Ισχυρές απώλειες στην Ευρώπη από την σινο-αμερικανική διαμάχη

Ισχυρές απώλειες στην Ευρώπη από την σινο-αμερικανική διαμάχη

Με αρνητικά πρόσημα ολοκλήρωσαν σήμερα τις συναλλαγές οι βασικοί δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές επιστρέφουν στο αίσθημα του φόβου που αφορά στις εντάσεις στο εμπορικό μέτωπο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε προσγειώνεται σήμερα στην Ουάσινγκτον στον απόηχο των απειλών του Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή επιπρόσθετων δασμών σε κινεζικά προϊόντα. Το κλίμα στις αγορές είναι τεταμένο καθώς από την έκβαση των συνομιλιών θα εξαρτηθούν σε σημαντικό βαθμό οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και η διάθεση των επενδυτών να αναλάβουν ρίσκο.

Από την πλευρά του Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι η Κίνα «έσπασε τη συμφωνία» αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για το εμπόριο, προειδοποιώντας πως αν δεν υπάρξει διευθέτηση του θέματος το Πεκίνο θα κληθεί να αντιμετωπίσει υψηλούς δασμούς.

Ακόμη, το επενδυτικό κλίμα επηρεάζουν και οι εξελίξεις γύρω από το Brexit καθώς παρά το γεγονός ότι έχει υποστεί ουκ ολίγες κοινοβουλευτικές ήττες, τις περισσότερες στην ιστορία της χώρας μαζί με τους πρώην πρωθυπουργούς Χάρολντ Ουίλσον και Τζέιμς Κάλλαχαν, η Τερέζα Μέι δεν δείχνει διατεθειμένη να παραιτηθεί, όπως άλλωστε δεν παραιτήθηκε ούτε κατά τη διάρκεια των δραματικών διαπραγματεύσεων του Brexit, ούτε μετά την πρόσφατη ταπεινωτική ήττα στις δημοτικές εκλογές όπου έχασε 1,300 δημοτικούς συμβούλους σε 45 τοπικές αρχές.

Σ'' αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,74% με όλους τους κλάδους που δραστηριοποιούνται σε αυτόν να κινούνται σε αρνητικό έδαφος.

Στα ταμπλό, απώλειες κατέγραψε ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,87% στις 7.207 μονάδες ενώ σε ανάλογο κλίμα κινήθηκε και ο DAX της Γερμανίας που έχασε 1,69% στις 11.973 μονάδες.

Προχωρώντας στη Γαλλία, καθοδικές τάσεις εμφάνισε και ο CAC 40 με απώλειες 1,93% στις 5.313 μονάδες.

Στην περιφέρεια, σε αρνητικό έδαφος ολοκλήρωσε και η Ιταλία με τον FTSE MIB να υποχωρεί κατά 1,82% στις 20.817 μονάδες όπως και η Ισπανία με τον IBEX 35 κατά 1,43% στις 9.095 μονάδες.

Τέλος, αρνητικά πρόσημα κατέγραψε και ο PSI 20 στην Πορτογαλία με απώλειες 1,78% στις 5.107 μονάδες.

Στα εταιρικά νέα, αύξηση 4% κατέγραψε η Deutsche Telekom στα κέρδη 4% του πρώτου τριμήνου καθώς η αμερικανική μονάδα της T-Mobile ξεπέρασε την απόδοση της και επιβεβαίωσε το outlook της για τα έσοδα για το τρέχον έτος.

Συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων (EBITDA) στα 5,94 δισ. ευρώ (6,65 δισ. δολάρια), λίγο πιο πάνω από τον μέσο όρου της δημοσκόπησης των δικών τους αναλυτών.