Ισχυρές απώλειες κοντά στο 2% στις ευρωαγορές με φόβους για την παγκόσμια ανάπτυξη

Ισχυρές απώλειες κοντά στο 2% στις ευρωαγορές με φόβους για την παγκόσμια ανάπτυξη

Στο «κόκκινο» βρέθηκαν σήμερα οι βασικοί δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατά την ολοκλήρωση των συναλλαγών τους καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι σχετικά με την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης μετά την ανακοίνωση για αρνητικά στοιχεία στη μεταποίηση της Ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, χαμηλότερες από το αναμενόμενο στάθηκαν οι επιχειρήσεις ανά την Ευρωζώνη αυτόν τον μήνα, καθώς η εργοστασιακή δραστηριότητα εξασθένησε με τον ταχύτερο ρυθμό μέσα στα τελευταία έξι χρόνια, κυρίως λόγω μιας μεγάλης πτώσης στη ζήτηση.

Αναλυτικότερα, ο σύνθετος ΡΜΙ, Ευρωζώνης υποχώρησε στις 51,3 μονάδες τον Μάρτιο συγκριτικά με τις 51,9 μονάδες του Φεβρουαρίου, έναντι των εκτιμήσεων για 52 μονάδες.

Σημειώνεται, ότι επενδυτικές τάσεις επηρέασε αρνητικά και η συμβιβαστική λύση που δόθηκε χθες βράδυ μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας για παράταση της προθεσμίας αποχώρησης από την ΕΕ μέχρι τις 22 Μαΐου, υπό τον όρο ότι το βρετανικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει τη συμφωνία αποχώρησης.

Στην περίπτωση όμως που η Βουλή καταψηφίσει τη συμφωνία, τότε η περίοδος αναβολής θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Απριλίου. Τότε η Βρετανία θα πρέπει είτε να ζητήσει μεγαλύτερη παρατήρηση (μέχρι το τέλος του έτους) η να καταθέσει νέα πρόταση προς την Ε.Ε. για την επίλυση του αδιεξόδου.

Παράλληλα, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται και η δήλωση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος επισήμανε σήμερα ότι οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα προχωρούν και «πιθανόν θα συναφθεί» μια τελική συμφωνία, προσθέτοντας ότι το αίτημά του να διατηρηθούν οι δασμοί σε κινεζικές εισαγωγές για ένα διάστημα δεν σημαίνει ότι υπάρχουν δυσκολίες στις συνομιλίες.

«Η συμφωνία μας προχωρά πολύ καλά. Θα δούμε τι θα συμβεί», δήλωσε αναφορικά με την Κίνα ο Τραμπ σε συνέντευξη στο Fox Business Network που μεταδόθηκε σήμερα. «Νομίζω ότι η συμφωνία πιθανόν θα συναφθεί. Νομίζω ότι τη χρειάζονται επειγόντως».

Σ'' αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαικός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 1,22% στις 376.03 μονάδες με όλους τους κλάδους που δραστηριοποιούνται σε αυτόν να έχουν κινηθεί σε αρνητικό έδαφος.

Στα ταμπλό, ισχυρές απώλειες ύψους 2,03% κατέγραψε ο βρετανικός FTSE 100 στις 7.191 μονάδες όπως και ο DAX της Γερμανίας που έχασε κατά 1,61% στις 11.356 μονάδες.

Προχωρώντας στη Γαλλία, αρνητικά πρόσημα παρουσίασε και ο CAC 40 που σημείωσε πτώση 2,02% στις 5.264 μονάδες.

Στην περιφέρεια, καθοδικές κινήσεις ακολούθησε η Ιταλία με τον FTSE MIB να υποχωρεί στο «κλείσιμο» κατά 1,38% στις 21.045 μονάδες όπως και η Ισπανία με τον IBEX 35 αντίστοιχα να χάνει κατά 1,67% στις 9.188 μονάδες.

Τέλος, απώλειες ύψους 2,04% σημείωσε και ο PSI 20 στην Πορτογαλία στις 5.155 μονάδες.