Ισχυρές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με φόντο τα ομόλογα

Ισχυρές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με φόντο τα ομόλογα

Ισχυρές απώλειες κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία και οι αποδόσεις των ομολόγων στις ΗΠΑ τροφοδότησαν νέους φόβους για παγκόσμια ύφεση.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 1,8%, με όλους τους τομείς και τα μεγάλα χρηματιστήρια να σταθερά στο «κόκκινο».

Ο γερμανικός DAX υποχώρησε 2,19% στις 11.492 μονάδες, ο γαλλικός CAC υποχώρησε κατά 2,08% στις 5.251 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 επίσης έχασε 1,42% κλείνοντας στις 7.147 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε πτώση 2,53% στις 20.020, ο ισπανικός IBEX 35 -1,98% στις 8.522 μονάδες, ενώ ο πορτογαλικός PSI 20 υποχώρησε 1,55% στις 4.750 μονάδες.

 Η οικονομία της Γερμανίας το δεύτερο τρίμηνο του 2019 σημείωσε συρρίκνωση βάζοντας τέλος σε μια «χρυσή δεκαετία» και ενισχύοντας τις ανησυχίες ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης οδηγείται σε ύφεση. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν συρρικνώθηκε κατά 0,1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, καθώς το εξωτερικό εμπόριο επιβράδυνε την ανάπτυξη παρά την ισχυρή εγχώρια κατανάλωση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Destatis. 

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ ενισχύθηκε 0,4%. 

Η εξέλιξη αυτή επιβάρυνε και το υπόλοιπο μπλοκ, με το ΑΕΠ της Ευρωζώνης να αυξάνεται μόνο κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση, παρουσιάζοντας σημαντική επιβράδυνση από την αύξηση κατά 0,4% που καταγράφηκε τον πρώτο τρίμηνο του έτους.

Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων ακολούθησαν τα αμερικάνικα προς τα κάτω για να αγγίξουν νέα χαμηλά.

Τόσο οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων των 10 ετών όσο και των 30 ετών μειώθηκαν σε ιστορικά χαμηλά, μαζί με τις γαλλικές αποδόσεις των 10ετών. Εντωμεταξύ, το χάσμα μεταξύ των διετών τίτλων και των δεκαετών ανατράπηκε πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία, παρουσιάζοντας αντίστροφη καμπύλη.