Ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές με το βλέμμα στην άρση των lockdown

Ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές με το βλέμμα στην άρση των lockdown

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές τη Δευτέρα, καθώς ενισχύεται η επενδυτική εμπιστοσύνη εν μέσω χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων και άρσης των lockdown, με τις οικονομίες στην Ευρώπη να ανοίγουν ξανά επιτρέποντας την επαναλειτουργία όλο και περισσότερων επιχειρήσεων.

Την Παρασκευή οι ευρωπαϊκές αγορές ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους με κέρδη, με τους επενδυτές να βολιδοσκοπούν τις διαδικασίες επανεκκίνησης των οικονομιών αλλά και τα οικονομικά δεδομένα που διαμορφώνονται καθώς η Ευρώπη προσπαθεί σταδιακά να ορθοποδήσει εν μέσω της πανδημίας. Το Σαββατοκύριακο υπήρξαν αντιδράσεις για την επίσπευση της άρσης των περιορισμών στη Γερμανία, με πολίτες να διαδηλώνουν.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κινείται ανοδικά στις 338,08 μονάδες, ενισχυμένος κατά 3%, με τον τομέα των πρώτων υλών να σημειώνει κέρδη 6,7%, ενώ όλοι οι επιμέρους τομείς διαπραγματεύονται σε θετικό έδαφος.

Στη Γερμανία, ο δείκτης DAX ενισχύεται κατά 4,24% στις 10.908 μονάδες, ενώ κέρδη 3,73% σημειώνει ο γαλλικός δείκτης CAC 40 που διαμορφώνεται στις 4.436 μονάδες.

Στο Λονδίνο, άνοδο 318% σημειώνει ο δείκτης FTSE 100 στις 5.982 μονάδες, ενώ στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB καταγράφει άνοδο 2,1% στις 17.206 μονάδες. Ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 κινείται στις 6.673 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο 3,07%.

Στο εταιρικό μέτωπο, η Ryanair διαπραγματεύεται μειώσεις μισθών, άδειες άνευ αποδοχών και απώλειες 3.000 θέσεων εργασίας με τις ενώσεις εργαζομένων και τους υπαλλήλους της, με την αεροπορική εταιρεία να έχει «χάσει» 5 εκατομμύρια επιβάτες εν μέσω πανδημίας. 

Όπως σημειώνει το CNBC, στα ετήσια αποτελέσματά της Ryanair για το διάστημα 12 μηνών μέχρι τα τέλη Μαρτίου, η εταιρεία ανέφερε ότι τα έσοδα αυξήθηκαν στα 8,49 δισ. ευρώ, σημειώνοντας 10% άνοδο σε ετήσια βάση. Τα κέρδη ενισχύθηκαν 13%, φτάνοντας στο 1 δισ. ευρώ. 

Ωστόσο, οι απώλειες σε επιβάτες λόγω της πανδημίας αναμένεται να φέρουν μια δύσκολη επόμενη χρονιά για τη Ryanair υποδηλώνουν ότι η επόμενη χρονιά θα είναι «δύσκολη» για την αεροπορική.

Την ίδια στιγμή, άνοδο σχεδόν 10% καταγράφει η τιμή του πετρελαίου, ξεπερνώντας τα 30 δολάρια για πρώτη φορά έπειτα από δύο μήνες.

Το Brent ενισχύεται 6,95% στα 34,76 δολάρια το βαρέλι, έχοντας φτάσει νωρίτερα στο υψηλότερο επίπεδο από τις 13 Απριλίου. Το WTI καταγράφει άνοδο 10,4% στα 32,5 δολάρια το βαρέλι, έχοντας φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τις 16 Μαρτίου.