Ήπια αποφόρτιση στο ΧΑ που παρέμεινε κοντά στις 920 μονάδες

Ήπια αποφόρτιση στο ΧΑ που παρέμεινε κοντά στις 920 μονάδες

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Τεχνικής μορφής ήπια αποφόρτιση έλαβε χώρα σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο κινήθηκε ανεπαίσθητα πτωτικά, χωρίς όμως ακρότητες και χωρίς να διαταραχθούν τα τεχνικά κεκτημένα, με το Γενικό Δείκτη στο φινάλε να πλησιάζει εκ νέου προς το όριο των 920 μονάδων, ενώ θετικά γύρισε και ένας σημαντικός αριθμός μετοχών του FTSE 25.

To X.A. ακολούθησε παρόμοια διορθωτική πορεία στις περισσότερες διεθνείς αγορές, καθώς τόσο οι ευρωπαϊκοί δείκτες υποχωρούν έως και 0,82%, ενώ και οι τρεις δείκτες της Wall Street μετά τα αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά, σήμερα διορθώνουν έως 0,90% έως αυτή την ώρα.
Είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι η αγορά παρουσιάζει τρομερή ανθεκτικότητα παρά τα εξαιρετικά μεγάλα κέρδη που έχει συγκεντρώσει από το ράλι του 2019, δείχνοντας ότι θα τερματίσει το έτος στα υψηλά (ή κοντά στα υψηλά) πέντε ετών, αφήνοντας τις καλύτερες παρακαταθήκες για το 2020.

Ακόμη και σήμερα, ενώ βγήκαν αρχικά κάποιες αυξημένες πωλήσεις κάτι που οδήγησε το Γ.Δ. σε πτώση έως και 1%, εντούτοις έκλεισε μακριά από το χαμηλό ημέρας με πολύ μικρές απώλειες, ενώ και ο FTSE 25 παρ' ότι ενδοσυνεδριακά υποχώρησε έως τις 2.281,15 μονάδες, εντούτοις έκλεισε στις 2.300,57 μονάδες με πτώση μόλις 0,24%.

Πρόκειται για ακόμη μια εμφατική απόδειξη ότι οι long έχουν τον απόλυτο έλεγχο του momentum της αγοράς, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις προοπτικές του 2020. Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο για το τελευταίο διήμερο της εξαιρετικής αυτής χρονιάς, ήταν η διακράτησης της ευρύτερης ζώνης των 900 – 910 μονάδων, κάτι που εκτός σοβαρού απροόπτου θα επιτευχθεί.

Παράλληλα, όπως φαίνεται (και) ο Δεκέμβριος θα είναι ένας θετικός μήνας για το ελληνικό χρηματιστήριο, που θα βγάλει το έτος με έντεκα ανοδικούς μήνες καθώς μόνο ο Αύγουστος (-3,54%) ήταν διορθωτικός, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στη νεότερη ιστορία της ελληνικής αγοράς.
Και είναι εντυπωσιακό αυτό, καθώς το μήνα Δεκέμβριο η αγορά έβγαλε... ανώδυνα δύο αυξήσεις κεφαλαίου (Lamda Development – Briq Properties), με την ΑΜΚ της Lamda να είναι η 4η μεγαλύτερη στην ιστορία του Χ.Α. και όμως η αγορά δεν «στέγνωσε» από ρευστότητα, απεναντίας οι τζίροι ήταν ικανοποιητικοί τουλάχιστον στο πρώτο 20ήμερο του μήνα.

Σήμερα λοιπόν ο Γ.Δ. έκλεισε στις 917,79 μονάδες με πτώση 0,30%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 921,87 μονάδες και χαμηλό στις 911,29 μονάδες λίγο μετά τις 12:00 μ.μ. Η αξία συναλλαγών ήταν κατά 11 εκατ. ευρώ μεγαλύτερη από αυτήν της Παρασκευής και ανήλθε στα 48,50 εκατ. ευρώ, με τα 4,91 εκατ. ευρώ (το 10,20% του συνόλου) να είναι πακέτα σε ΟΤΕ, Εθνική, Πειραιώς, Lamda Development και Eurobank.

O τραπεζικός δείκτης για ακόμη μια φορά υστέρησε – συγκριτικά με τους Γ.Δ. και FTSE 25 – κλείνοντας στις 877,68 μονάδες με πτώση 0,84%, αλλά βεβαίως βγάζει το έτος με επιβλητικό ράλι 100%, οπότε είναι εύλογες οι κατοχυρώσεις κερδών αλλά και η κόπωση. Ο Mid Cap έκλεισε στις 1.191,46 μονάδες καταγράφοντας ακριβώς την ίδια πτώση με τις τράπεζες (-0,84%).

Από εκεί και πέρα, έχει ενδιαφέρον η άποψη του υπευθύνου ανάλυσης της Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή Νικόλαου Καυκά ο οποίος σημειώνει στο σημερινό του σχόλιο πως «η αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας τις τελευταίες συνεδριάσεις προσδίδει ορμή στο Γενικό Δείκτη, οδηγώντας τον στην ζώνη των 920-950 μονάδων, που είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αποτελεί τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 5ετίας.ΒΒΒΒ Δεν αποκλείουμε άμεσα υψηλότερα επίπεδα, εντός της περιοχής που προαναφέραμε, καθώς η κρίση του Γ.Δ. παραμένει σταθερά ανοδική».ΒΒ 

Στο χώρο του FTSE 25, οι 15 μετοχές έκλεισαν με πτώση και οι δέκα με άνοδο, με την εικόνα να βελτιώνεται προς το τέλος της συνεδρίασης. Πτώση – διόρθωση άνω του 2% είχε η Fourlis, ενώ άνω του 1% υποχώρησαν οι ΟΤΕ, ΔΕΗ (έχει κέρδη 227% το 2019!), Lamda Development, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ και Eurobank.

Θετικά, έκλεισαν μετοχές όπως Σαράντης (+2,38% καθώς έχει υστερήσει το 2019), ΓΕΚ Τέρνα (+1,88% και νέα υψηλά πολλών ετών), ΕΧΑΕ (+1,42% καθώς επίσης έχει υστερήσει το 2019), Coca Cola HBC, Jumbo, Ελλακτωρ, Motor Oil (η πιο εμφατική υστέρηση του 2019), Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ.

Στον Mid Cap θετικά έκλεισαν μόνο οι Intrakat (+5,73%), Cenergy Holdings και Έλτον, ενώ υποχώρησαν οι Quest Συμμετοχών, ΙΑΣΩ, Intralot, Τεχνική Ολυμπιακή, Intracom Holdings, ΟΛΘ, Ικτίνος, Attica Bank και Πλαίσιο. Στο σύνολο της αγοράς, 44 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 54 που υποχώρησαν.