Ισχυρές απώλειες στις ευρωαγορές εν μέσω παγκόσμιων κλυδωνισμών και Ιταλίας

Ισχυρές απώλειες στις ευρωαγορές εν μέσω παγκόσμιων κλυδωνισμών και Ιταλίας

Καταγράφοντας σημαντικές απώλειες ολοκλήρωσαν την ημέρα οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς οι διεθνείς αγορές δέχονται ισχυρές πιέσεις με φόντο τις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η σύγκρουση Ρώμης - Βρυξελλών για τον ιταλικό προϋπολογισμό του 2019.

Ειδικότερα, την εβδομάδα αυτή το διεθνές επενδυτικό κλίμα δέχθηκε σημαντικό πλήγμα από την έκθεση του ΔΝΤ που περιόρισε τις προβλέψεις για το παγκόσμιο ΑΕΠ, τόσο για το τρέχον έτος όσο και για το επόμενο, ενώ στις ΗΠΑ οι φόβοι ότι η Fed είναι έτοιμη να αυξήσει το κόστος δανεισμού ώθησαν σε απώλειες τη Wall Street επηρεάζοντας επίσης τις παγκόσμιες αγορές.

Παράλληλα, στο μέτωπο της Ιταλίας, ο υπουργός Εσωτερικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός Ματέο Σαλβίνι, επιβεβαίωσε χθες τη σκληρή στάση της Ρώμης για το προϋπολογισμό. «Εμείς τραβάμε μπροστά, δεν μας τρομάζουν κάποιοι λίγοι κερδοσκόποι» δήλωσε προσερχόμενος στο κυβερνητικό μέγαρο για σύσκεψη προσθέτοντας πως «ξέρουμε ότι πρόκειται για το καλό των Ιταλών και προχωρούμε με νηφαλιότητα και υπερηφάνεια».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε από την πλευρά του και ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων και υπουργός εργασίας, Λουίτζι Ντι Μάιο, δηλώνοντας πως «η Ιταλία δεν κινδυνεύει, οι αγορές μας αγαπάνε περισσότερο από τους ευρωγραφειοκράτες. Αν γυρίσουμε πίσω θα αγνοήσουμε τις υποσχέσεις μας προς τους πολίτες».

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κατέγραψε απώλειες 1,61% υποχωρώντας στις 366,93 μονάδες, με τους κλάδους της τεχνολογίας και των βασικών υλών να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις.

Στους επιμέρους ευρωπαϊκούς δείκτες, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 2,21% στις 11.712 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 εμφάνισε απώλειες 2,11% και ολοκλήρωσε στις 5.206 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που έχασε 91 μονάδες ή 1,27% και έκλεισε στις 7.145 μονάδες.

Παρόμοια εικόνα εμφάνισαν και οι αγορές της περιφέρειας, με τον ιταλικό FTSE MIB να σημειώνει πτώση 1,71% στις 19.719 μονάδες, και τον ισπανικό IBEX 35 να υποχωρεί κατά 1,05% στις 9.162 μονάδες.