Ισχυρές πιέσεις στις ευρωαγορές υπό τον φόβο νέων lockdown

Ισχυρές πιέσεις στις ευρωαγορές υπό τον φόβο νέων lockdown

Καθοδικές τάσεις επικρατούν στους βασικούς ευρωπαϊκούς δείκτες, με φόντο τους φόβους για επιστροφή του lockdown σε χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, ενώ το αδιέξοδο στις διαβουλεύσεις Λευκού Οίκου - Δημοκρατικών για το νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας των ΗΠΑ διέκοψε το κερδοφόρο σερί της Wall Street χτες.

Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 2,1% και κινείται στις 362,72 μονάδες, με σχεδόν όλους τους κλάδους του να εμφανίζουν αρνητικό πρόσημο και τις αυτοκινητοβιομηχανίες να χάνουν έως 3,9%.

Παρομοίως, ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες 2,8% και βρίσκεται στις 12,655 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 2,15% στις 4.833 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που χάνει 2% κινούμενος στις 5.816 μονάδες.

Στον ίδιο ρυθμό κινούνται και οι αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπου στο Μιλάνο ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί στις 19.096 με απώλειες 2,6% και στη Μαδρίτη ο ισπανικός IBEX 35 χάνει 1,8% και κινείται στις 6.792 μονάδες.

Οι μετοχές του γαλλικού ξενοδοχειακού ομίλου Accor βυθίζονται κατά 6,2% ενώ η Air France KLM χάνει 1,9% και η η Lufthansa σχεδόν 6%, καθώς ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μαρκόν ανακοίνωσε αργά χθες ότι επιβάλλεται απαγόρευση της κυκλοφορίας στο Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας από τις 21.00 έως τις 06.00.

Η χώρας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης από την κυβέρνηση, με την απαγόρευση να τίθεται σε ισχύ από το προσεχές Σάββατο 17 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει αρχικά τέσσερις εβδομάδες.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, παρότι οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας των ΗΠΑ ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και τους Δημοκρατικούς έχουν ενταθεί, οι δύο πλευρές δεν ήρθαν σε συμφωνία για μια ακόμα φορά μετά τη νέα επαφή που είχαν χτες.

Η Νάνσι Πελοζι, η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε «οι συνομιλίες ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο δεν υπήρξε συμφωνία».

Οι δύο πλευρές σκοπεύουν να έχουν εκ νέου επαφές τις επόμενες ημέρες ωστόσο ο χρόνος μετρά αντίστροφα μέχρι τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη λήψη αποφάσεων.