Επιφυλακτικότητα και μεταβλητότητα στις αγορές - Στα ύψη το σιτάρι, άλμα στο πετρέλαιο

Επιφυλακτικότητα και μεταβλητότητα στις αγορές - Στα ύψη το σιτάρι, άλμα στο πετρέλαιο

Από έντονη μεταβλητότητα και μεικτές τάσεις  χαρακτηρίστηκαν σήμερα οι διεθνείς χρηματαγορές καθώς ο προβληματισμός στις τάξεις των επενδυτών για το ενδεχόμενο οικονομικής ύφεσης εν μέσω του πληθωρισμού που συνεχίζει να καλπάζει, είναι μεγάλος. 

Παρά το γεγονός ότι στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας υπήρξε μια μίνι αντίδραση στις αγορές, έντονη είναι η ανησυχία ότι οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίζουν τις αυξήσεις επιτοκίων για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό.

Ωστόσο δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που υποστηρίζουν ότι αυτή η πτώση στα ταμπλό μπορεί να αποτελέσει ελκυστικό «σημείο εισόδου» για νέους επενδυτές με μακροπρόθεσμες προοπτικές.

Την ίδια ώρα, ο χρυσός που λειτουργεί για ακόμη μια φορά ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο σε τέτοιες περιόδους, κατέγραψε κέρδη ενώ  τo απόλυτο ρεκόρ στην ευρωπαϊκή αγορά κατέρριψε σήμερα η  τιμή του σιταριού κλείνοντας στα 438,25 ευρώ ο τόνος, μετά την ανακοίνωση το Σάββατο του εμπάργκο της Ινδίας στις εξαγωγές σιτηρών της.

Τα κρυπτονομίσματα συνέχισαν και σήμερα το πτωτικό τους σερί ενώ το δολάριο έχει επανέλθει δυναμικά και βρίσκεται σε υψηλό δύο δεκαετιών.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε μόλις 0,08% στις 32.223 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης δεν μπόρεσε να κρατήσει τα κέρδη και έκλεισε με απώλειες 1,2% στις 11.662 μονάδες. Ο S&P 500 έχασε 0,39% στις 4.008 μονάδες.

Στα ύψη η τιμή στο σιτάρι

"Είναι ένα απόλυτο ρεκόρ σε όλες τις συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου Euronext. Το προηγούμενο ρεκόρ χρονολογείται στις 7 Μαρτίου 2022 με το σιτάρι να κλείνει στα 422,50 ευρώ ο τόνος", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νταμιέν Βερσάμπρ, χρηματιστής της εταιρίας Inter-Courtage.

Σημειώνεται ότι δημοσίευμα του Bloomberg σημείωνε ότι η κίνηση της Ινδίας να περιορίσει τις εξαγωγές σιταριού θα έχει αντίκτυπο στις παγκόσμιες γεωργικές αγορές, αποκαλύπτοντας πόσο περιορισμένες είναι οι παγκόσμιες προμήθειες μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και απειλώντας να ανεβάσει ακόμη περισσότερο τις τιμές των τροφίμων.

Τα futures για το σιτάρι στο Παρίσι εκτινάχθηκαν σε υψηλό όλων των εποχών, λόγω της ανησυχίας ότι οι ακραίες καιρικές συνθήκες πιέζουν την παγκόσμια συγκομιδή. Η απαγόρευση της Ινδίας θα αυξήσει τους κινδύνους που αφορούν την προσφορά”,  σύμφωνα με το δημοσίευμα. 

Πτώση στις ευρωαγορές

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν καθώς οι παγκόσμιες αγορές προσπαθούσαν να αποκτήσουν θετική δυναμική και να ανακάμψουν από την αστάθεια της περασμένης εβδομάδας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με οριακά κέρδη 0,04%. Στη Γερμανία ο DAX κέρδισε 0,45%. Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE σημείωσε κέρδη 0,63%. Στο Παρίσι ο δείκτης CAC έχασε 0,23% στις 6.347 μονάδες.

Η πτώση  για τις ευρωπαϊκές μετοχές έρχεται μετά από μια ταραχώδη εβδομάδα για τις παγκόσμιες αγορές, αν και οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν άνοδο την Παρασκευή σε μια προσπάθεια να ανακτήσουν κάποιο έδαφος με τους επενδυτές να αξιολογούν τις προοπτικές για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, άλλες παγκόσμιες αγορές δυσκολεύτηκαν να δημιουργήσουν θετικό κλίμα καθώς ξεκινά η νέα εβδομάδα συναλλαγών. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ υποχώρησαν στις αρχές της προκαταρκτικής διαπραγμάτευσης τη Δευτέρα ενόψει μιας εβδομάδας μεγάλων κερδών για τους λιανοπωλητές.

Οι αναλυτές θα παρακολουθούν στενά τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, τις επόμενες ημέρες, ιδιαίτερα αφού η Φινλανδία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία ΝΑΤΟ. Θα είναι μια ιστορική κίνηση για τη σκανδιναβική χώρα, η οποία είχε μια πολιτική στρατιωτικής ουδετερότητας επί δεκαετίες μέχρι τώρα.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Τα πρόσημα στις ασιατικές αγορές ήταν μικτά τη Δευτέρα, αφού η Κίνα ανέφερε απογοητευτικά οικονομικά νούμερα ως αποτέλεσμα των περιορισμών για τον Covid.

Οι μετοχές της Κίνας ήταν χαμηλότερες, με τον Shanghai Composite να υποχωρεί 0,60% και τον Shenzhen Component να χάνει 0,75%.

Οι λιανικές πωλήσεις τον Απρίλιο μειώθηκαν 11,1% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, περισσότερο από την πτώση 6,1% που περίμεναν οι αναλυτές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters. Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 2,9% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2021, ενώ αναμενόταν να αυξηθεί κατά 0,4%.

Οι 31 μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας είδαν τα ποσοστά ανεργίας να αυξάνονται σε νέο υψηλό 6,7% τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία που χρονολογούνται τουλάχιστον από το 2018.

Οι αρχές της Σαγκάης δήλωσαν την Κυριακή ότι ορισμένες επιχειρήσεις θα ξαναρχίσουν τη λειτουργία τους, ανέφερε το Reuters.

Ο ευρύτερος δείκτης Hang Seng σημείωσε ασταθείς διακυμάνσεις τη Δευτέρα, αμφιταλαντευόμενος μεταξύ κερδών και ζημιών. Ενισχύθηκε 0,12%.

Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei κέρδισε 0,45% στις 26.547 μονάδες.

Άλμα στο πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν να κινούνται θετικά, αλλά οι φόβοι για την παγκόσμια προσφορά εμφανίστηκαν με την Ευρωπαϊκή Ένωση να ετοιμάζεται να απαγορεύσει σταδιακά τις εισαγωγές από τη Ρωσία.

Το WTI κερδίζει 3,7% στα 114,4 δολάρια το βαρέλι και το brent 2,59% στα 114,31 δολάρια το βαρέλι. 

«Οι αγορές πετρελαίου αναμένεται να σημειώσουν άνοδο αυτή την εβδομάδα καθώς η εκκρεμής απαγόρευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο ρωσικό πετρέλαιο θα ενισχύσει περαιτέρω τις παγκόσμιες προμήθειες αργού και καυσίμων», δήλωσε ο Καζουχίκο Σαϊτό επικεφαλής αναλυτής της Fujitomi Securities Co Ltd.

Η ΕΕ εξακολουθεί να επιδιώκει να συμφωνήσει σε ένα σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο αυτόν τον μήνα παρά τις ανησυχίες για την προμήθεια στην Ανατολική Ευρώπη, δήλωσαν τέσσερις διπλωμάτες και αξιωματούχοι την Παρασκευή, απορρίπτοντας προτάσεις για καθυστέρηση ή υποβάθμιση των προτάσεων.

Την περασμένη εβδομάδα, η Μόσχα — η οποία αποκαλεί τις ενέργειές της στην Ουκρανία «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» — επέβαλε κυρώσεις σε αρκετές ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας, προκαλώντας ανησυχίες για τις προμήθειες.

Εν τω μεταξύ, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης βενζίνης στις ΗΠΑ σημειώνουν και πάλι νέο ιστορικό υψηλό τη Δευτέρα, καθώς η πτώση των αποθεμάτων πυροδότησε ανησυχίες για την προσφορά.

Σε υψηλό δύο δεκαετιών το δολάριο

Το αμερικανικό δολάριο ΗΠΑ αγγίζει πλέον τα υψηλά δύο δεκαετιών, καθώς τα άσχημα κινεζικά οικονομικά στοιχεία έπληξαν τα νομίσματα, συμπεριλαμβανομένης της βρετανικής λίρας και του δολαρίου Αυστραλίας.

Η λιανική και εργοστασιακή δραστηριότητα της Κίνας μειώθηκε απότομα τον Απρίλιο, καθώς τα lockdown λόγω COVID-19 περιόρισαν τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές στα σπίτια τους.

Ο δείκτης δολαρίου (USD) βρέθηκε στο 104,57, ενώ πέρασε και το επίπεδο του 105 την Παρασκευή, το υψηλότερο από τον Δεκέμβριο του 2002, μετά από έξι διαδοχικές εβδομάδες κερδών.

Το ευρώ διαμορφώθηκε στα 1,0395 $ το πρωί της Δευτέρας, ελαφρώς χαμηλότερα, και μόλις πάνω από το επίπεδο των $1,0354 που έφτασε την Πέμπτη, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2017. Οι αναλυτές αναμένουν το επίπεδο των $1,0340 ως κρίσιμο επίπεδο στήριξης για το ευρώ.

Οι κινήσεις ήταν πιο έντονες στο αυστραλιανό δολάριο, το οποίο υποχώρησε 0,68%, το οποίο είναι περισσότερο εκτεθειμένο στην κινεζική οικονομία.

Οι αγορές κρυπτονομισμάτων, είχαν ένα σχετικά ήσυχο Σαββατοκύριακο μετά την αναταραχή την περασμένη εβδομάδα, λόγω της κατάρρευσης του TerraUSD.

Το Bitcoin βρίσκεται στα 29.500 $, με πτώση άνω του 5%, έχοντας υποχωρήσει μέχρι και στα 25.400 $ την Πέμπτη, το χαμηλότερο από τον Δεκέμβριο του 2020.

Στα πολύτιμα μέταλλα, κέρδη 0,34% στα 1,814 δολάρια καταγράφει ο χρυσός, άνοδο 2,57% το ασήμι, απώλειες 0,59% στην πλατίνα και κέρδη 4,28% στο παλλάδιο.