Ηλ. Ζαχαράκης (Fast Finance): «Ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα στο Χρηματιστήριο»

Ηλ. Ζαχαράκης (Fast Finance): «Ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα στο Χρηματιστήριο»

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Στο γεγονός ότι η αγορά είναι κοντά στο να αλλάξει επίπεδο και να αρχίσει να αντανακλά με μεγαλύτερη ευκρίνεια όσα εξαιρετικά λαμβάνουν χώρα στην οικονομία, την αγορά ομολόγων, τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες αναφέρεται με δηλώσεις του στο Liberal ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης.

Η άποψη του χρηματιστή είναι ότι «ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα στην αγορά, από αυτά που δύναται να ξεδιπλωθούν τους επόμενους μήνες αλλά και χρόνια», ενώ θυμίζει πως η ελληνική αγορά ξεκίνησε από πολύ χαμηλή βάση, ενώ ακόμη και το ράλι του 2019 έχει φέρει το Γενικό Δείκτη μόλις στις 900 μονάδες, επίπεδα που «κάθε άλλο παρά «κορεσμένα θεωρούνται».

Ο κ. Ζαχαράκης επισημαίνει πως «το οχυρό των 900-910 μονάδων δυσκόλεψε αρκετά την αγορά όντας το κύριο επίπεδο αντίστασης, οπότε αν επιβεβαιωθεί η κατοχύρωσή του σε κλείσιμο (σ.σ. όπως έγινε τη Δευτέρα), τότε θα λύσει ανοδικά την συσσώρευση του τελευταίου πενταμήνου. Αρκεί βεβαίως να κρατηθούν αυτά τα επίπεδα και στις επόμενες συνεδριάσεις, ώστε να μην υπάρξει ταχύτατη πτωτική παλινδρόμηση.

Επίσης τονίζει πως η άνοδος πάνω από τις 900 μονάδες θα ανατροφοδοτηθεί με νέο ενδιαφέρον καθώς θα «ξυπνήσουν» και χαρτιά που έχουν μείνει πίσω κατά τη διάρκεια του 2019, όπως Motor Oil, Viohalco, Μυτιληναίος κ.α. ενώ για τα ΕΛΠΕ ([που επίσης έχουν μείνει πίσω το '19) τονίζει ότι κλειδί είναι η ιδιωτικοποίηση. Επίσης, σημειώνει πως σταδιακά θα γίνουν και αρκετά deals που κυοφορούνται στην αγορά, τα οποία επίσης θα υποστηρίξουν τις αποτιμήσεις στο Χ.Α.

Το επόμενο στοίχημα σύμφωνα με τον κ. Ζαχαράκη είναι η… επιστροφή του τραπεζικού κλάδου, που είναι ο μόνος κλάδος που δεν έχει δει τα υψηλά του στην παρούσα φάση, και υπολείπεται από τις 924 μονάδες που βρέθηκε τον περασμένο Νοέμβριο. Τονίζει ότι «ο τραπεζικός κλάδος μπορεί να δώσει μεγαλύτερη ένταση και δυναμική στην άνοδο πάνω από τις 900 μονάδες, αν και εφόσον απεγκλωβιστεί από τη ζώνη των 878-888 μονάδων που είναι πλέον η αντίσταση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια κατοχύρωση – σε κλείσιμο – των 888 μονάδων για τον τραπεζικό δείκτη, «μπορεί να δώσει κίνηση στις 940 μονάδες άμεσα».

Θυμίζουμε ότι ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε τη Δευτέρα στις 870,46 μονάδες με άνοδο 1,98%, ενώ είναι ο μόνος – συγκριτικά με το Γενικό Δείκτη και τον FTSE 25 – που δεν βρίσκεται στα υψηλά του, τα οποία βρέθηκε στις 18 Νοεμβρίου ενδοσυνεριακό πιάνοντας τις 924,17 μονάδες.

Παράλληλα, ο χρηματιστής σημειώνει πως ο τραπεζικός κλάδος είναι και ο μόνος «που ουσιαστικά τα τέσσερα τελευταία χρόνια δεν έχει καταφέρει να κατοχυρώσει τα υψηλά του και τις ΑΜΚ που ολοκληρώθηκαν το 2016». Πάντως, σημειώνει πως ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που μπορεί να κάνει τη μεγάλη διαφορά στην αγορά και μετά από τόσα χρόνια, δύναται το 2020 να κάνει όντως τη διαφορά.

Κατά τα λοιπά, σημειώνει πως «τρεις συνεδριάσεις μέχρι το τέλος του 2019 και η ελληνική χρηματιστηριακή θα τελειώσει με την μεγαλύτερη απόδοση παγκοσμίως για φέτος, κάνοντας και ρεκόρ απόδοσης 20ετίας. Μεσοπρόθεσμα παραμένουμε ιδιαίτερα αισιόδοξοι με την αγορά μας να αφήνει το 2019 δημιουργώντας τους καλύτερους οιωνούς για το νέο έτος».

Σ' ό,τι αφορά τις επιλογές της Fast Finance ΑΕΠΕΥ ο ίδιος σημειώνει πως καταγράφοντας κέρδη άνω του 50% υπεραποδίδουν του Γενικού Δείκτη, χωρίς καν να υπολογίζουμε τις αποδόσεις από τα μερίσματα. Πρωταθλητές σε απόδοση από τις επιλογές της ΑΕΠΕΥ είναι η ΔΕΗ με +220%, η Entersoft +109%, η Quest Συμμετοχών με απόδοση +73% και η Alpha Bank +72%.

Ο προβληματισμός

Ο μοναδικός προβληματισμός που φέρνει στο προσκήνιο ο κ. Ζαχαράκης είναι το γεγονός ότι ο S&P 500 - ο βαρύτερος και πιο καθοριστικός χρηματιστηριακός δείκτης παγκοσμίως - κορυφώνει διαρκώς σε νέα ιστορικά υψηλά με ρυθμούς που μάλλον δεν το έχει κάνει στο πρόσφατο παρελθόν.

Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, ίσως δείχνει ότι ο εν λόγω δείκτης είναι κοντά στην κορύφωσή του, οπότε εύλογα θα ακολουθήσει διόρθωση. Το ζητούμενο λοιπόν για την ελληνική αγορά είναι να «προλάβει» να κατοχυρώσει κάποια υψηλότερα επίπεδα προς τις 950 ή 1.000 μονάδες, ώστε να είναι σε καλύτερη θέση αν «γυρίσουν» οι διεθνείς αγορές.