ΓΔ: 900,65 -2,83 (-0,31 %)

Τζίρος: 58,44 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2025η
Τρίτη, 18 Μαΐου 2021

ΓΔ: 900,65 -2,83 (-0,31 %)

Τζίρος: 58,44 εκατ. €   RT

Η Τουρκία απαγορεύει τη χρήση κρυπτονομισμάτων - Πιέσεις στο Bitcoin

Η Τουρκία απαγορεύει τη χρήση κρυπτονομισμάτων - Πιέσεις στο Bitcoin
APimages

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (CBRT) απαγόρευσε τη χρήση κρυπτονομισμάτων και κρυπτοκεφαλαίων για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Η CBRT ανακοίνωσε ότι τα κρυπτονομίσματα και άλλα παρόμοια ψηφιακά κεφάλαια που βασίζονται στην τεχνολογία δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούνται άμεσα ή έμμεσα ως εργαλείο πληρωμών.

«Οι υπηρεσίες πληρωμών δεν θα μπορούν να αναπτύξουν μοντέλα επιχειρήσεων με  κρυπτοκεφάλαια που χρησιμοποιούνται άμεσα ή έμμεσα στην παροχή υπηρεσιών και την έκδοση ηλεκτρονικού χρήματος και τα οποία δεν θα μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες που σχετίζονται με τέτοια μοντέλα επιχειρήσεων».

Στον απόηχο της απόφασης, η τιμή του bitcoin καταγράφει απώλειες περίπου 3% και κινείται στα 60.680 δολάρια, σύμφωνα με το coindesk.

Σημειώνεται ότι οι πρόσφατες οικονομικές αναταράξεις στην Τουρκία είχαν οδηγήσει σε αύξηση του trading κρυπτονομισμάτων, με τους επενδυτές να ποντάρουν στο ράλι του bitcoin για να προστατευτούν από τον εξαιρετικά υψηλό πληθωρισμό.

Στοιχεία του Chainalysis που ανέλυσε το Reuters δείχνουν ότι η αξία των συναλλαγών από τις αρχές του Φεβρουαρίου έως τις 24 Μαρτίου άγγιξε τα 218 δισ. τουρκικές λίρες (22,5 δισ. ευρώ), έναντι μόλις 7 δισ. λιρών την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σημειώνεται ακόμα ότι το trading στα κρυπτονομίσματα άγγιξε τα 23 δισ. λίρες τις πρώτες ημέρες μετά την ανακοίνωση της απομάκρυνσης του κεντρικού τραπεζίτη, έναντι 1 δισ. λίρες το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν.

Από την πλευρά του, ο Βόλφγκανγκ Πικολί, πρόεδρος της εταιρείας ανάλυσης κινδύνων Teneo, δήλωσε στη Wall Street Journal, ότι η κίνηση «συνιστά ένα ακόμα στοιχείο του αυστηρού ελέγχου επί του "οικοσυστήματος" πληρωμών».

«Στους Τούρκους αρέσουν οι σταθερές επενδύσεις, λόγω του ιστορικού υψηλού πληθωρισμού που έχουν. Για αυτό, γενιές και γενιές Τούρκων επένδυσαν στο χρυσό, τα ακίνητα και το δολάριο», είχε αναφέρει πρόσφατα στο Reuters ο Οζγκούρ Γκουνερί, CEO του χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων BtcTurk, ο οποίος εκτιμά ότι η κίνηση της κυβέρνησης θα έχει περιορισμένη επιρροή στις συναλλαγές. 

Σύμφωνα με Τουράν Σερτ, αναλυτή με έδρα την Κωνσταντινούπολη «η κυβέρνηση δεν θέλει εκροή χρημάτων εκτός της Τουρκίας. Προσπαθούν να καθορίσουν τι είναι ακριβώς το Bitcoin τώρα. Δεν θέλουν να το αντιμετωπίσουν ως νόμισμα».