Ήπια κίνηση μεταξύ των 640-650 μονάδων στο ΧΑ με μικρό τζίρο

Ήπια κίνηση μεταξύ των 640-650 μονάδων στο ΧΑ με μικρό τζίρο

Συνεδρίαση μερικής εξισορρόπησης και επανεκτίμησης δεδομένων είναι η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, με κύριο χαρακτηριστικό τις μειωμένες συναλλαγές, ένδειξη της μερικής στάσης αναμονής των ισχυρών, ενώ ο Γενικός Δείκτης εν μέσω εναλλαγών στα πρόσημα, κινείται μεταξύ των 640 και 650 μονάδων. 

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 644 μονάδες με εναλλαγές στο πρόσημο, έχοντας κινηθεί έως τώρα από το υψηλό των 651,73 μονάδων (+1,06%) έως το χαμηλό των 638,02 μονάδων (-1,07%. 

Θυμίζουμε πως το ελληνικό χρηματιστήριο έχει συμπληρώσει τριήμερο πτώσης, με το Γενικό Δείκτη να διορθώνει σε ποσοστό 5,64%, ο FTSE 25 χάνει 5,72%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ύστερα από ράλι άνω του 40% από τα μέσα Μαΐου, το τελευταίο διήμερο διόρθωσε σε ποσοστό 10,98%.

Ο FTSE 25 σήμερα διαπραγματεύεται στις 1.564 μονάδες με άνοδο 0,45%, έχοντας διακύμανση 2,31%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στις 352 μονάδες με άνοδο 1,39%, έχοντας έως τώρα διακύμανση 5,50%. Όπως προαναφέρθηκε, κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης είναι οι μειωμένες συναλλαγές, με το τζίρο μόλις στα 36 εκατ. ευρώ, στοιχείο που δείχνει τη στάση αναμονής των ισχυρών. 

Όπως φάνηκε και χθες που ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 70 εκατ. ευρώ – δηλαδή κάτω από τις μέσες συναλλαγές του τελευταίου 15ημέρου - διαθέσεις άναρχων και «τυφλών» ρευστοποιήσεων τουλάχιστον προς το παρόν δεν καταγράφονται. 

Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή Νικόλαος Καυκάς, «πλέον ο Γενικός Δείκτης δοκιμάζει τις πρώτες κρίσιμες βραχυπρόθεσμες διαγραμματικές στηρίξεις στην περιοχή των 650-645 μονάδων, ενώ περαιτέρω υποχώρηση δεν μπορεί να αποκλειστεί. Συνεχίζουμε να τηρούμε αμυντική στάση, αλλά εξετάζουμε αύξηση του ρίσκου στα μετοχικά χαρτοφυλάκια στην περίπτωση μιας μεγαλύτερης του αναμενομένου διόρθωσης». Κρίσιμα επίπεδα, σύμφωνα με τον αναλυτή είναι η περιοχή των 600 με 580 μονάδων για τον κεντρικό δείκτη. 

Στον Large Cap στήριγμα στο Γ.Δ. δίνουν μετοχές όπως Aegean Airlines, Motor Oil, Alpha Bank, Coca Cola HBC, Jumbo, Eurobank, Fourlis, Μυτιληναίος και Πειραιώς, ενώ υποχωρούν ελεγχόμενα οι Τιτάν, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, Viohalco, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, ΟΠΑΠ, Lamda Development, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.λπ. 

Στο χώρο του Mid Cap, μεγάλες πιέσεις που έφτασαν έως το -29,66% δέχεται η μετοχή της MIG, η οποία πλέον υποχωρεί κατά 17,49% με όγκο 18,6 εκατ. τεμάχια, ενώ το ΙΑΣΩ υποχωρεί άνω του 10%, έχοντας κίνηση – ασανσέρ, καθώς χθες ενισχύθηκε κατά 11,90%. 

Πτώση στο μεσαίο χώρο σημειώνουν και οι Ικτίνος, Intralot, ΟΛΘ, Autohellas, Profile, Πλαστικά Θράκης, Πλαίσιο, Intracom Holdings και Intrakat, ενώ ενισχύονται οι Attica Bank, Cenergy Holdings, AVAX, Ολυμπιακή Τεχνική, Κρι Κρι και Κέκροπας. Στο σύνολο της αγοράς, 60 μετοχές υποχωρούν έναντι 39 που ενισχύονται.