Η υπερπώληση, το smartmoney και η αντίδραση +18% στο ΧΑ

Η υπερπώληση, το smartmoney και η αντίδραση +18% στο ΧΑ

Τη μερική «επιστροφή» των διεθνών χρηματιστηριακών αγορών που τις τελευταίες ημέρες έχουν σημειώσει σημαντικότατη αντίδραση, διορθώνοντας σε κάποιο βαθμό τις πτωτικές υπερβολές που είχαν προηγηθεί ακολούθησε το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο κερδίζει πάνω από 100 μονάδες από τα πρόσφατα χαμηλά σε επίπεδο Γενικού Δείκτη.

Η αγορά στη ζώνη των 470 – 500 μονάδων βρέθηκε σε ακραία υπερπουλημένα επίπεδα, οπότε «όφειλε» μια τεχνική αντίδραση, η εξέλιξη της οποίας μένει να φανεί.

Συνεπικουρία λοιπόν των διεθνών αγορών, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει συμπληρώσει τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις στις πέντε τελευταίες, με το Γενικό Δείκτη να κερδίζει πάνω από 100 μονάδες από το πρόσφατο ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 469,55 μονάδων της Τρίτης 17 Μαρτίου, ήτοι ποσοστό 17,65%. Μέχρι και χθες η αγορά είχε ανακτήσει περίπου το 23% των απωλειών από τα υψηλά της.

Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να πει με ασφάλεια αν οι αγορές έχουν δει τα χαμηλά τους, δεδομένου ότι η κρίση που τις έφεραν στην πιο ραγδαία πτώση της ιστορίας - δηλαδή η εξάπλωση του κορονοϊού και οι επιπτώσεις της καραντίνας – είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Πάντως, μέσα στον ευρύτερο καταιγισμό οικονομικής και χρηματοδοτικής στήριξης που δρομολογείται  καταγράφεται αξιόλογη ανάκαμψη των δεικτών που θεωρούνται κατευθυντήριοι μοχλοί του συστήματος, όπως Dow Jones και DAX.

Ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης επανήλθε χθες έστω και οριακά πάνω από τις 10.000 μονάδες, ενώ ο βιομηχανικής DowJones επανήλθε με έμφαση πάνω από τις 22.000 μονάδες κλείνοντας στις 22.552,17 μονάδες (+6,38%), έχοντας πραγματοποιήσει αντίδραση σε ποσοστό περί το 20% το τελευταίο τριήμερο.

Σπάνε ταμπού και νόρμες δεκαετιών

Καταλύτης για την αλλαγή πλεύσης είναι οι μεγάλες παρεμβάσεις που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις και όλοι οι κεντρικοί θεσμοί Ευρώπης, Αμερικής και Ασίας ως προς τη στήριξη των οικονομικών και των επιχειρήσεων, κάτι που σε συνδυασμό με το ιστορικών διαστάσεων «λιώσιμο» που είχε προηγηθεί, έφερε αντίδραση.

FED, ΕΚΤ αλλά και πολλές κεντρικές τράπεζες επιμέρους χωρών, έχουν αλλάξει ρότα, απελευθερώνοντας μεγάλη ρευστότητα σε όλο το σύστημα, ενώ η κρίση με τον κορονοϊό φαίνεται πως αλλάζει νόρμες και σταθερές δεκαετιών, οδηγώντας σε αλλαγή καθιερωμένων πολιτικών και σε σπάσιμο ισχυρότατων ταμπού.

Οι ηγέτες της G20 γνωστοποίησαν χθες την πρόθεσή τους να χορηγήσουν ένεση άνω των 5 τρισ. δολαρίων στην παγκόσμια οικονομία προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι κοινωνικές, οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνέπειες της πανδημίας, ενώ πρωτύτερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε ζητήσει τον διπλασιασμό της χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης από τους ηγέτες των είκοσι κορυφαίων οικονομιών του κόσμου.

Χαρακτηριστικό και αντιπροσωπευτικό της κατάστασης που βιώνει ο κόσμος είναι η άποψη του επί σειρά ετών προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, που σε άρθρο του στους FinancialTimes ανοίγει τη συζήτηση για διαγραφή χρεών κάνοντας λόγο για μια ανθρώπινη τραγωδία με δυνητικά βιβλικές διαστάσεις.

Σοβαρή εμπλοκή στη Σύνοδο Κορυφής για το ευρωομόλογο

Πάντως, χθες το βράδυ είχαμε σοβαρή εμπλοκή στη Σύνοδο Κορυφής καθώς η  πρόταση για έκδοση ευρωομολόγου ή coronabond βρήκε ξανά «τοίχο» στην άτεγκτη στάση της Γερμανίας και χωρών του ευρωπαϊκού βορρά, που διαφωνούν με την προοπτική κοινού ομολόγου, θέτοντας ζητήματα ηθικού κινδύνου.

Όπως μετέδωσαν ιταλικά ΜΜΕ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζ. Κόντε, όχι μόνο δεν σκοπεύει να υπογράψει το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων, αλλά σε συνεννόηση με τον Ισπανό ομόλογό του Πέδρο Σάντσεθ δίνουν τελεσίγραφο δέκα ημερών στους ηγέτες στην Κομισιόν στην ΕΚΤ για να επιστρέψουν με πρόταση κατάλληλη για τη δραματική περίσταση από τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού. Δεν αποκλείεται, μετά από αυτή την εξαιρετικά σοβαρή εμπλοκή, να έχουμε κλυδωνισμούς σήμερα στους ευρωπαϊκούς δείκτες και διόρθωση καθώς το μήνυμα που φτάνει στις αγορές είναι ότι ο συνεκτικός κρίκος της ευρωζώνης θα μπορούσε να διαρραγεί υπό το βάρος διαφορετικών πολιτικών σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο.

Ποιοι ξεχώρισαν στο ράλι αντίδρασης του Χ.Α.

Με φόντο την αντίδραση των διεθνών αγορών, το ελληνικό χρηματιστήριο συμπλήρωσε χθες την 4η ανοδική συνεδρίαση στις πέντε τελευταίες, με το Γενικό Δείκτη να καταγράφει αντίδραση 17,65%, τον FTSE 25 να κερδίζει 18%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 24,21%. Βεβαίως, ο τραπεζικός έχει μεγαλύτερο ξέσπασμα στο τελευταίο διήμερο, όπου κερδίζει συνολικά 30,68%, διορθώνοντας ένα μικρό τμήμα από το ιστορικών διαστάσεων «λιώσιμο» που είχε προηγηθεί.

Αρκετές μετοχές της πραγματικής οικονομίας ξεκόλλησαν από τα πρόσφατα χαμηλά τους, δίνοντας σημαντικές βραχυχρόνιες αποδόσεις, σε όσους τόλμησαν και πόνταραν μέσα στη «φωτιά» της αρνητικής ειδησεογραφίας.

Η μετοχή της AegeanAirlinesκερδίζει 38% το τελευταίο 5ήμερο, η ΔΕΗ είναι στο +36,36%, η MotorOil +31,40%, ο Μυτιληναίος +27%, ΓΕΚ Τέρνα +23,54%, ΟΠΑΠ +20,22%, ΕΧΑΕ +23,33%, ΟΤΕ +19,52%, ΕΛΠΕ +18,55%, CenergyHoldings +32,22% κ.ο.κ.

Ένα θετικό στοιχείο της χθεσινής συνεδρίασης ήταν το γεγονός ότι η αξία συναλλαγών έφτασε στα 93,44 εκατ. ευρώ, με μόλις 4,06 εκατ. ευρώ να είναι πακέτα. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.388,21 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 4,18%, ενώ έφτασε έως το +5,23% στο υψηλό ημέρας και στο -0,98% στο χαμηλό, με συνολική διακύμανση 6,22%.

Ο τραπεζικός δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 351,13 μονάδες με ράλι 17,84%, επίδοση που αποτελεί τη μεγαλύτερη άνοδο εδώ και πολλούς μήνες.

Σε κάθε περίπτωση, το Χ.Α. παραμένει εξαιρετικά ευάλωτο σε κάθε μικρή ή μεγαλύτερη (νέα) διατάραξη του διεθνούς κλίματος. Η ψυχολογία παραμένει διαταραγμένη, ενώ το εξαιρετικά μεγάλο volatility όλων των τελευταίων ημερών δείχνει πως γίνονται μόνο βραχυχρόνιου τύπου πονταρίσματα, καθαρά ημερήσιας ή διήμερης στόχευσης, δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμιά ορατότητα για κάτι πιο μακροπρόθεσμο.