ΙΕΑ: Το πλεόνασμα πετρελαίου θα επιμείνει στο πρώτο μισό του 2017

ΙΕΑ: Το πλεόνασμα πετρελαίου θα επιμείνει στο πρώτο μισό του 2017

Μια απότομη επιβράδυνση της ζήτησης πετρελαίου παγκοσμίως, σε συνδυασμό με τα διογκούμενα αποθέματα και την αυξανόμενη προσφορά σημαίνει ότι η αγορά θα έχει πλεονάσματα τουλάχιστον για τους πρώτους έξι μήνες του 2017, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ).

Όπως μεταδίδει το Reuters, σε σχετική ανακοίνωση η ΙΕΑ αναφέρει ότι “η εκτίμησή μας στην έκθεση αυτού του μήνα δείχνει ότι αυτή η δυναμική προσφοράς και ζήτησης δεν μπορεί να αλλάξει σημαντικά μέσα στους επόμενους μήνες. Ως αποτέλεσμα, η προσφορά θα συνεχίσει να ξεπερνά τη ζήτηση, τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους".

Σε παλιότερη εκτίμηση, η ΙΕΑ έκανε λόγο για απουσία πλεονάσματος στην αγορά κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Φέτος, η παραγωγή των διυλιστηρίων παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθεί με τον βραδύτερο ρυθμό τουλάχιστον εδώ και μια δεκαετία, γεγονός που θα περιορίσει τη ζήτηση για αργό, ενώ παράλληλα τα αποθέματα των χωρών του ΟΟΣΑ αυξήθηκαν, σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ με 3,111 δισ. βαρελιών, ανέφερε η έκθεση.

Η παγκόσμια αύξηση της ζήτησης επιβραδύνεται με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι έχει προβλέψει αρχικά η ΕΙΑ. Παρότι η Υπηρεσία διατήρησε την ίδια πρόβλεψη με αυτή του Ιουνίου για τη ζήτηση του 2017 στα 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, μείωσε τις εκτιμήσεις της για αύξηση της κατανάλωσης το 2016 στα 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα από 1,4 εκατ./ημέρα.

"Η βασική αλλαγή σ'' αυτή την έκθεση είναι η μείωση ζήτησης κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως στο τρίτο τρίμηνο του 2016”, αναφέρει η ΙΕΑ.

"Βουτιά" καταγράφουν τα futures του πετρελαίου μετά την ανακοίνωση της IEA, καθώς στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης το αργό παραδόσεως Οκτωβρίου υποχωρεί 1,14 δολ. ή 2,5% στα 45,15 δολάρια το βαρέλι.

Παράλληλα, η τιμή του brent παραδόσεως Νοεμβρίου επίσης υποχωρεί κατά 1,03 δολ. η 2,2% στα 47,28 δολ./βαρέλι στο ICE του Λονδίνου.