Ήπια ανοδικές τάσεις στις ευρωαγορές

Ήπια ανοδικές τάσεις στις ευρωαγορές

Ανοδική κίνηση πραγματοποιούν στην πλειοψηφία τους οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τους επενδυτές να παραμένουν εστιασμένοι στα εταιρικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου που ξεκίνησαν να ανακοινώνονται την περασμένη εβδομάδα αντιστρέφοντας το αρνητικό κλίμα, και τη Nestle να δίνει σήμερα τον τόνο.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται με μικρή άνοδο 0,12% στις 469,13 μονάδες, λαμβάνοντας ώθηση από τον κλάδο των τροφίμων και αναψυκτικών που ενισχύεται άνω του 1% ενώ αντίθετα οι λιανικοί πωλητές υποχωρούν κατά περίπου 1%.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός δείκτης DAX σημειώνει επίσης μικρή άνοδο 0,1% και βρίσκεται στις 15.530 μονάδες, ενώ οι βασικοί δείκτες σε Γαλλία και Βρετανία δυσκολεύονται να βρουν ρυθμό κινούμενοι προς το παρόν με αρνητικά πρόσημα, ο CAC 40 στις 6.652 μονάδες με -0,2% και ο FTSE 100 στις 7.210 με -0,1%.

Καλύτερη είναι η εικόνα ωστόσο στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,35% και διαπραγματεύεται στις 26.426 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 ενισχύεται ελαφρώς κατά 0,11% κινούμενος στις 9.006 μονάδες.

Τα εταιρικά αποτελέσματα συνεχίζουν να υπαγορεύουν το ρυθμό των αγορών όπως συμβαίνει το τελευταίο διάστημα, όχι μόνο στην Ευρώπη, με τον τίτλο της Nestle να ενισχύεται άνω του 3,3% αφότου ανακοίνωσε πωλήσεις που ξεπέρασαν σημαντικά τις προβλέψεις των αναλυτών και αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την οργανική τους αύξηση στο σύνολο του έτους.

Συγκεκριμένα, ο ελβετικός κολοσσός τροφίμων και ποτών ανακοίνωσε πωλήσεις 63,29 δισ. ελβετικών φράγκων σε σχέση με τα 61,91 δισ. φράγκα κατά το ίδιο διάστημα πέρυσι, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν τον αριθμό να διαμορφωθεί στα 62,93 δισ.

Επιπλέον, η κίνηση της Nestle βοηθά να αντισταθμιστούν οι απώλειες της μετοχής της Kering που υποχωρεί κατά 4%, καθώς ο γάλλος κατασκευαστής ειδών πολυτελείας είδε το ρυθμό αύξησης των πωλήσεών του στο τρίμηνο να υπολείπεται των εκτιμήσεων της αγοράς.

Ο ολλανδός κατασκευαστής μικροτσίπ είδε επίσης τις πωλήσεις του στο τρίμηνο να χάνουν τις εκτιμήσεις, ωστόσο ο τίτλος του ενισχύεται κατά 1,8%με την αγορά να δείχνει πως ζυγίζει περισσότερο το όφελος που αναμένεται να έχει από την εκτίναξη της ζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κατά τα άλλα, οι ανησυχίες για τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό διατηρούνται, με την Γερμανία να ανακοινώνει σήμερα άλμα 14,2% σε ετήσια βάση στις τιμές παραγωγού τον Σεπτέμβριο.

Από την άλλη ωστόσο, στη Βρετανία ανακοινώθηκε απροσδόκητη υποχώρηση του πληθωρισμού, έστω και οριακά στο 3,1% τον Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση, από το 3,2% του Αυγούστου.