Ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές λόγω της αισιοδοξίας για το εμβόλιο εναντίον του κορονοϊού

Ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές λόγω της αισιοδοξίας για το εμβόλιο εναντίον του κορονοϊού

Μεγάλα κέρδη κατέγραψαν την Πέμπτη οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, καθώς οι ελπίδες σχετικά με την δημιουργία ενός εμβολίου για τον κορονοϊό έφεραν αέρα αισιοδοξίας στις συνεδριάσεις.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 διαμορφώθηκε στις 368,29 μονάδες, ενισχυμένος κατά 1,97%. Οδηγός στα κέρδη με άνοδο 4,9% ήταν ο τραπεζικός κλάδος, ενώ και οι υπόλοιποι επιμέρους τομείς έκλεισαν με θετικά πρόσημα.

Στην Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX διαμορφώθηκε στις 12.608 μονάδες με κέρδη 2,84%, ενώ ο γαλλικός δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 5.049 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο 2,49%.

Στην Μεγάλη Βρετανία, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με κέρδη 1,34% και διαμορφώθηκε στις 6.240 μονάδες, ενώ ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB κατέγραψε κέρδη 2,88% στις 19.886 μονάδες.

Τέλος, ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 διαμορφώθηκε στις 7.498 μονάδες με κέρδη 3,75%.

Θετική επίδραση στις ευρωαγορές είχαν οι ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ σχετικά με την πορεία της αγοράς εργασίας στην χώρα.

Πιο συγκεκριμένα, τον Ιούνιο στις ΗΠΑ δημιουργήθηκαν σχεδόν 4,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, με την ανεργία στη χώρα να υποχωρεί στο 11,1%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε δημοσκόπηση μεταξύ οικονομολόγων από το Marketwatch η εκτίμηση ήταν ότι τον Ιούνιο θα δημιουργούνταν 3,7 εκατ. θέσεις εργασίας, με τον αριθμό να ξεπερνά κατά περισσότερο από 1 εκατ. τις προβλέψεις. 

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση στις θέσεις εργασίας από τότε που η κυβέρνηση άρχισε να συγκεντρώνει τα σχετικά στοιχεία το 1939. Σημειώνεται ότι οι θέσεις εργασίας είχαν ανακάμψει κατά 2,5 εκατ. τον Μάιο, μετά τη βουτιά-ρεκόρ κατά 20,687 εκατ. τον Απρίλιο.

Έτσι, το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε τον Ιούνιο στο 11,1% από το 13,3% του Μαΐου.

Την ίδια ώρα, στα 1,43 εκατομμύρια ανήλθε ο αριθμός των Αμερικανών που έκαναν αίτηση πρώτη φορά για χορήγηση επιδόματος εργασίας.  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης, η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 27 Ιουνίου, είναι η 15η διαδοχική κατά την οποία οι αιτήσεις ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο.

Σημειώνεται ότι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση του Dow Joes προέβλεπαν ότι οι αιτήσεις θα έφταναν τις 1,38 εκατομμύρια. 

Στις εξελίξεις που παρακολουθούν οι επενδυτές, η είδηση πως η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer ανακοίνωσε χτες πως είχε θετικά αποτελέσματα από εμβόλιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού που βρίσκεται στο στάδιο των κλινικών δοκιμών σε συνεργασία με την BioNTech.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, το υπό δημιουργία εμβόλιο έδειξε πως προκαλεί την δημιουργία αντισωμάτων έναντι της νόσου, ενώ στην πρώτη φάση των δοκιμών συμμετείχαν 45 εθελοντές, οι οποίοι έλαβαν δόσεις του πειραματικού εμβολίου.

Τα νέα για το εμβόλιο είχαν θετική επίδραση και στους ασιατικούς δείκτες, οι οποίοι ολοκλήρωσαν στην πλειοψηφία τους με θετικά πρόσημα και τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ να ενισχύεται κατά 2,85% ενώ ο Shanghai Composite στην Κίνα ολοκλήρωσε στο +2,13%.