Κέρδη στην Wall με οδηγό τις εξελίξεις για το εμβόλιο

Κέρδη στην Wall με οδηγό τις εξελίξεις για το εμβόλιο

Άνοδο καταγράφουν την Τετάρτη οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Wall Street, καθώς οι θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της δημιουργίας του εμβολίου για την αντιμετώπιση του κορονοϊού σε συνδυασμό με τα -καλύτερα των αναμενόμενων- αποτελέσματα τριμήνου της Goldman Sachs φέρνουν αισιοδοξία και θετικά πρόσημα στην αμερικανική αγορά.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones καταγράφει κέρδη 266 μονάδων ή 1% και διαμορφώνεται στις 26.909 μονάδες, ενώ ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 σημειώνει άνοδο 1,05% και βρίσκεται στις 3.231 μονάδες.

Κέρδη καταγράφει και ο δείκτης Nasdaq, των τεχνολογικών εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, που διαμορφώνεται στις 10.561 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,7%.

Στο ταμπλό, ισχυρά κέρδη σημειώνουν οι μετοχές των εταιρειών που αναμένεται να ωφεληθούν από την επανεκκίνηση της οικονομίας, με τις αεροπορικές εταιρείες American Airlines και United Airlines να ενισχύονται άνω του 5%, όπως και οι ταξιδιωτικοί κολοσσοί Royal Caribbean και Carnival.

Νωρίτερα σήμερα, θετική επίδραση στην αγορά είχε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs, η οποία ανέφερε πως τα καθαρά της κέρδη για το β' τρίμηνο του 2020 ανήλθαν στα 2,25 δισ. δολάρια, με το μέρισμα ανά μετοχή να φτάνει στα 6,26 δολάρια, την στιγμή που οι αναλυτές εκτιμούσαν πως το μέρισμα ανά μετοχή θα ανερχόταν στα 3,78 δολάρια.

Σημειώνεται, παράλληλα, πως στον απόηχο των ανακοινώσεων της τράπεζας, η μετοχή της ενισχύεται κατά 5,5%

Το κλίμα στην αγορά, ωστόσο, είχε ήδη πάρει θετική τροχιά, μετά τις ανακοινώσεις της φαρμακευτικής εταιρείας Moderna, η οποία ανέφερε πως το πειραματικό της εμβόλιο για τον κορονοϊό είχε σαν αποτέλεσμα την δημιουργία «ισχυρών» αντισωμάτων και στους 45 εθελοντές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα κλινικών δοκιμών Φάσης 1, δημιουργώντας μεγάλη αισιοδοξία πως το εμβόλιο της εταιρείας θα είναι αποτελεσματικό και γρήγορα διαθέσιμο στην αγορά, ενώ σημειώνεται πως νωρίτερα την Τρίτη η εταιρεία είχε ανακοινώσει πως οι δοκιμές στην κλινική Φάση 3 αναμένεται να ξεκινήσουν στις 27 Ιουλίου.

Η μετοχή της Moderna κατέγραψε ισχυρά κέρδη που άγγιξαν το 16% στις προσυνεδριακές συναλλαγές, ενώ με το άνοιγμα της αγοράς η Moderna ενισχύεται κατά 14%.

AP Photo/Mark Lennihan