7ος χρόνος, ημέρα 2097η
Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021

Ηρεμία στην αγορά συναλλάγματος με τα μάτια στον πληθωρισμό και τη δημοπρασία ομολόγων στις ΗΠΑ

Ηρεμία στην αγορά συναλλάγματος με τα μάτια στον πληθωρισμό και τη δημοπρασία ομολόγων στις ΗΠΑ

Πολύ κοντά στα επίπεδα του 1,19 σε ένα στενό εύρος διακύμανσης διαπραγματεύεται το EUR/USD, δείχνοντας σημάδια σταθεροποίησης μετά την αντίδραση της χθεσινής ημέρας με την οποία επανήλθε στο επίπεδο του 1,1915 - από τα χαμηλά έτους του 1,1835 όπου βρέθηκε στο άνοιγμα της εβδομάδας.

Παράλληλα, έχουμε μία μικρή αύξηση στις αποδόσεις των ΗΠΑ ενόψει μιας κρίσιμης δημοπρασίας για τίτλους χρέους δεκαετούς διάρκειας στη συνέχεια της ημέρας, ενώ η ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και η ψηφοφορία για το πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας αναμένονται με ενδιαφέρον από τις αγορές.

Το πρόσφατο ράλι στη Wall Street προκλήθηκε εν μέρει από την παρέμβαση των κινεζικών αρχών για να στηρίξουν τις μετοχές - κάτι που δεν επαναλήφθηκε την Τετάρτη. Η πιο προσεκτική διάθεση για ανάληψη κινδύνων πιθανόν να ευνοήσει εκ νέου το δολάριο ως νόμισμα «ασφαλές καταφύγιο», καθώς η μεταβλητότητα μπορεί να αυξηθεί ενόψει των σημαντικών ανακοινώσεων και εξελίξεων στη συνέχεια της ημέρας.

Πρώτον, τα στοιχεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για το Φεβρουάριο στις ΗΠΑ  αναμένεται να δείξουν αύξηση στον πληθωρισμό, ειδικά στις βασικές τιμές που τροφοδοτούνται από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου. Οποιεσδήποτε τιμές αρκετά υψηλότερες από τις εκτιμήσεις αναμένεται να τροφοδοτήσουν εκ νέου άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων και να οδηγήσουν το αμερικανικό νόμισμα σε νέα κέρδη.

Το πιο σημαντικό γεγονός της ημέρας πάντως είναι η δημοπρασία του αμερικανικού δημοσίου για νέα δεκαετή ομόλογα. Οι επενδυτές έχουν επικεντρωθεί σε αυτό το παγκόσμιο σημείο αναφοράς κρατικού χρέους ως οδηγό για τις επόμενες κινήσεις. Η τριετής προσφορά της Τρίτης ήταν ομαλή, με αποτέλεσμα την ισχυρή ζήτηση και ώθηση των αποδόσεων χαμηλότερα. Ωστόσο, η ζήτηση για μακροπρόθεσμο χρέος μπορεί να είναι διαφορετική.

Η δεκαετής απόδοση κυμαίνεται επί του παρόντος γύρω στο 1,54% - πάνω από τα χαμηλά αλλά κάτω από το 1,60%. Εάν οι επενδυτές δείξουν αυξημένο ενδιαφέρον με σημαντική κάλυψη για τη νέα έκδοση του χρέους, οι αποδόσεις θα μπορούσαν να υποχωρήσουν στο 1,50% και να επιτρέψουν να συνεχίσει την ανάκαμψή του το EUR/USD.

Ωστόσο, υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες ότι η δεκαετής δημοπρασία θα ακολουθήσει  την πρόσφατη επταετή - με αποτέλεσμα την αδύναμη ζήτηση και  υψηλότερες αποδόσεις - και μια επακόλουθη αύξηση του δολαρίου.

Η σταθεροποιητική συμπεριφορά της ισοτιμίας όπως είναι αναμενόμενο δεν μεταβάλλει ιδιαίτερα την τεχνική εικόνα του γραφήματος.

Το ζεύγος διατηρεί μια ασθενή καθοδική δυναμική στο γράφημα των τεσσάρων ωρών και συνεχίζει να διαπραγματεύεται κάτω από τους απλούς κινητούς μέσους όρους των 50, 100 και 200 ημερών. Επιπλέον, ο Σχετικός Δείκτης Αντοχής έχει αυξηθεί πάνω από το επίπεδο 30 - αποχωρώντας από τις συνθήκες υπέρ-πώλησης.

Οι «αρκούδες» διατηρούν ακόμα οριακά τον έλεγχο.

Η υποστήριξη περιμένει στο ημερήσιο χαμηλό του 1,1868, ακολουθούμενη από το χαμηλό του 2021 στα 1,1836. Ένα αδύναμο μαξιλάρι περιμένει στο 1,1815 με ισχυρότερη υποστήριξη στο 1,18 - ένα ψυχολογικά σημαντικό επίπεδο -  ακολουθούμενο από το 1,1750. Όλα τα αναφερόμενα επίπεδα έπαιξαν αντιστοίχως ρόλο στήριξης και το 2020.

Κάποια αντίσταση είναι στο ημερήσιο υψηλό του 1,1905 ακολουθούμενο από το 1,1915 - το υψηλό σημείο της Τρίτης. Και στη συνέχεια  από τα 1,1950 και 1,1990.