Ισχυρές πιέσεις στις ευρωαγορές με φόντο το εμπόριο

Ισχυρές πιέσεις στις ευρωαγορές με φόντο το εμπόριο

Με σημαντικές απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς η νέα κλιμάκωση της αντιπαράθεσης Ουάσιγκτον και Πεκίνου για τις εμπορικές τους σχέσεις μονοπωλεί το ενδιαφέρον των επενδυτών, εγείροντάς τους σημαντικές ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Στις τελευταίες εξελίξεις του «εμπορικού πολέμου», η Κίνα ανακοίνωσε την επιβολή δασμών σε εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων αξίας 60 δισ. δολαρίων, απαντώντας στις κινήσεις Τραμπ και την αύξηση των δασμών σε εισαγόμενα από την Κίνα προϊόντα αξίας 200 δισεκ. δολαρίων, από το 10% στο 25, στην οποία είχε προχωρήσει την Παρασκευή.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας, οι νέοι δασμοί αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουνίου και θα αφορούν σε περίπου 5.000 αμερικανικά προϊόντα.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε με απώλειες 1,21% στις 372,57 μονάδες και σχεδόν όλους τους κλάδους του να εμφανίζουν αρνητικό πρόσημο. Τις ισχυρότερες πιέσεις δέχτηκαν οι πλέον ευαίσθητοι σε θέματα εμπορίου κλάδοι των αυτοκινήτων και των πρώτων υλών.

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, πτώση 1,52% κατέγραψε ο γερμανικός δείκτης DAX που ολοκλήρωσε στις 11.876 μονάδες, ο γαλλικός CAC έκλεισε στις 5.262 μονάδες με απώλειες 1,22%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έδειξε κάπως καλύτερη αντίσταση στις πιέσεις, καταγράφοντας ηπιότερες απώλειες 0,55% και έκλεισε στις 7.163 μονάδες. 

Παρόμοια εικόνα παρουσίασαν και οι αγορές τις περιφέρειας, με τον ιταλικό FTSE MIB να υποχωρεί κατά 1,35% στις 20.593 μονάδες και τον ισπανικό IBEX 35 να έχει χάσει 0,78% κλείνοντας, στις 9.046 μονάδες.