Ισχυρές απώλειες στις ευρωαγορές μετά την διατήρηση των επιτοκίων της ΕΚΤ

Ισχυρές απώλειες στις ευρωαγορές μετά την διατήρηση των επιτοκίων της ΕΚΤ

Απώλειες άνω του 2% κατέγραψαν την Πέμπτη οι κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές στον απόηχο της διατήρησης σταθερών των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Ωστόσο οι σημαντικότεροι δείκτες κατά τον Απρίλιο κατέγραψαν την καλύτερη μηνιαία επίδοσή τους τα τελευταία πέντε χρόνια.

Πιο αναλυτικά, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της, ανακοινώνοντας όμως περαιτέρω διευκόλυνση των χρηματοδοτικών προϋποθέσεων (στοχευμένες πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης/TLTRO III) και νέο πρόγραμμα μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης (PELTROs), ενώ δήλωσε έτοιμη να αυξήσει τις αγορές της μέσω του QE.

Ειδικότερα, το ΔΣ της ΕΚΤ στη σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε να μειώσει το επιτόκιο στις πράξεις TLTRO III για την περίοδο από τον Ιούνιο του 2020 μέχρι τον Ιούνιο του 2021 στις 50 μονάδες βάσης, το οποίο διαμορφώνεται έτσι χαμηλότερα από το μέσο επιτόκιο στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος για την ίδια περίοδο.

Ανακοίνωσε επίσης νέα σειρά στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης για τις έκτακτες ανάγκες της πανδημίας (PELTROs), από το Μάιο του 2020 και ωρίμανση με κλιμακωτή σειρά μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου 2021, οι οποίες θα διενεργηθούν για να στηρίξουν τις συνθήκες ρευστότητας στο χρηματοοικονομικό σύστημα της Ευρωζώνης.

Όσον αφορά στα βασικά της επιτόκια (πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και  διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων) η ΕΚΤ αποφάσισε ότι θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, - 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.

Παράλληλα, σημειώνει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή θα προσαρμοστούν και σε χαμηλότερα επίπεδα, έως ότου διαπιστώσει ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν προς το στόχο της κοντά στο 2%.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 2,09% και διαμορφώθηκε στις 339,82 μονάδες.

Στην Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX έκλεισε στις 10.861 μονάδες με πτώση  2,22%, ενώ στην Γαλλία ο δείκτης CAC 40 έκλεισε με απώλειες 2,12% και διαμορφώθηκε στις 4.572 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 διαμορφώθηκε στις 5.901 μονάδες με πτώση 3,50%, ενώ στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία διαμορφώθηκε στις 17.690 μονάδες, με απώλειες 2,09%.

Τέλος, ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 διαμορφώθηκε στις 6.922 μονάδες, με πτώση 1,88%.