Ήπιες διακυμάνσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ήπιες διακυμάνσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σε ήπιους τόνους κινούνται τη Δευτέρα τα μεγαλύτερα Χρηματιστήρια της Ευρώπης, παρά τις πιέσεις που δέχθηκαν νωρίτερα οι βασικοί ασιατικοί δείκτες.

Εν μέσω ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων αλλά και μακροοικονομικών στοιχείων, Παρίσι και Φρανκφούρτη καταφέρνουν να αντιστρέψουν τις μικρές απώλειες που σημείωναν, και κινούνται σε ήπια θετικό έδαφος.

Πιο συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX ενισχύεται σε ποσοστό 0,87% στις 10.944,15 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινείται στις 4.920,55 μονάδες με άνοδο 0,47%.

Για τον βρετανικό FTSE100 οι απώλειες διαμορφώνονται σε 0,26% στις 6.344,45 μονάδες.

Νωρίτερα, τα στοιχεία για τον PMI της Ευρωζώνης αποδείχθηκαν καλύτερα των εκτιμήσεων, με τον δείκτη μεταποιητικής δραστηριότητας να διαμορφώνεται στο 52,3 για τον μήνα Οκτώβριο, έναντι μέσων εκτιμήσεων που ανέμεναν ότι θα διατηρηθεί αμετάβλητος στο 52, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.

Στην περίπτωση της Μ. Βρετανίας, αν και ο αντίστοιχος εθνικός δείκτης «σκαρφάλωσε» σε υψηλό 16 μηνών, στο 55,5, οι ανησυχίες για την κατάσταση της κινεζικής οικονομίας προκαλούν πιέσεις στις μετοχές του μεταλλευτικού κλάδου οδηγώντας τον FTSE100 σε απώλειες.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται και οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από μεγάλους τραπεζικούς ομίλους. Η HSBC ανακοίνωσε για το γ’ τρίμηνο πτώση 4% στα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη, με τη μετοχή να υποχωρεί σε ποσοστό 0,49%.

Έντονα ανοδικά κινείται στο μεταξύ ο τίτλος της Commerzbank, σε ποσοστό σχεδόν 7%. Η δεύτερη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα ανακοίνωσε μειωμένα καθαρά κέρδη 8%, στα επίπεδα των 207 εκατ. Ευρώ, ωστόσο σε επίπεδο εννεαμήνου εξακολουθεί να εμφανίζει βελτιωμένα μεγέθη σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ η διοίκησή της επανέλαβε ότι για το σύνολο του τρέχοντος έτους αναμένει βελτίωση μεγεθών και ενίσχυση των μεριδίων αγοράς.