IEA: Επιβράδυνση της ζήτησης πετρελαίου ελέω αποθεμάτων

IEA: Επιβράδυνση της ζήτησης πετρελαίου ελέω αποθεμάτων

Σε περιθώριο ασφαλείας άνευ προηγουμένου, οδηγούν τα αποθέματα αργού, σε καιρούς έντονων γεωπολιτικών κρίσεων, όπως επισημαίνει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA), προεξοφλώντας επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2016.

Όπως σημειώνει ο Οργανισμός στην έκθεση του Νοεμβρίου που κυκλοφόρησε την Παρασκευή, και δημοσιεύεται στο CNBC "Τα αποθέματα του πετρελαίου στα επίπεδα ρεκόρ των 3 δις βαρέλια παρέχουν στις παγκόσμιες αγορές την δυνατότητα να κινούνται με ένα βαθμό άνεσης. Αποθέματα που έχουν διογκωθεί, παρά το γεγονός ότι η αγορά πετρελαίου προσαρμόζεται στα 50 δολάρια το βαρέλι."

Η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί το 2016 στο 3,6%, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο προειδοποίησε ότι οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες. Παρά το γεγονός ότι η απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου είναι αποτέλεσμα της υπερπροσφοράς και όχι της έλλειψης ζήτησης, οι φόβοι γύρω από την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας είναι η διατήρηση των επενδυτών στην άκρη, δηλαδή ότι εμφανίζονται διστακτικοί.

Παρά το ότι αναμένεται να υπάρξει αύξηση της ζήτησης το 2015, διατηρώντας τις τιμές του πετρελαίου σε χαμηλά επίπεδα στο σημερινό 44,23 δολάρια το βαρέλι για το Brent ενώ ο αμερικάνικος αργός στα 41,62 δολάρια, η αύξηση της ζήτησης θα μπορούσε να αποδυναμωθεί το επόμενο έτος, προειδοποιεί ο ΙΕΑ.

Όσον αφορά την παραγωγή η IEA βλέπει μείωση κατά 600.000 βαρέλια την ημέρα το επόμενο έτος για τις χώρες εκτός του ΟΠΕΚ. Η παραγωγή του αμερικανικού σχιστολιθικού θα μειωθεί κατά επίσης 600.000 βαρέλια, σύμφωνα με την IEA.

Τα αποθέματα έχουν αυξηθεί λόγω της υψηλής προσφοράς από το Ιράκ, τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία, παρόλο που η παγκόσμια ζήτηση για καύσιμα αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων πέντε ετών, ανέφερε ο οργανισμός. Ωστόσο, προβλέπει ότι η προσφορά πετρελαίου από χώρες που δεν είναι μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) θα καταγράψει την επόμενη χρονιά τη μεγαλύτερη μείωσή της από το 1992 καθώς οι χαμηλές τιμές του αργού αρχίζουν να επηρεάζουν τον κλάδο του αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου.

Τα αποθέματα πετρελαίου συνεχίζουν να αυξάνονται διότι η πρόσφορά συνεχίζει να ξεπερνά την ζήτηση, σύμφωνα με την μηνιαία έκθεση που δημοσιοποίησε χθες ο ΟΠΕΚ.

Τα συνολικά αποθέματα πετρελαίου στα ανεπτυγμένα κράτη αυξήθηκαν κατά 13,8 εκατ. βαρέλια στα περίπου 3 δισεκ. τον Σεπτέμβριο, έναν μήνα κατά τον οποίο παραδοσιακά καταγράφεται μείωση, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. Ο ρυθμός αύξησης επιβραδύνθηκε στα 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα το τρίτο τρίμηνο, από 2,3 εκατ. την ημέρα το δεύτερο τρίμηνο, αν και η αύξηση παρέμεινε «σημαντικά υψηλότερη από τον ιστορικό μέσο όρο».