Η Τουρκία καθορίζει τις τάσεις των αναδυόμενων αγορών - Στο 17,9% εκτοξεύθηκε ο πληθωρισμός

Δευτέρα 03 Σεπτεμβρίου 2018, 11:04
-A +A
Η Τουρκία καθορίζει τις τάσεις των αναδυόμενων αγορών - Στο 17,9% εκτοξεύθηκε ο πληθωρισμός

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των επενδυτών και αναλυτών αναμένεται να συγκεντρώσουν και αυτή την εβδομάδα οι οικονομίες των αναδυόμενων αγορών, με επίκεντρο την τουρκική, σε συνέχεια της «βουτιάς» που σημείωσαν τις προηγούμενες ημέρες νομίσματα όπως αυτά της Τουρκίας και της Αργεντινής.

Στην Τουρκία, η λίρα αναμένεται να περάσει ένα γερό κρας τεστ, καθώς τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για τον πληθωρισμό, έδειξαν αύξηση του ετήσιου ποσοστού στο 17,9% τον Αύγουστο, το υψηλότερο ποσοστό από τον Σεπτέμβριο του 2013, από το 15,85% τον προηγούμενο μήνα, εν μέσω της άρνησης της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, έσπευσε να διαβεβαιώσει πως η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας είναι ανεξάρτητη από την κυβέρνηση και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να στηρίξει τη σταθερότητα των τιμών, ενώ θα προσαρμόσει τη νομισματική της πολιτική στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.

Σημειώνεται πως η επόμενη συνεδρίαση για τη λήψη αποφάσεων είναι προγραμματισμένη για τις 13 Σεπτεμβρίου. 

Η κυβέρνηση της τρίτης σημαντικότερης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα νέα μέτρα λιτότητας, προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της και να πείσει τους επενδυτές ότι μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της. 

Επίσης, μια ημέρα πριν την κρίσιμη συνάντηση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι θα απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα, για να ανακοινώσει ευρύ ανασχηματισμό. 

Ο υπουργός Οικονομικών, Νικολάου Ντουχόβνε, θα συναντηθεί αύριο Τρίτη, με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, την Κριστίν Λαγκάρντ, προκειμένου να διαπραγματευθεί την αναθεώρηση των όρων της δανειακής σύμβασης που υπεγράφη τον Ιούνιο ανάμεσα στα δύο μέρη.

 

Παράλληλα, στη Βραζιλία παραμένουν οι εντάσεις καθώς το ανώτατο εκλογικό δικαστήριο της χώρας απαγόρευσε στον φυλακισμένο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα -ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις- να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου. 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο 25/05/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα