ING: Θέμα χρόνου η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου

ING: Θέμα χρόνου η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου

Την ισοτιμία ένα προς ένα του ευρώ έναντι του δολαρίου αναμένεται να προκαλέσει η διάσταση ανάμεσα στη νομισματική πολιτική της Ευρώπης και των ΗΠΑ, σύμφωνα με την ING Group.

Η δυναμική του δολαρίου είναι η κινητήριος δύναμη καθώς οι επενδυτές εκτιμούν πως η Federal Reserve θα ακολουθήσει το μονοπάτι των υψηλότερων επιτοκίων το 2017. Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε διεύρυνση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και «παλεύει» να ενισχύσει τον πληθωρισμό.

«Αναμένεται κάποια σταθεροποίηση κοντά στην περιοχή των 1,0450-1,0500, αλλά το νέο χαμηλό αυτής της εβδομάδας δείχνει ότι η ισοτιμία είναι μόνο θέμα χρόνου», αναφέρει το σημείωμα της ING.

Παράλληλα, η Unicredit αναφέρει ότι ενώ το sell-off του ευρώ φαίνεται μάλλον υπερβολικό, οι όγκοι συναλλαγών των Χριστουγέννων θα το οδηγήσουν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα.

«Αυτό σε συνδυασμό με τις ασυνήθιστα λεπτές συνθήκες ρευστότητας στα τέλη του έτους, μπορεί να ενισχύσει την πτώση», σημειώνουν οι αναλυτές της Unicredit.

Υπενθυμίζεται πως εχθές Πέμπτη το ευρώ υποχώρησε στα 1,0364 δολάρια, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2003 όπου είχε φτάσει στα 1,0357 δολάρια.

Σήμερα, ανακάμπτει ελαφρώς στα 1,0458 δολάρια, ενώ ενισχύεται κατά 0,14% έναντι της βρετανικής λίρας στις 0,8387 και κατά 0,33% έναντι του ιαπωνικού γεν στα 123,42.