Ισχυρές απώλειες για τους δείκτες μετά τα στοιχεία για την αγορά εργασίας
Wall Street

Ισχυρές απώλειες για τους δείκτες μετά τα στοιχεία για την αγορά εργασίας

Απώλειες καταγράφουν την Πέμπτη οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τις εξελίξεις στο μέτωπο της ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, εν μέσω της καθημερινής αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού που παρατηρείται στις περισσότερες Πολιτείες της χώρας. 

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones καταγράφει απώλειες 331 μονάδων ή 1,27% και διαμορφώνεται στις 25.735 μονάδες, με την μετοχή της Walgreens να υποχωρεί κατά 9%, μετά την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της εταιρείας, τα οποία ήταν χειρότερα από αυτά που αναμένονταν από τους αναλυτές αλλά και την ίδια την εταιρεία.

Απώλειες 0,55% καταγράφει ο διευρυμένος δείκτης που διαμορφώνεται στις 3.152 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq βρίσκεται στις 10.534 μονάδες, με κέρδη 0,4%, μετά και τα νέα ιστορικά υψηλά που κατέγραψε κατά την συνεδρίαση της Τετάρτης.

Στο ταμπλό, κέρδη καταγράφουν οι μετοχές των Netflix και Microsoft, που ενισχύονται κατά 1,1% και 1,2% αντίστοιχα, ενώ μικρές διακυμάνσεις σημειώνουν οι μετοχές των Amazon, Apple και Alphabet,.

Παράλληλα, ισχυρές απώλειες καταγράφουν οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών, με τις United Airlines, Delta και American να χάνουν πάνω από 4%. Πτώση καταγράφουν και οι μετοχές των Royal Caribbean και Carnival που υποχωρούν κατά 5,3% και 3,7% αντίστοιχα, ενώ η μετοχή της Kohl’s σημειώνει «βουτιά» 5,8%.

Στα μάκρο της ημέρας, νέα μείωση κατέγραψαν οι νέες αιτήσεις για παροχή επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, με τον αριθμό τους ωστόσο να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που δείχνει πως η πορεία της αμερικανικής αγοράς προς την οριστική ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, την εβδομάδα ως τις 4 Ιουλίου 1,314 εκατ. κατέθεσαν αίτηση για παροχή επιδόματος ανεργίας, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ο αντίστοιχος αριθμός για την εβδομάδα που τελείωσε στις 27 Ιουνίου είχε διαμορφωθεί στα 1,413 εκατ., την στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση της τάξης των 1,375 εκατ.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Μαρτίου οι αιτήσεις διαμορφώθηκαν στο ιστορικό υψηλό των 6,867 εκατ.

Τα εβδομαδιαία στοιχεία έρχονται ενώ τα μηνιαία στοιχεία για την αγορά εργασίας που ανακοινώθηκαν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία ανέκτησε 7,5 εκατ. θέσεις εργασίας τον Μάιο και τον Ιούνιο, μετά τις απώλειες-ρεκόρ των 22 εκατ. τους πρώτους δύο μήνες της πανδημίας.

Στο μέτωπο του κορονοϊού, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να καταγράφουν διαδοχικά ρεκόρ στα ημερήσια κρούσματα που επιβεβαιώνονται από τις υγειονομικές αρχές της χώρας.

Αναλυτικότερα, στις ΗΠΑ καταγράφηκαν πάνω από 60.000 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 χθες Τετάρτη, αριθμός που αποτελεί νέο αρνητικό ρεκόρ στη χώρα και παγκοσμίως, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters.

Το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς έκανε λόγο νωρίτερα για 55.000 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό στη χώρα ως τις 20:30 χθες (τοπική ώρα· 03:30 σήμερα ώρα Ελλάδας).

Οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με την προοπτική ενός ζοφερού καλοκαιριού, καθώς πολλές πολιτείες σπάνε η μια πίσω από την άλλη ρεκόρ νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό. Πολλές τοπικές κυβερνήσεις έχουν αναγκαστεί να επιβάλλουν ξανά κλείσιμο τομέων των τοπικών οικονομιών, αφήνοντας χιλιάδες εργαζόμενους χωρίς απολαβές.

Πέρα από τα σχεδόν 10.000 νέα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν στη Φλόριντα, οι αρχές του Τέξας ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν πάνω από 9.500, ενώ στην Καλιφόρνια καταγράφηκαν πάνω από 8.500. Τόσο η Καλιφόρνια, όσο και το Τέξας κατέγραψαν εξάλλου νέα θλιβερά ρεκόρ θανάτων εξαιτίας της COVID-19.

Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί την Παρασκευή και ήταν 56.818 κρούσματα, σύμφωνα με το Reuters.

Οι ΗΠΑ θρηνούν πάνω από 132.000 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 3 και πλέον εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2. Παγκοσμίως, τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 12 εκατομμύρια χθες, ενώ οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 548.000.