Ισχυρές οι εβδομαδιαίες απώλειες της Wall

Ισχυρές οι εβδομαδιαίες απώλειες της Wall

Με ισχυρές απώλειες ολοκλήρωσαν την εβδομάδα οι αμερικανικοί δείκτες, έπειτα από δυο εβδομάδες με κέρδη, καθώς τα στοιχεία που έδειξαν ότι η ανεργία υποχώρησε σε χαμηλό οκτώ ετών στις ΗΠΑ, αλλά οι καταστάσεις μισθοδοσίας ενισχύθηκαν με μικρότερο των προσδοκιών ρυθμό δίχασαν τους αναλυτές σχετικά με τις μελλοντικές κινήσεις της Fed.

Ο τεχνολογικός κλάδος εμφάνισε τη μεγαλύτερη πτώση με τον Nasdaq Composite να υποχωρεί 3,25% ή 146,41 μονάδες κλείνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014, στις 4.363,14 μονάδες, με τις εβδομαδιαίες του απώλειες να διαμορφώνονται στο 5,4%.

Το Facebook κατέγραψε απώλειες 0,08%, η Amazon υποχώρησε 0,45%, η Alphabet έκλεισε στο -3,60% και η Netflix έχασε 7,71%.

Ο S&P 500 έκλεισε χαμηλότερα κατά 35,40 μονάδες ή 1,9%, στις 1.880,05 μονάδες και ολοκλήρωσε την εβδομάδα 3,1% χαμηλότερα. Ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε 1,3% ή 211,82 μονάδες στις 16.204,83 μονάδες, με εβδομαδιαίες απώλειες της τάξης του 1,6%.

Οι καταστάσεις μισθοδοσίας, εκτός του γεωργικού τομέα, αυξήθηκαν κατά 151.000 τον Ιανουάριο, αύξηση μικρότερη των εκτιμήσεων των οικονομολόγων. Ωστόσο, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 4,9%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2008, με τις μέσες ωριαίες αποδοχές να ενισχύονται κατά 0,5%, δείχνοντας πως η ανάκαμψη στην αγορά εργασίας παραμένει σταθερή.

«Αυτό… χρησιμεύει ως προειδοποίηση στις αγορές πως είναι πολύ νωρίς για να αποκλειστεί εντελώς μια αύξηση των επιτοκίων από τη Fed», ανέφερε ο Mohamed El-Erian.

Οι αναλυτές διχάζονται σχετικά με το πως θα ερμηνεύσει τα μεγέθη η Fed. Άλλοι υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία για τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε συνδυασμό με μια σειρά από αδύναμα μεγέθη, στη μεταποίηση, την παραγωγικότητα και τη δραστηριότητα του κλάδου υπηρεσιών, αποτυπώνουν την αποδυνάμωση της οικονομίας των ΗΠΑ, αυξάνοντας το ενδεχόμενο η Fed να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Μαρτίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama καλωσόρισε τη μείωση του ποσοστού ανεργίας, λέγοντας πως αναδεικνύει την δυναμική της αμερικανικής οικονομίας, ωστόσο πρόσθεσε πως υπάρχει ακόμα «άγχος και ανησυχία» για την κατεύθυνση.

Ισχυρές σε εβδομαδιαίο επίπεδο και οι απώλειες του πετρελαίου, το οποίο υποχώρησε 8,1% στο σύνολο της εβδομάδας και 2,6% την Παρασκευή.

Αντίθετα, ο χρυσός εμφάνισε άνοδο 3,7%, σημειώνοντας την καλύτερη εβδομαδιαία απόδοση από τον Αύγουστο.

Σε επιχειρηματικό επίπεδο, η μετοχή του LinkedIn σημείωσε πτώση έως και 43%, χάνοντας περίπου 11 δισ. δολάρια σε αξία, ή αλλιώς ένα ολόκληρο Twitter, όπως ανέφεραν αναλυτές. Η μετοχή «βυθίστηκε» σε χαμηλό τριών ετών, καθώς η εταιρεία προέβλεψε για το 2016 κέρδη που δεν ανταποκρίνονται στις εκτιμήσεις των αναλυτών, με επτά επενδυτικούς οίκους να προχωρούν σε υποβάθμιση της σύστασης της μετοχής σε «buy» από «hold». 

Η Symantec Inc. ανακοίνωσε μια «ένεση» ρευστότητας 500 εκατ. δολαρίων από την Silver Lake, οδηγώντας τη μετοχή της σε κέρδh 3%.

Η Tyson Foods ενισχύθηκε 9,9%, καθώς θα αυξήσει το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, ενώ η Estee Lauder σημείωσε άνοδο 4,6%, καθώς τα κέρδη για το δεύτερο τρίμηνο χρήσης ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις.

Η συνεδρίαση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ολοκληρώθηκε με πτώση, ενώ στην Ασία καταγράφηκαν μικτά πρόσημα