Ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές παρά την αβεβαιότητα για τις εκλογές στις ΗΠΑ

Ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές παρά την αβεβαιότητα για τις εκλογές στις ΗΠΑ

Με νέα άνοδο ολοκλήρωσαν τις συνεδριάσεις της Πέμπτης οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, με τους επενδυτές να έχουν επικεντρωμένο το ενδιαφέρον τους στις εξελίξεις από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, εν αναμονή των τελικών αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 1,05% και διαμορφώθηκε στις 367,12 μονάδες, με τον τομέα των μέσων ενημέρωσης να καταγράφει άνοδο 1,5%, ενώ απώλεις 0,2% σημείωσε ο πετρελαϊκός κλάδος.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 1,98% και έκλεισε στις 12.568 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε στις 4.983 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη 1,24%.

Στην Μεγάλη Βρετανία, ο δείκτης FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 0,39% κλείνοντας στις 5.906 μονάδες, ενώ στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB έκλεισε στις 19.731 μονάδες, με κέρδη 1,93%.

Τέλος, στην Ισπανία, ο δείκτης IBEX 35 κατέγραψε κέρδη 2,1% και διαμορφώθηκε στις 6.924 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, η Τράπεζα της Αγγλίας έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή τράπεζα που προχώρησε σε επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης δρομολογώντας και νέες αγορές ομολόγων για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης εν μέσω της έξαρσης της πανδημίας.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής συμφώνησε σε περαιτέρω αγορές κρατικών ομολόγων αξίας 150 δισ. λιρών ($195 δισ.) οδηγώντας το συνολικό μέγεθος του χαρτοφυλακίου κυβερνητικών και εταιρικών ομολόγων στις 895 δισ. λίρες.

Παράλληλα, οι μεταποιητικές παραγγελίες στην Γερμανία κατέγραψαν αύξηση τον Σεπτέμβριο για πέμπτο συνεχόμενο μήνα σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία Destatis. 

Πιο αναλυτικά, οι παραγγελίες του μεταποιητικού τομέα αυξήθηκαν 0,5% τον Σεπτέμβριο σε προσαρμοσμένους όρους μετά από την ανοδικά αναθεωρημένη αύξηση του 4,9% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τη Destatis. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση των παραγγελιών κατά 1,5%. Σε ετήσια βάση, οι παραγγελίες μειώθηκαν 1,9%.

Παρά τη βελτίωση, οι νέες παραγγελίες τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκαν 2,6% χαμηλότερα σε εποχικά και ημερολογιακά προσαρμοσμένους όρους σε σχέση με τον Φεβρουάριο, τον μήνα προτού επιβληθούν οι κυρώσεις στη Γερμανία εξαιτίας της πανδημίας.

Οι εγχώριες παραγγελίες αυξήθηκαν 2,3% και οι παραγγελίες από το εξωτερικό μειώθηκαν 0,8% τον Σεπτέμβριο.

Τέλος, στα εταιρικά αποτελέσματα ζημιές 201 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η γερμανική τράπεζα Commerzbank AG εξαιτίας της στρατηγικής ανασχηματισμού της, ενώ η ιταλική τράπεζα UniCredit ανακοίνωσε κέρδη που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Αναλυτικότερα, η δεύτερη μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα δήλωσε πως τα καθαρά κέρδη στο τρίμηνο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, διαμορφώθηκαν στα 680 εκατ. ευρώ έναντι μέσων εκτιμήσεων για 334 εκατ. ευρώ που ήταν οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της εταιρείας.