Ισχυρή άνοδος από Coca Cola, Σαράντη, Aegean και Τέρνα Ενεργειακή στο ΧΑ

Ισχυρή άνοδος από Coca Cola, Σαράντη, Aegean και Τέρνα Ενεργειακή στο ΧΑ

Δεύτερη διαδοχική ανοδική αντίδραση έβγαλε το ελληνικό χρηματιστήριο την Τετάρτη, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 637,75 μονάδες με άνοδο 1,47%, έχοντας ισχυρή στήριξη από μετοχές όπως Coca Cola +5,67%, Σαράντης +3,84%, Aegean +3,56% και Τέρνα Ενεργειακή +3,21%, ενώ αυξημένο ήταν το trading στις τράπεζες που έχασαν τα κέρδη τους.

Μέσα σ’ ένα θετικό διεθνές κλίμα, με τις ευρωπαϊκές αγορές σε νέα άνοδο και τον Dow Jones ξανά πάνω από τις 27.000 μονάδες, το Χ.Α. ύστερα από το χθεσινό +2,13%, κινήθηκε εκ νέου ανοδικά, αλλά μακριά από το υψηλό ημέρας. Ο Γενικός Δείκτης έφτασε έως το υψηλό των 641,32 μονάδων (+2,04%) όμως δεν μπόρεσε να υποστηρίξει αυτά τα επίπεδα, καθώς βγήκαν ρευστοποιήσεις στις τράπεζες.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 37,4 εκατ. ευρώ, με τα 2,80 εκατ. ευρώ, ήτοι το 7,50% του συνόλου να είναι πακέτα σε ΟΠΑΠ, Eurobank, Motor Oil, Lamda Development και Παπουτσάνης. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.529,62 μονάδες με κέρδη 1,24%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης παρ’ ότι έφτασε έως τις 329,20 μονάδες (+2,80%), εντούτοις έκλεισε με οριακή πτώση 0,10% στις 319,92 μονάδες.

Στον κλάδο δεν υπάρχει κανένα momentum ενώ όλα τα πονταρίσματα που λαμβάνουν χώρα είναι καθαρά βραχυχρόνιας στόχευσης, από χαρτοφυλάκια που κινούνται ευκαιριακά και με τακτικές intraday. Δεν είναι τυχαίο ότι η Εθνική έφτασε να ενισχύεται έως και +4,08% αλλά έκλεισε με πτώση, ενώ η Πειραιώς έφτασε έως το +3,82% όμως έκλεισε μόλις στο +0,40%. Βεβαίως, ο κλάδος προέρχεται από το χθεσινό +7,16%, οπότε υπήρχε βραχυχρόνιο δέλεαρ πωλήσεων.

Πάντως, κινητικότητα υπήρξε στον Mid Cap όπου έκλεισε με άνοδο 1,73% στις 855,41 μονάδες, με την πλειονότητα των μετοχών σε κέρδη.

Σε κάθε περίπτωση, είναι εξαιρετικά θετική εξέλιξη ότι η αγορά έβγαλε άμυνες και αναχώματα όταν προσέγγισε τις προηγούμενες ημέρες τη ζώνη των 615 μονάδων, έχοντας έκτοτε αντίδραση που προσέγγισε και το 4%. Την περασμένη Παρασκευή ο Γ.Δ. έφτασε έως το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 612,31 μονάδων, τη Δευτέρα υποχώρησε έως το χαμηλό των 613,33 μονάδων, ενώ χθες Τρίτη είχε χαμηλό στις 615,12 μονάδες όπου και αντέδρασε.

Η αγορά, μετά το πρόσφατο πτωτικό σερί βρέθηκε σε υπερπουλημένα επίπεδα, ενώ πλέον είναι «καθαρή» και... άδεια από την πάνω πλευρά, έχοντας διορθώσει ικανά, οπότε η αντίδραση το τελευταίο διήμερο ήρθε σχετικά εύκολα.

Ρόλο στην αύξηση της κινητικότητας στο Χ.Α. παίζουν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων που «ξυπνούν» κάποια επενδυτικά αντανακλαστικά, βγάζοντας από το τέλμα το Χ.Α. Η Coca Cola HBC ανακοίνωσε μειωμένα κέρδη αλλά καλύτερα όσων ανέμεναν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg, κάτι που έδωσε ώθηση +5,67% στη μετοχή, η οποία έφτασε έως και το +6,60% ενδοσυνεδριακά.

Στο χώρο του Large Cap με πτώση έκλεισαν μετοχές όπως Ελλάκτωρ, Jumbo, Alpha Bank και Εθνική, ενώ αμετάβλητες έμειναν οι Lamda Development και ΔΕΗ παρά τα ενδοσυνεδριακά κέρδη. Στον Mid Cap, κέρδη 6,52% είχε η Intracom Holdings που έχει αντίδραση +40% στις 13 συνεδριάσεις από τις 17 Ιουλίου, άνω του 4% ενισχύθηκαν οι Quest Συμμετοχών, Πλαστικά Θράκης και Intrakat, ενώ κέρδη είχαν επίσης οι Ευρωπαϊκή Πίστη, Κρι Κρι, ΟΛΘ, Autohellas, ΕΥΑΘ και Πλαίσιο.

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη είχαν μετοχές όπως Intralot (+19,47%), Sato, Lavipharm, Βιοκαρπέτ, Παπουτσάνης, Αγρ. Οίκος Σπύρου, Κέκροπας, Δομική Κρήτης, Ίλυδα και Space Hellas. Στον αντίποδα, πιέστηκαν μετοχές όπως Παΐρης, ΣΙΔΜΑ, Revoil, Αλουμύλ, Unibios, Κλουκίνας Λάππας, Ελγέκα, Κλωστ. Ναυπάκτου, Βογιατζόγλου, Ιντερτέκ, Μουζάκης και AS Company. Στο σύνολο της αγοράς, 65 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 32 που υποχώρησαν.