Εκρηκτικό ράλι άνω του 3,5% στο ΧΑ με ενισχυμένες συναλλαγές

Εκρηκτικό ράλι άνω του 3,5% στο ΧΑ με ενισχυμένες συναλλαγές

Εντυπωσιακή είναι η δυναμική που παρουσιάζει και σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο ακολουθώντας το διεθνές κλίμα καταγράφει νέα εκρηκτική άνοδο με κατακόρυφη ενίσχυση των συναλλαγών, με το Γενικό Δείκτη ήδη πάνω από τις 650 μονάδες με κέρδη άνω του 3,5%, με τις τράπεζες έως και +18%, ενώ ο τζίρος ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ! 

Τη δυναμική της αγοράς ενίσχυσε η διαρροή του σχεδίου της Κομισιόν που θα διανείμει πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης ύψους 750 δισ. ευρώ στις χώρες της ευρωζώνης, εκ των οποίων τα 500 δισ. ευρώ θα διανεμηθούν με τη μορφή επιχορηγήσεων. Εξ αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα θα λάβει 22,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις, ποσό που αντιπροσωπεύει το με 12,5% του ΑΕΠ της χώρας. 

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, η Ιταλία αναμένεται να λάβει το μεγαλύτερο μέρος με 81,8 δισ. ευρώ, η Ισπανία 77,3 δισ. και η Γαλλία 39 δισ. ευρώ.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, σύσσωμες οι διεθνείς αγορές παρουσιάζουν εξαιρετική εικόνα έχοντας αναρριχηθεί σε υψηλά δύο έως δυόμισι μηνών, με τους επενδυτές να «χτίζουν» στην αισιοδοξία για πιθανό εμβόλιο κατά του κορονοϊού σύντομα, εν μέσω πολύ βελτιωμένης ψυχολογίας και μείωσης κρουσμάτων στην Ευρώπη. 

Συνάμα, το περαιτέρω άνοιγμα των οικονομιών, η επανέναρξη αεροπορικών δρομολογίων αλλά και η ισχυρή μέριμνα επανεκκίνησης του τουρισμού σ’ όλη την Ευρώπη, συμβάλει στην αλλαγή της ψυχολογίας ευρύτερα, με τους επενδυτές να ρισκάρουν εκ νέου! Αιχμή μάλιστα, στην αντίδραση αυτής της εβδομάδας είναι οι μετοχές του ευρύτερου τουριστικού τομέα, των ταξιδιών και της αναψυχής να ξεχωρίζουν με έμφαση. 

Μέσα σ’ αυτό το ευνοϊκό περιβάλλον, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. κινείται για 4η συνεχή συνεδρίαση ανοδικά έχοντας φτάσει στις 659 μονάδες με ράλι ανόδου 3,8%, ενώ η αξία συναλλαγών όπως προαναφέρθηκε ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ! Η αύξηση του τζίρου είναι το κυριότερο ποιοτικό στοιχείο αυτής της κίνησης, καθώς και χθες, θυμίζουμε, παρά τη δίωρη διακοπή λόγω του τεχνικού προβλήματος, ο τζίρος έφτασε στα 67,4 εκατ. ευρώ, επίδοση που είναι η μεγαλύτερη του τελευταίου διαστήματος! 

Η αύξηση των συναλλαγών δείχνει εισροή νέων κεφαλαίων σε όλο το σύστημα, κάτι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, ενώ σημαντικός καταλύτης είναι και η αύξηση της κινητικότητας στον τραπεζικό τομέα, που έχει ανεβάσει στροφές τις τελευταίες ημέρες με πακέτα και έντονες πρωτοβουλίες, ενόψει και της κορύφωσης του rebalancing που θα λάβει χώρα στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής.

Ο τραπεζικός δείκτης μετά τα αλλεπάλληλα ιστορικά χαμηλά της περασμένης εβδομάδας, με το τριήμερο ράλι έχει επανέλθει με καλές προοπτικές πάνω από τις 300 μονάδες, ενώ σήμερα «σπάει» και τις 350 μονάδες έχοντας ανέλθει στις 352 μονάδες με νέο ράλι +8,11%. 

Όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, «μια μικρή κίνηση του τραπεζικού κλάδου και έφτασε να απελευθερώσει ρευστότητα στην υπόλοιπη αγορά. Αν δούμε και συνέχιση της ανόδου του τραπεζικού τομέα, τότε θα δούμε και μια διαφορετική αγορά με επόμενο στόχο τις 700 μονάδες», τονίζει ο χρηματιστής. 

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λ. Δεπόλας Χρηματιστηριακή Νικόλαος Καυκάς σημειώνει πως «η συνέχεια της ανοδικής εκτόνωσης του τραπεζικού δείκτη από τα ιστορικά χαμηλά, στηρίζει μια επαναφορά της αγοράς στα κρίσιμα επίπεδα των 680 μονάδων».

Πλέον, στις τράπεζες ξεχωρίζει η Πειραιώς που είχε μείνει πίσω και σήμερα ενισχύεται άνω του 12%, στο +9,61% είναι η Alpha Bank που επίσης υστερεί το τελευταίο τριήμερο, η Eurobank είναι στο +7,51% και η Εθνική +5,17%. Θυμίζουμε ότι η Εθνική προέρχεται από 3ήμερο ράλι +29,29% και η Eurobank από επίδοση +26,56%!

Στον ευρύτερο Large Cap ΟΠΑΠ και Τιτάν ενισχύονται άνω του 7%, ενώ δυναμική άνοδο καταγράφουν και μετοχές όπως Ελλάκτωρ, Jumbo, Aegean Airlines, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, Lamda Development κ.λπ.

Στον Mid Cap, ξεχωρίζει η Autohellas με άνοδο άνω του 6%, άνω του 4% κερδίζουν οι Ικτίνος, Attica Bank και MIG, ενώ καλή εικόνα έχουν οι Intralot, Ολυμπιακή Τεχνική, Intracom Holdings, Πλαστικά Θράκης, AVAX, Cenergy Holdings, Profile και Quest Συμμετοχών. Στο σύνολο της αγοράς, οι μετοχές που ενισχύονται είναι υπερδιπλάσιες όσων υποχωρούν, με το συσχετισμό στις 75-28 αντίστοιχα.