Ισχυρές απώλειες στη Wall Street

Ισχυρές απώλειες στη Wall Street

Ισχυρές απώλειες για τους τρεις βασικούς δείκτες της Wall Street καθώς υπήρχε πίεση από τις μεγάλες απώλειες στο αργό πετρέλαιο και οι επενδυτές έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους στα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ που δημοσιεύτηκαν σήμερα αλλά στις ομιλίες αξιωματούχων της Fed που δίνουν “στίγμα” για τις επερχόμενες κινήσεις της Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με την αύξηση ή μη των επιτοκίων τον επόμενο Δεκέμβριο.

Σε αυτό το κλίμα ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones διεύρυνε τις απώλειές του προς το τέλος της συνεδρίασης καιέχασε 254 μονάδες (1,44%) τερματίζοντας τις συναλλαγές στις 17.448 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq σημείωσε απώλειες πτώση 62 μονάδων (1,22%) ολοκληρώνοντας στις 5.0005 μονάδες και τέλος ο S&P 500 έχασε 62 μονάδες (1,22%) φτάνοντας στις 2.046 μονάδες και τελικά πέρασε σε “αρνητικό έδαφος” για το 2015

Σε σταθερά επίπεδα παρέμειναν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 7η Νοεμβρίου σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εργασίας της χώρας.

Τα στοιχεία έδειξαν πως οι νέες αιτήσεις στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος ήταν στις 276.000, αριθμός που παρέμεινε αμετάβλητος για αυτή την εβδομάδα, πλησιάζοντας σε επίπεδο χαμηλό σχεδόν 15 ετών. Ο μέσος όρος των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας τον προηγούμενο μήνα αυξήθηκε κατά 5.000 στις 267.750. Ο μέσος όρος των τεσσάρων εβδομάδων προσεγγίζει επίσης το χαμηλό επίπεδο των τελευταίων ετών.

Η διατήρηση αυτής της δυναμικής για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ ενδεχομένως να ενθαρρύνει τη Fed να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων στα μέσα του επόμενου μήνα. Οι ομιλίες αξιωματούχων της Fed ενδέχεται να δώσουν “στίγμα” για τις αποφάσεις της επιτροπής της νομισματικής πολιτικής της Fed που θα συνεδριάσει το διήμερο 15-16 Δεκεμβρίου.

Yellen: H Fed πρέπει να αξιολογήσει τις συνέπειες της πολιτικής της

H Fed θα πρέπει να σταθμίσει τις συνέπειες της δημοσιονομικής πολιτικής μετά την κρίση αλλά και τους νέους διαύλους μέσω των οποίων η πολιτική  επηρεάζει τις αγορές, δήλωσε η πρόεδρος της,  κ. Jannet Yellen σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Μιλώντας σε ένα συνέδριο, η πρόεδρος της Fed υποστήριξε πως θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα μειονεκτήματα της πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας υπό το φως των νέων εργαλείων που θα βοηθήσουν στο πλάνο για αύξηση των επιτοκίων.

Η πρόεδρος Yellen που έχει δηλώσει ότι η Fed βρίσκεται σε καλό δρόμο για την αύξηση των επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους, σήμερα δεν έδωσε σαφή χρονοδιαγράμματα.

Bullard: Η “σύνεση και μόνο” υποδεικνύει στη Fed πως θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια

Η “σύνεση και μόνο” υποδεικνύει στη Fed πως θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια και να συρρικνώσει τον ισολογισμό της σε πιο “φυσιολογικά επίπεδα”. Αυτή ήταν η δήλωση του προέδρου της Fed του St. Luis κ. James Bullard σε σημερινή του ομιλία. Ο κ. Bullard πρόσθεσε πως με την ανεργία στο 5% και το επίπεδο πληθωρισμού να απέχει μόνο λίγο κάτω από το στόχο, η Fed είναι κοντά στην αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά από το 2006. “ Δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστούν τα πειράματα με ακραίες ρυθμίσεις πολιτικής” είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Fed του St. Luis που θα έχει δικαίωμα ψήφου στην επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Fed για το 2016.

Ο πρόεδρος της Fed του Richmond και η καμπύλη Philips

Στην καμπύλη Philips αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρόεδρος της Fed του Richmond κ. Jeffrey Lacker, που απεικονίζει την βραχυχρόνια αντίστροφη σχέση μεταξύ ανεργίας και πληθωρισμού. Οι μετριοπαθείς ( γνωστοί και ως “περιστέρια” ) αναλυτές ως προς τις κινήσεις της Fed υποστηρίζουν ότι η σχέση αυτή έχει κλονιστεί και ότι η Fed δεν θα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων βασισμένη μόνο στη χαμηλή ανεργία αλλά να περιμένει αύξηση των μισθών και του πληθωρισμού.

Ωστόσο ο κ. Lacker, παρόλο που είχε διαφωνήσει με τις δύο τελευταίες δηλώσεις της Fed υπέρ της αύξησης των επιτοκίων, στην ομιλία του εμφανίστηκε να αντικρούει αυτό το επιχείρημα. Υποστήριξε πως η Fed καθορίζει την πολιτική της ανεξαρτήτως αν υπάρχει ή δεν υπάρχει συσχέτιση με την καμπύλη Philips. Δήλωσε ότι “δεν πιστεύει πως το πρόσφατο χαμηλό επίπεδο πληθωρισμού υποδηλώνει απομάκρυνση από το στόχο μας”

ΔΝΤ: Η Fed πρέπει να περιμένει

Σήμερα γνωστοποιήθηκε το περιεχόμενο έκθεσης του ΔΝΤ που αναφέρει πως η Fed θα πρέπει να περιμένει μέχρι να δει ξεκάθαρα σημάδια αύξησης του πληθωρισμού όπως και ενίσχυσης της απασχόλησης για να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων.