηκε στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων του sell-off, καθώς ο βασικός φόβος της αγοράς εντοπίστηκε στην έξαρση των κρουσμάτων και τα νέα περιοριστικά μέτρα κυρίως στις μετακινήσεις που ενδέχεται να επιφέρει, σήμερα παρουσιάζει ισχυρές επιδόσεις. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι η Carnival από το χώρο της κρουαζιέρας βλέπει τον τίτλο της στο Λονδίνο να πραγματοποιεί άλμα άνω του 6,6%, ενώ η easyJet ενισχύεται κατά 4,7% και η μητρική της British Airways η IAG κατά 5,7%.

Την ίδια ώρα, η ολλανδική ASML, ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους εταιρειών μικροτσίπ παγκοσμίως, σημειώνει άνοδο σχεδόν 4% αφότου αναβάθμισε το ετήσιο outlook των πωλήσεών της έπειτα από το άλμα που παρουσίασαν στο δεύτερο τρίμηνο.

Ακόμα καλύτερα κινείται η Next με άλμα 8,5%, που την φέρνει στην κορυφή του πανευρωπαϊκού δείκτη, καθώς διέλυσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών για το β΄τρίμηνο και αναβάθμισε την εκτίμησή της για τα κέρδη του έτους.

Αντίθετα, η ολλανδική εταιρεία χημικών Corbion πραγματοποιεί βουτιά 6,6% και βρίσκεται στην τελευταία θέση του Stoxx 600, αφότου η Barclays υποβάθμισε το σήμα της μετοχή της σε “underweight”.