Ισχυρές απώλειες στην Ευρώπη με φόβους για το παγκόσμιο εμπόριο

Ισχυρές απώλειες στην Ευρώπη με φόβους για το παγκόσμιο εμπόριο

Από σημαντικές ρευστοποιήσεις χαρακτηρίστηκαν σήμερα οι συναλλαγές στις ευρωαγορές, καθώς οι επενδυτές φάνηκε να επηρεάζονται από τη νέα επίθεση Τραμπ στην Κίνα ενόψει των νέων διαπραγματεύσεων το εμπόριο, ενώ αναμένονται και οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, λίγες ώρες προτού αρχίσουν ξανά οι συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας για τις εμπορικές τους σχέσεις στη Σαγκάη, οι οποίες είχαν καταρρεύσει τον Μάιο, ο αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε να επιτεθεί εκ νέου στο Πεκίνο με μια σειρά από αναρτήσεις του στο twitter.

Ο Ντ. Τραμπ υποστήριξε ότι η Κίνα δεν αγοράζει αγροτικά αμερικανικά προϊόντα, όπως είχε υποσχεθεί, καθώς και ότι καθυστερεί τις συνομιλίες περιμένοντας το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ το 2020.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 1,47% στις 385,11 μονάδες και τους κλάδους των τραπεζών και των αυτοκινήτων να καταγράφουν απώλειες άνω του 2%.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX δέχθηκε τις ισχυρότερες πιέσεις υποχωρώντας στις 12.147 μονάδες με απώλειες 2,18%, καθώς στην αβεβαιότητα για το παγκόσμιο εμπόριο προστέθηκαν και τα αδύναμα αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσαν σημαντικές επιχειρήσεις της χώρας. Παρόμοια ήταν η εικόνα και στη γαλλική αγορά, με τον CAC 40 να χάνει 1,61% και να κλείνει στις 5.511 μονάδες, ενώ παρά το αρνητικό κλίμα από τις δηλώσεις του Μπ. Τζόνσον για το Brexit και την βουτιά της στερλίνας, ο βρετανικός FTSE 100 περιόρισε τις απώλειές του στο 0,52% και έκλεισε στις 7.646 μονάδες.

Αρνητικά κινήθηκαν και οι αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τον ιταλικό FTSE MIB να χάνει σχεδόν 2% στις 21.278, ενώ ακόμα μεγαλύτερε απώλειες ύψους 2,48% εμφάνισε ο ισπανικός IBEX 35 που ολοκλήρωσε στις 8,986 μονάδες.

Όπως επισημάνθηκε, η βρετανική λίρα κινήθηκε έντονα πτωτικά, κινδυνεύοντας να καταγράψει τις μεγαλύτερες απώλειες της εδώ και τρία χρόνια, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η ριψοκίνδυνη διπλωματία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον με την ΕΕ για το Brexit θα πυροδοτήσει ένα άσχημο διαζύγιο που θα μπορούσε να προκαλέσει χάος στην παγκόσμια οικονομία.

Συγκεκριμένα, η στερλίνα υποχώρησε στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό 1,2120 έναντι του δολαρίου κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσής της στην Ασία, που συνιστά το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2017. Το απόγευμα ωστόσο είχε διαγράψει ένα μέρος των απωλειών, κινούμενη στο 1,2162 του αμερικανικού νομίσματος.

Στα μακροοικονομικά νέα, μικρή επιβράδυνση σημείωσε η γαλλική ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο του 2019, καθώς μειώθηκαν οι καταναλωτικές δαπάνες και οι εταιρείες κατέγραψαν μειωμένα αποθέματα.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία του στατιστικού οργανισμού INSEE, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 0,2% την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, από 0,3% τους προηγούμενους τρεις μήνες.