Χ.Α: Ημερήσιο trading και διακύμανση έως 38% στις τράπεζες

Χ.Α: Ημερήσιο trading και διακύμανση έως 38% στις τράπεζες

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεδρίαση επιβεβαίωσης της ανθεκτικότητας της στήριξης των 640 μονάδων αλλά και επανεμφάνισης αγοραστών στις τραπεζικές μετοχές μετά από πολυήμερη ισοπέδωση τιμών ήταν αυτή της Τρίτης στο ελληνικό χρηματιστήριο. Ήταν μια συνεδρίαση που έλαβε χώρα σε εξαιρετικά δυσμενές διεθνές κλίμα, λόγω της έξαρσης του γεωπολιτικού κινδύνου με αφορμή την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία.

Παράλληλα, ήταν μια συνεδρίαση που επιβεβαίωσε την εσωστρέφεια και την απομόνωση της ελληνικής αγοράς από το διεθνές σκηνικό, καθώς σε τέτοια ημέρα «έκατσε» το timing της αντίδρασης των τραπεζικών τίτλων αλλά και κάποιων μετοχών του FTSE 25. H ελληνική χρηματιστηριακή αγορά εδώ καιρό είναι απομονωμένη από τα διεθνή κεφάλαια, μη ακολουθώντας το όποιο momentum των ευρωπαϊκών αγορών, καθώς διέπεται από τα γνωστά ευρύτερα προβλήματα που μαστίζουν την οικονομία, τις τράπεζες και γενικώς τη χώρα.

Kατά τα άλλα και δεδομένης της ισοπέδωσης που είχε προηγηθεί είναι θετική η διακράτηση των 640 μονάδων αλλά και το «ξύπνημα» αγοραστών στις τραπεζικές μετοχές. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 648,12 μονάδες με άνοδο 0,72% πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας, ενώ το χαμηλό ήταν στις 641,52 μονάδες.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 192,88 μονάδες με άνοδο 0,72%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης μετά από παρατεταμένη και άνευ προηγουμένου ισοπέδωση, αντέδρασε σε ποσοστό 11,29% με κλείσιμο στις 84,10 μονάδες, έχοντας διακύμανση 21,42%! Η αγορά πάντως τέσταρε για άλλη μια φορά τις 190 μονάδες για τον FTSE 25 (είχε χαμηλό ημέρας στις 190,23 μονάδες) και τις 640 για το Γ.Δ. που ουσιαστικά είναι και η τελευταία σοβαρή στήριξη, πριν η αγορά κυλήσει εκ νέου προς τα προηγούμενα χαμηλά του Αυγούστου.

Το κλείσιμο πάντως αφήνει ενθαρρυντικά σημάδια για συνέχεια της αντίδρασης, καθώς και οι τέσσερις συντημικές τράπεζες παρ'' όλο το ισχυρό trading έκλεισαν με αγοραστές οι περισσότερες.

Η αξία συναλλαγών ήταν ενισχυμένη καθώς ανήλθε στα 51,46 ευρώ με τα 50,3 εκατ. ευρώ να γίνονται από τις 25 μετοχές του Large Cap, που σημαίνει ότι διακίνησαν σχεδόν το 97,5% του συνόλου, με ότι συνεπάγεται για τη μονοδιάστατη και μονοφασική εικόνα της αγοράς. Ο όγκος διαμορφώθηκε στα 491,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 356,68 εκατ. τεμάχια διακινήθηκαν στις τράπεζες, με τα 119,56 εκατ. τεμάχια στη Euorbank, 116,4 εκατ. στην Πειραιώς, 81 εκατ. στην Εθνική και 36,8 εκατ. τεμάχια στην Alpha Bank.

Κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης αφενός η ανακοπή του καταιγισμού των ρευστοποιήσεων στις τραπεζικές μετοχές και αφετέρου το ισχυρότατο trading που «φούσκωσε», όγκους, τζίρους και ενδιαφέρον για τους βραχυχρόνιους. Μέσα σ'' αυτό το σκηνικό φτάσαμε να έχουμε ημερήσια διακύμανση έως 38,22% στις τράπεζες, με ότι συνεπάγεται αυτό!

Η Εθνική έκλεισε αρχικά έφτασε να υποχωρεί έως και 19,11%, γύρισε σε διψήφια κέρδη, κλείνοντας τελικώς με άνοδο 3,18% με συνολική ενδοσυνεδριακή «διαδρομή» 38,22%! Η Πειραιώς αρχικά υποχωρούσε έως 9,09% αλλά έκλεισε στο +9,09% εν μέσω μεταλλάξεων και συνολικής διακύμανσης 27,27%! Η Eurobank ενισχύθηκε κατά 14,29%, ενώ η Alpha Bank κέρδισε 19,23%, όσο ήταν και η ημερήσια διακύμανσή της. Η Attica Bank που χθες έκλεισε κλειδωμένη στο limit up και στο +30%, σήμερα εν μέσω διακυμάνσεων έκλεισε εκ νέου στο +23,08% με όγκο που ξεπέρασε τα 3,2 εκατ. τεμάχια. Απολύτως «τρελή» εικόνα στα warrants που έχουν γίνει άντρο κερδοσκοπίας και κινήσεων – καζίνο. Το warrant της Alpha κατέγραψε απώλειες 71,43%, της Πειραιώς υποχώρησε 50% ενώ της Εθνικής υποχώρησε κατά 33%.

Στα θετικά βεβαίως είναι ότι διατηρούνται τελικά στους δείκτες MSCI Global Standard οι μετοχές των Εθνικής, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank, μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης μέσω της αύξησης κεφαλαίου.

Ήταν αυξημένο το ενδεχόμενο να αφαιρεθούν οι Πειραιώς και Eurobank από το δείκτη λόγω της μεγάλης υποχώρησης της κεφαλαιοποίησής τους. Όμως, αυτή η... παρατυπία αναμένεται να διορθωθεί προσεχώς, καθώς η επιτυχημένη ΑΜΚ, το reverse split και η εισαγωγή των νέων μετοχών θα ανεβάσει τις αποτιμήσεις ξανά πάνω από το 1 δισ. ευρώ, που είναι το... πλαφόν!

Παράλληλα, στο δείκτη MSCI Standard Index εισάγεται και η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία ξεχώρισε σήμερα, καταγράφοντας άνοδο 2,52%, ενώ κέρδιζε ενδοσυνεδρικά άνω του 4,60%.

Όπως φαίνεται και από τους όγκους, στις τράπεζες σήμερα... ξεμπλόκαραν όγκοι και ξεστόκαραν κινήσεις, δεδομένου ότι Εθνική και Πειραιώς τελούσαν για δύο σερί συνεδριάσεις υπό καθεστώς «κλειδώματος» στο limit down. Παρ'' ότι οι τραπεζικές μετοχές δεν έχουν «ακουμπήσει» ακόμη τις τιμές που γίνονται οι αυξήσεις κεφαλαίου, ενώ επίκεινται τα reverse split και οι αναπροσαρμογές στο ταμπλό, εντούτοις σήμερα βαίνουν κάποιες αγορές και ενδιαφέροντα πονταρίσματα, με την εικόνα στον κλάδο διττή. 

Η ανθεκτικότητα της όποιας αντίδρασης θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και σε επόμενες συνεδριάσεις. Ίσως λοιπόν να είναι τεχνικής μορφής αποφόρτιση και καθαρά κερδοσκοπική «ανάσα», ίσως να είναι «σκαλί» για να αναπνεύσει μερικώς το σύστημα και να συνεχιστούν οι ρευστοποιήσεις.

Η προσοχή των επενδυτών θα πρέπει να είναι εξαιρετικά αυξημένη, παρ'' ότι βεβαίως, μετά την ισοπέδωση τιμών, μετά τις βιαιότητες και τα ακραία πτωτικά φαινόμενα, οι «νέες»... καθαρισμένες μετοχές των τραπεζών θα είναι σαφώς σε άλλη βάση και μάλλον ελκυστικές.

Όμως, μέσα σ'' ένα διαταραγμένο περιβάλλον, αρκετά δαιδαλώδες ως προς την «ανάγνωσή» του, το trading και οι τυχοδιωκτικού τύπου κινήσεις ορισμένων θα πρέπει να τυγχάνουν ιδιαίτερα μεγάλης προσοχής.

Πάντως, υποστηρικτικά στο Γ.Δ. έκλεισαν και μετοχές του FTSE 25 όπως ΕΥΔΑΠ +3,07%, ΜΕΤΚΑ +2,98%, Μυτιληναίος +2,55%, ΟΠΑΠ +1,90%, ΟΤΕ +1,83%, Grivalia Properties +1,81%, Jumbo +1,16%, Τέρνα Ενεργειακή +1,09% κ.α. Στο σύνολο της αγοράς υπήρξε εικόνα ισορροπίας, με 49 μετοχές σε άνοδο και 48 σε απώλειες.