Ισχυρά κέρδη στην Wall Street - Άλμα 900 μονάδων για τον Dow Jones

Ισχυρά κέρδη στην Wall Street - Άλμα 900 μονάδων για τον Dow Jones

Ισχυρά κέρδη σημειώνουν την Δευτέρα οι κυριότεροι δείκτες στην Wall Street, καθώς οι αναφορές της φαρμακευτικής εταιρείας Moderna για «θετικά στοιχεία» μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης δοκιμών ενός εμβολίου για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, εκτοξεύουν την αισιοδοξία των επενδυτών, ενώ ταυτόχρονα επανεκκινεί η οικονομική δραστηριότητα στην πλειοψηφία των Πολιτειών.

Αναλυτικότερα, με ανακοίνωσή της νωρίτερα την Δευτέρα η Moderna ανέφερε πως όλοι οι συμμετέχοντες στην πρώτη φάση δοκιμών ενός πιθανού εμβολίου για την αντιμετώπιση του κορονοϊού που τους χορηγήθηκαν δύο δόσεις του σκευάσματος ανέπτυξαν αντισώματα που ανιχνεύονται σε όσους ασθενείς έχουν αναρρώσει από τη νόσο, σε διάστημα 43 ημερών από την χορήγηση της πρώτης δόσης.

Η φαρμακευτική εταιρεία που συνεργάζεται στενά με το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας ανέφερε πως και οι 45 εθελοντές που συμμετείχαν στην πρώτη φάση των δοκιμών ανέπτυξαν ανιχνεύσιμα αντισώματα, ενώ ήταν χωρισμένοι σε τρεις ομάδες ανάλογα με την ποσότητα της ουσίας που τους χορηγήθηκε.

H Μoderna είπε ακόμη ότι έχει στοιχεία για εξουδετερωτικά αντισώματα σε οκτώ άτομα, που ήταν ίσα ή υψηλότερα απ’ ό,τι σε ιαθέντες, ενώ το υποψήφιο εμβόλιο «ήταν γενικώς ασφαλές και έγινε καλά ανεκτό».

Παράλληλα, με αισιοδοξία άκουσαν οι επενδυτές τις τοποθετήσεις του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος μιλώντας την Κυριακή για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, εκτίμησε πως η οικονομία των ΗΠΑ θα ανακάμψει από την κρίση του κορονοϊού, ενώ σημείωσε πως η πλήρης επάνοδος στα προ κρίσης επίπεδα προϋποθέτει την ύπαρξη εμβολίου για την αντιμετώπιση της νόσου.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones καταγράφει άλμα 920 μονάδων ή 3,88% και διαμορφώνεται στις 24.604 μονάδες, ενώ ισχυρά κέρδη 3,38% σημειώνει και ο διευρυμένος δείκτης S&P 500, ο οποίος βρίσκεται στις 2.960 μονάδες.

Τέλος, ισχυρή άνοδο σημειώνει και ο δείκτης Nasdaq, των των τεχνολογικών εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος διαμορφώνεται στις 9.235 μονάδες, ενισχυμένος κατά 2,45%.

Στο ταμπλό, κέρδη άνω του 6% σημειώνει η μετοχή της Disney, ενώ άνοδο άνω του 10% σημειώνουν και οι αεροπορικές εταιρείας Delta και American Airlines. Παράλληλα, κέρδη 8,7% σημειώνει η μετοχή της MGM Resorts, όπως και της Carnival που ενισχύεται κατά 7,4%.

Την ίδια στιγμή, άνοδο σχεδόν 12% καταγράφει η τιμή του πετρελαίου, ξεπερνώντας τα 30 δολάρια για πρώτη φορά έπειτα από δύο μήνες.

Το Brent ενισχύεται 8,95% στα 35,34 δολάρια το βαρέλι, έχοντας φτάσει νωρίτερα στο υψηλότερο επίπεδο από τις 13 Απριλίου. Το WTI καταγράφει άνοδο 12,2% στα 32,91 δολάρια το βαρέλι, έχοντας φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τις 16 Μαρτίου.