Ινδία: Πως η απαγόρευση πληρωμών με κρυπτονομίσματα στην 2η μεγαλύτερη αγορά του κόσμου ρίχνει την τιμή του Bitcoin

Ινδία: Πως η απαγόρευση πληρωμών με κρυπτονομίσματα στην 2η μεγαλύτερη αγορά του κόσμου ρίχνει την τιμή του Bitcoin

Η Ινδία - η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά κρυπτονομισμάτων (σύμφωνα με το Adoption Index της Chainalysis 2021) φέρνει σε διαβούλευση στην Βουλή νομοσχέδιο για την απαγόρευση πληρωμών με ψηφιακά νομίσματα.

Το Bitcoin και τα περισσότερα κρυπτονομίσματα διαπραγματεύονται με σημαντική έκπτωση στα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων που βρίσκονται στην Ινδία, αφού η κυβέρνηση της χώρας παρουσίασε χθες στη Βουλή ένα νομοσχέδιο για τα κρυπτονομίσματα προς συζήτηση.

Η έκπτωση ήταν πάνω από 15% χθες το πρωί σε διάφορα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων της Ινδίας, αλλά φαίνεται να μειώνεται τώρα.

Ορισμένοι χρήστες πώλησαν πανικόβλητοι τα κρυπτονομίσματα τους, αφού η Lok Sabha - η Κάτω Βουλή του διμερούς κοινοβουλίου της Ινδίας - δημοσίευσε ένα δελτίο που απαριθμεί ένα νομοσχέδιο για τα κρυπτονομίσματα προς συζήτηση.

Η περιγραφή του νομοσχεδίου στο δελτίο λέει ότι «επιδιώκει να απαγορεύσει όλα τα ιδιωτικά κρυπτονομίσματα στην Ινδία, ωστόσο, επιτρέπει ορισμένες εξαιρέσεις για την προώθηση της υποκείμενης τεχνολογίας των κρυπτονομισμάτων και των χρήσεών του».

Ο ορισμός των private κρυπτονομισμάτων και το περιεχόμενο του λογαριασμού δεν είναι ακόμη γνωστά.

Υπάρχουν ορισμένες νέες αναφορές που λένε ότι τα private κρυπτονομίσματα είναι νομίσματα με επίκεντρο το απόρρητο όπως το monero και όχι ευρύτερα νομίσματα όπως το bitcoin και το Ethereum. Ωστόσο, άλλες πηγές κάνουν λόγο για όλα τα νομίσματα εκτός από τα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας.

Νωρίτερα σήμερα, το CNN-News18 ανέφερε, επικαλούμενο εσωτερικές πηγές ότι η κυβέρνηση δεν θα απαγορεύσει τελικά τα κρυπτονομίσματα.

«Θα υπάρχει ένας μηχανισμός ρύθμισης ώστε να μην γίνεται κατάχρηση των κρυπτονομισμάτων.Η κυβέρνηση ανησυχεί για τις υπόγειες συναλλαγές που γίνονται κατά των κρυπτονομισμάτων – ιδιαίτερα για τον ρόλο του στη «hawala» και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας».

«Θα υπάρχει ένας αυστηρός μηχανισμός ώστε οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου να μπορούν να εντοπίσουν την προέλευση των κρυπτονομισμάτων που χρησιμοποιούνται για παράνομους ή αντιεθνικούς σκοπούς».

Όπως όλα δείχνουν η  αγορά κρυπτονομισμάτων της Ινδίας αφορά τη διασφάλιση ότι τα ψηφιακά νομίσματα δεν χρησιμοποιούνται για πληρωμές, αποφεύγοντας έτσι τους φόρους, και να επιτρέψει τη ρύθμιση των ψηφιακών νομισμάτων μέσω του Συμβουλίου Κεφαλαιαγοράς της Ινδίας. Εάν οι όροι δεν είναι εξαντλητικοί- αυτό αντίθετα μπόρεί να έχει και θετικό αντίκτυπο και μεγαλύτερη ενσωμάτωση από θεσμικούς επενδυτές.

Το νομοσχέδιο προβλέπει πως η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας θα δημιουργήσει ένα ψηφιακό νόμισμα - γνωστά ως Central Bank Digital Currencies.

Οι πρόσφατες νομοθετικές προτάσεις της κυβέρνησης της Ινδίας δεν επιδιώκουν την οριστική απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων, αλλά μάλλον τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου για τη ρύθμισή τους, ενώ απαγορεύουν την χρήση ως μέθοδο πληρωμής και αντ' αυτού προωθούν ένα ψηφιακό νόμισμα της Κεντρικής Τράπεζας της Ινδίας (CBDC).

Το νομοσχέδιο, με τίτλο «Cryptocurrency & Regulation of Official Digital Currency Bill 2021» είναι πανομοιότυπο με εκείνο που προτάθηκε στο Κοινοβούλιο πέρυσι στο Νέο Δελχί.

Το επενδυτικό κεφάλαιο Sino Global Capital δήλωσε πως η ολική απαγόρευση είναι σχεδόν απίθανη, δεδομένου ότι η κυβέρνηση κατανοεί ότι οι μικροεπενδυτές έχουν επενδύσει κοντά στα 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια στον τομέα. Επίσης, ο κλάδος απασχολεί επίσης άμεσα και έμμεσα 50 χιλιάδες άτομα. Η κυβέρνηση κατανοεί τις διεθνείς ρυθμιστικές…

Φυσικά, το περιεχόμενο του νομοσχεδίου υπόκειται επίσης σε αλλαγές σε όλη τη νομοθετική βουλή με βάση τη συμβολή της κοινοβουλευτικής επιτροπής που αποτελείται και από μέλη των κομμάτων της αντιπολίτευσης.