Ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές με το βλέμμα στην άρση του lockdown

Ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές με το βλέμμα στην άρση του lockdown

Κέρδη κατέγραψαν την Πέμπτη οι κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς στο επίκεντρο της επικαιρότητας παραμένει η άρση των μέτρων περιορισμού και της επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 διαμορφώθηκε στις 337,97 μονάδες, ενισχυμένος κατά 1,09%, με τον μεταποιητικό τομέα να οδηγεί την άνοδο με κέρδη 3%.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX έκλεισε στις 10.759 μονάδες με άνοδο 1,44%, ενώ κέρδη 1,54% κατέγραψε και ο γαλλικός δείκτης CAC 40 που ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 4.501 μονάδες.

Άνοδο 1,4% κατέγραψε και ο βρετανικός δείκτης FTSE 100, κλείνοντας στις 5.935 μονάδες, στον απόηχο της απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της στο 0,1% και ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να λάβει δράση όποτε χρειαστεί. Μάλιστα στις προβλέψεις της έκανε λόγο για μείωση του ΑΕΠ το 2020 κατά 14%.

Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, τέλος, ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB έκλεισε με άνοδο 0,5% στις 17.245 μονάδες, ενώ κέρδη 0,89% κατέγραψε και ο ισπανικός IBEX 35 που διαμορφώθηκε στις 6.730 μονάδες

Στη Γερμανία η καγκελάριος Μέρκελ ανακοίνωσε τα επόμενα βήματα άρσης των περιοριστικών μέτρων επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχει ήδη μηχανισμός επιστροφής στο lockdown σε περίπτωση που επανακάμψει ο ιός. Στη Βρετανία, επίσης, ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι από Δευτέρα ξεκινούν τα πρώτα μέτρα χαλάρωσης των μέτρων.

Σε οικονομικό επίπεδο, η Τράπεζα της Αγγλίας κράτησε τα επιτόκιά της αμετάβλητα στο 0,1% και ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να λάβει δράση όποτε χρειαστεί. Μάλιστα στις προβλέψεις της έκανε λόγο για μείωση του ΑΕΠ το 2020 κατά 14%.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Air France KLM υποχωρεί με την εταιρεία να ανακοινώνει ζημιές ύψους 1,3 δισ. ευρώ το α' τρίμηνο του έτους.

Νωρίτερα, με μικτές τάσεις ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ασιατικές αγορές με τον ιαπωνικό Nikkei να κερδίζει 0,28%, ενώ απώλειες 0,23% και 0,65% σημείωσαν αντίστοιχα οι δείκτες Shanghai της Κίνας και HSI του Χονγκ Κονγκ.