Ήπιες απώλειες στη Wall μετά τα στοιχεία απασχόλησης

Ήπιες απώλειες στη Wall μετά τα στοιχεία απασχόλησης

Με απώλειες ολοκλήρωσαν την εβδομάδα οι δείκτες της Wall Street, καθώς τα στοιχεία για τις καταστάσεις μισθοδοσίας των ΗΠΑ το Μάιο έδειξαν πως η αμερικάνικη αγορά εργασίας μπορεί να μην είναι τόσο ισχυρή όσο φαινόταν, ενώ απομάκρυναν και την πιθανότητα μιας αύξησης των επιτοκίων από τη Fed τον Ιούνιο.

Ο βιομηχανικός Dow Jones κατέγραψε πτώση 31,5 μονάδων ή 0,2% και έκλεισε στις 17.807,06 μονάδες, έχοντας υποχωρήσει έως και 148 μονάδες στην έναρξη της συνεδρίασης και σημειώνοντας πτώση 0,4% για το σύνολο της εβδομάδας. 

Ο S&P 500 υποχώρησε 0,3% ή 6,13 μονάδες στις 2.099,13 μονάδες, αμετάβλητος στο σύνολο της εβδομάδας, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq Composite κινήθηκε στις 4.942,52 μονάδες χάνοντας 0,6% ή 28,85 μονάδες σήμερα, αλλά κερδίζοντας 0,2% σε εβδομαδιαίο επίπεδο. 

Όπως υποστηρίζουν αναλυτές, τα στοιχεία για τις καταστάσεις μισθοδοσίας, τα οποία παρακολουθούνται στενά από τη Fed, φαίνεται πως θα αποτρέψουν την επόμενη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων που διαφαινόταν μέσα στον Ιούνιο.

Σύμφωνα με την RBS, οι πιθανότητες μιας αύξησης τον Ιούνιο τοποθετούνται στο 8%, ενώ τον Ιούλιο στο 33%.

«Έως τώρα η αγορά λαμβάνει τα άσχημα νέα ως άσχημα. Μένει να δούμε αν και η Janet Yellen θα τα δει ως άσχημα», ανέφερε ο Quincy Krosby, αναλυτής της Prudential Financial.

Σημειώνεται πως η επικεφαλής της Fed θα μιλήσει στο Συμβούλιο Παγκοσμίων Υποθέσεων (World Affairs Council) τη Δευτέρα.

Στην πρώτη αντίδραση μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Fed, Lael Brainard, ζήτησε από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να αναμένει για περισσότερα δεδομένα προτού αυξήσει τα επιτόκιά της, καθώς, όπως είπε, η έκθεση για την απασχόληση δείχνει ότι υπάρχει επιβράδυνση στην αγορά εργασίας.

Η L. Brainard δήλωσε ότι η Fed θα πρέπει να περιμένει για περισσότερα στοιχεία αναφορικά με την πορεία της οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο, καθώς και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βρετανία για την παραμονή ή αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο επικεφαλής της Fed του Σικάγο, Charles Evans, από την πλευρά του, θεωρεί κατάλληλη κίνηση τις δύο αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο έτος.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, το Μάιο δημιουργήθηκαν μόλις 38.000 νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, με τον αριθμό αυτόν να είναι ο μικρότερος από το φθινόπωρο του 2010. Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Marketwatch προέβλεπαν πως οι νέες θέσεις εργασίας θα έφταναν τις 155.000. Παράλληλα, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 4,7% από 5%. 

Διεύρυνση κατά 5,3% παρουσίασε τον Απρίλιο το εμπορικό έλλειμμα, το οποίο διαμορφώθηκε στα 37 δισ. δολάρια, καθώς αυξήθηκαν οι εισαγωγές αγαθών όπως αυτοκίνητα, αεροσκάφη και υποδήματα.

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν 2,1% σ'' ένα προσαρμοσμένο επίπεδο των 220,2 δισ. δολάρια, ενώ οι εξαγωγές κατέγραψαν άνοδο 1,5%, στα 182,8 δισ. δολάρια.

Υποτονικότητα εμφάνισε ο κλάδος των υπηρεσιών στις ΗΠΑ το Μάιο, σύμφωνα με δυο δείκτες που δημοσιεύτηκαν μετά και τα απογοητευτικά στοιχεία για την αγορά εργασίας. 

Σύμφωνα με τη Markit, ο δείκτης PMI υπηρεσιών υποχώρησε στις 51,3 μονάδες το Μάιο από τις 52,8 μονάδες τον Απρίλιο, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο.

Ο PMI του ISM (Institute for Supply Management) διαμορφώθηκε το Μάιο στο 52,9%, το χαμηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2014. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν πως ο δείκτης θα έφθανε στο 55,5% από το 55,7% του προηγούμενου μήνα. 

Στα θετικά νέα, οι εργοστασιακές παραγγελίες τον Απρίλιο ενισχύθηκαν κατά 1,9%, για δεύτερο διαδοχικό μήνα, με τους οικονομολόγους να έχουν διαμορφώσει εκτιμήσεις για αύξηση 2%. 

Στις επιχειρήσεις, οι μετοχές των αεροπορικών United Continental Holdings και Delta Air Lines υποχώρησαν 1,9% και 2,1% αντίστοιχα, μετά την ανακοίνωσή τους ότι εξετάζουν την κατάθεση προσφοράς για την Avianca Holdings.

Παράλληλα, Twitter και Yahoo κατέγραψαν απώλειες, καθώς σύμφωνα με τη New York Post, στελέχη των δυο εταιρειών συναντήθηκαν αρκετές εβδομάδες πριν για να συζητήσουν ενδεχόμενη συγχώνευση των εταιρειών.

Στις υπόλοιπες αγορές, το πετρέλαιο σημείωσε τις πρώτες απώλειες σε εβδομαδιαίο επίπεδο σε διάστημα ενός μήνα, με το συμβόλαιο αργού WTI παραδόσεως Ιουλίου να χάνει 55 cents ή 1,1% στα 48,62 δολάρια ανά βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, με εβδομαδιαίες απώλειες 1,4%. Το brent, παραδόσεως Αυγούστου, έχασε 40 cents ή 0,8% στα 49,64 δολάρια ανά βαρέλι, στο ICE στο Λονδίνο, με απώλειες για την εβδομάδα περίπου 0,6%.

Αντίθετα, ο χρυσός επωφελήθηκε από την αδυναμία του δολαρίου, το οποίο υποχώρησε απότομα καθώς μειώθηκαν οι προσδοκίες για άμεση αύξηση επιτοκίων από τη Fed. Το συμβόλαιο παραδόσεως Αυγούστου του χρυσού κέρδισε 30,30 δολάρια ανά ουγγιά ή 2,5%, κλείνοντας στα 1.242,90 δολάρια ανά ουγγιά, ενισχυμένο κατά 2,2% σε εβδομαδιαία βάση.

Στα νομίσματα, το δολάριο υποχώρησε έναντι των υπόλοιπων βασικών νομισμάτων, ενώ το ευρώ ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου σε διάστημα τριών εβδομάδων, έπειτα από τα στοιχεία για την αγορά εργασίας. Το ευρώ ενισχύθηκε κατά 1,7% και ανήλθε στα 1,1342 δολάρια, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο από τις 17 Μαρτίου, ενώ το δολάριο έναντι του γεν υποχώρησε 1,9% στα 106,77 γεν, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 6 Μαΐου.

Στην Ευρώπη, τα χρηματιστήρια ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με απώλειες, διαγράφοντας τα κέρδη που κατέγραφαν μέχρι εκείνη τη στιγμή.