ΙΕΑ: "Φρενάρει" ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης για πετρέλαιο

ΙΕΑ: "Φρενάρει" ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης για πετρέλαιο

Η παγκόσμια αύξηση της ζήτησης του πετρελαίου θα επιβραδυνθεί το επόμενο έτος, σε μία περίοδο που τα επίπεδα της προσφοράς παραμένουν «αδυσώπητα», σχολιάζει σε έκθεσή της η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA).

Η εν λόγω έκθεση, σύμφωνα με το CNBC, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως επιπλέον παράγοντας έντασης των πτωτικών πιέσεων στις τιμές του αργού. Η ΙΕΑ επισημαίνει ότι τα πρώτα σημάδια επιβράδυνσης στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου γίνονται ήδη ορατά στο δ' τρίμηνο του 2015.

«Ο ρυθμός αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης για το 2016 προβλέπεται στα 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα, μια αξιοσημείωτη επιβράδυνση σε σχέση με το φετινό υψηλό πενταετίας, καθώς πολλοί από τους παράγοντες που συνέβαλαν στην ταχεία αύξηση της κατανάλωσης πετρελαίου είναι πιθανό να αποδειχθούν παροδικοί», αναφέρει η έκθεση.

Πρώιμοι δείκτες για το δ' τρίμηνο του 2015 δείχνουν την αύξηση να «φρενάρει» στα 1,3 mb/d, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, μετά το υψηλό που σημειώθηκε στο φετινό γ' τρίμηνο, όταν η ζήτηση αυξανόταν με ρυθμό 2,2 mb/d.

Η ΙΕΑ σημειώνει ότι η αδύναμη ζήτηση για πετρέλαιο στις ΗΠΑ, από το Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα, είναι «ένας βασικός παράγοντας που συνέβαλε στην πτώση».

Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές Δεκεμβρίου, οι τιμές του αργού κινούνται σε χαμηλά επταετίας, μετά την απόφαση του OPEC να διατηρήσει την παραγωγή σε επίπεδα-ρεκόρ, προκειμένου να προστατέψει το μερίδιο αγοράς του. Σύμφωνα με την ΙΕΑ, τον Νοέμβριο, στον OPEC αναλογούσε η «μερίδα του λέοντος» αναφορικά με την αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου.

Ενδεικτικό είναι επίσης ότι σήμερα, σύμφωνα με το Reuters, ο Ρώσος υφυπουργός Οικονομικών προειδοποίησε για τον κίνδυνο να παραμείνουν οι τιμές του πετρελαίου στα επίπεδα των 40-60 δολαρίων για τα επόμενα επτά χρόνια.