Ισχυρές απώλειες 470 μονάδων για τον Dow Jones ενόψει των νέων δασμών Τραμπ

Τρίτη 07 Μαΐου 2019, 23:18
-A +A
Ισχυρές απώλειες 470 μονάδων για τον Dow Jones ενόψει των νέων δασμών Τραμπ

Ισχυρές πιέσεις για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση δέχθηκαν και οι τρεις βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να χάνει 473 μονάδες, έπειτα από τις δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων που επιβεβαίωσαν την επικείμενη επιβολή πρόσθετων δασμών σε εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ την Κυριακή προανήγγειλε σε ανάρτησή του ότι θα αυξήσει τους δασμούς σε εισαγόμενα κινεζικά αγαθά αξίας 200 δισ. δολαρίων, από το 10% στο 25%. Την εξέλιξη επιβεβαίωσαν σήμερα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης που λαμβάνουν μέρος στις διαπραγματεύσεις, όπως ο εμπορικός αντιπρόσωπος Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ αλλά και ο ΥΠΟΙΚ Στίβεν Μνούτσιν, ο οποίος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ άλλαξαν στάση όταν ενημερώθηκαν πως η κινεζική πλευρά επεδίωκε να υπαναχωρήσει από προηγούμενες δεσμεύσεις της.

Ο Ρ. Λάιτχαϊζερ προσδιόρισε μάλιστα και το χρόνο εφαρμογής της απόφασης Τραμπ, δηλώνοντας ότι οι νέοι δασμοί ύψους 200 δισ. δολαρίων σε κινεζικά προϊόντα θα εφαρμοστούν από το πρωί της Παρασκευής εάν δεν υπάρξει συμφωνία, κατηγορώντας και αυτός το Πεκίνο ότι παρενέβη τις δεσμεύσεις του.

Στον απόηχο των γεγονότων ωστόσο, η Κίνα ανακοίνωσε ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λιου Χε θα επισκεφθεί τελικά τις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα. Οικονομολόγοι της ING έγραψαν σε έκθεσή τους πως εφόσον ο Λιου συμμετάσχει στην αποστολή που θα μεταβεί στις ΗΠΑ, «αυτό θα δείχνει το πόσο σοβαρά λαμβάνει τα πράγματα η Κίνα και θα είναι ένδειξη ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ θα συζητήσουν περαιτέρω».

Μέχρι στιγμής πάντως, η απάντηση της κινεζικής κυβέρνησης στην προοπτική νέων δασμών ήταν συγκρατημένη και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ δήλωσε σήμερα σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι ο αμοιβαίος σεβασμός είναι η βάση για την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 1,79% ή 473,39 μονάδες και ολοκλήρωσε στις 25.965 μονάδες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης είχε βρεθεί να χάνει περισσότερες από 600 μονάδες. Σε παρόμοιο ρυθμό κινήθηκαν και οι άλλοι δύο βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον διευρυμένο S&P 500 να υποχωρεί επίσης κατά 1,65% ή 48,4 μονάδες και να κλείνει στις 2.884 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικός Nasdaq, που έχασε 159,53 μονάδες ή 1,96% και ολοκλήρωσε στις 7.963,7 μονάδες.

Σε εταιρικό επίπεδο, βουτιά σχεδόν 5,7% πραγματοποίησε η μετοχή της φαρμακευτικής Aramark έπειτα από την ανακοίνωση χαμηλότερα των εκτιμήσεων νούμερα σε κέρδη και πωλήσεις για το πρώτο τρίμηνο του έτους. 

Πίεση δέχθηκαν και οι μετοχές της Tesla, που υποχώρησαν κατά σχεδόν 3,2%, έπειτα από την ανακοίνωση του Έλον Μασκ να αυξήσει το μερίδιο της εταιρείας στην αγορά ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων κατά σχεδόν 20% επενδύοντας 25 εκατομμύρια δολάρια.

Αντίθετα, παρά τα αρχικά κέρδη 4% που εμφάνιζε η μετοχή της Crocs, τελικά ολοκλήρωσε με απώλειες σχεδόν 5% έπειτα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου της εταιρείας υποδημάτων, παρόλο που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Τέλος +1,4% έκλεισε και η μετοχή της GW Pharmaceuticals έπειτα από την ανακοίνωση θετικών αποτελεσμάτων σε υπό δοκιμή φάρμακο της εταιρείας.

Νωρίτερα, με ισχυρές απώλειες κοντά 2% είχαν ολοκληρώσει και βασικοί δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να έχουν στρέψει την προσοχή τους στις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα