ΓΔ: 825,02 7,78 (0,95 %)

Τζίρος: 57,47 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1954η
Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

ΓΔ: 825,02 7,78 (0,95 %)

Τζίρος: 57,47 εκατ. €   RT

Ήπια κέρδη Wall Street στον απόηχο του «φρένου» για το πακέτο στήριξης

Ήπια κέρδη Wall Street στον απόηχο του «φρένου» για το πακέτο στήριξης

Με άνοδο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση της παραμονής των Χριστουγέννων - η οποία είχε μικρότερη διάρκεια από ό,τι συνήθως- οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, με τους επενδυτές να παραμένουν ανεπηρέαστοι από την άρνηση των Ρεπουμπλικανών του Κογκρέσου να συναινέσουν στην αύξηση του ποσού της επιχορήγησης στα αμερικανικά νοικοκυριά, που προωθούσαν οι Δημοκρατικοί.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 30.199 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 0,23%, ενώ σε θετικό έδαφος ολοκλήρωσε την συνεδρίαση και ο διευρυμένος δείκτης S&P 500, που έκλεισε στις 3.703 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,35%.

Τέλος, κέρδη 0,26% σημείωσε και ο δείκτης Nasdaq, των τεχνολογικών εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 12.804 μονάδες.

Παράλληλα, νέα ισχυρή πτώση κατέγραψε ο δείκτης VIX, που αποτιμά την μεταβλητότητα της αγοράς, ο οποίος βρέθηκε στις 21,53 μονάδες, σημειώνοντας μείωση 7,64%.

Σε εβδομαδιαία κλίμακα, ο S&P σημείωσε οριακές απώλειες 0,2%, ενώ κέρδη 0,4% κατέγραψε ο δείκτης Nasdaq, με τον Dow Jones να παραμένει σχεδόν αμετάβλητος στις τελευταίες συνεδριάσεις, καθώς η αβεβαιότητα μεταξύ των επενδυτών τόσο σε σχέση με την πορεία της πανδημίας όσο και αναφορικά με το πακέτο στήριξης της οικονομίας έκανε αισθητή της παρουσία τις στις συναλλαγές της εβδομάδας.

Στα νέα της ημέρας, οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ έβαλαν «φρένο» σε προσπάθεια των πλειοψηφούντων Δημοκρατικών στο σώμα να αυξήσουν το ποσό της άμεσης επιχορήγησης στα αμερικανικά νοικοκυριά μέσω του πακέτου δημοσιονομικής τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας από τα 600 στα 2.000 δολάρια, όπως είχε ζητήσει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Στα επιχειρηματικά νέα, η μετοχή της κινεζικής Alibaba «βυθίστηκε» κατά 13%, καθώς ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου βρίσκεται στο στόχαστρο των αντιμονοπωλιακών αρχών της Κίνας για τις πρακτικές της.

Στο μέτωπο της πανδημίας, παρά τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού των ΗΠΑ, η αγορά παραμένει ανήσυχη. Τα Κέντρα Πρόληψης Λοιμωδών Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ ανέφεραν ότι άνω του 1 εκατ. άνθρωποι είχαν εμβολιαστεί μέχρι και την Τετάρτη ενάντια στον κορονοϊό, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός ήταν μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία να έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον 20 εκατ. άνθρωποι στη χώρα.

Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 3.411 από 3.239, σηματοδοτώντας τη δεύτερη χειρότερη ημέρα από την έναρξη της πανδημίας. Επίσης, οι νοσηλείες αυξήθηκαν κατά 1.702 φτάνοντας το αρνητικό ρεκόρ 119.463 την Τετάρτη.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι επιτεύχθηκε μια ιστορική συμφωνία για τη μελλοντική εμπορική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μια εβδομάδα πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου του Brexit.