Η συμφωνία στις ΗΠΑ «ανεβάζει» τις ευρωπαϊκές αγορές

Η συμφωνία στις ΗΠΑ «ανεβάζει» τις ευρωπαϊκές αγορές

Κέρδη καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές μετά το πακέτο τόνωσης «μαμούθ» 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που αποφάσισε η αμερικάνικη Γερουσία προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις του νέου κορονοϊού.

Άλμα επίσης σημείωσαν νωρίτερα και οι δείκτες των ασιατικών χρηματιστηρίων παίρνοντας τη σκυτάλη από την Wall Street, η οποία χτες κατέγραψε ισχυρά κέρδη με τον Dow Jones να ενισχύεται 2.100 μονάδες στην καλύτερη ημερήσια επίδοσή του από το 1933.

Σ' αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωνει άνοδο 4,1% στις 313,74 μονάδες, με τον χρηματοπιστωτικό κλάδο να ενισχύεται 4,4% κι ενώ όλοι οι τομείς και τα μεγάλα χρηματιστήρια κινούνται σε θετικό έδαφος.

Ειδικότερα, στην Γερμανία ο δείκτης DAX ενισχύεται στις 10.017 μονάδες με κέρδη 2,8%, ενώ ο γαλλικός δείκτης CAC 40 κερδίζει 2,8% στις 4.364 μονάδες.

Αντίστοιχη εικόνα και και στην συνεδρίαση του δείκτη FTSE 100 στο Λονδίνο, ο οποίος ενισχύεται 2,34% στις 5.585 μονάδες, ενώ στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB κινείται στις 17.415μονάδες με κέρδη 2,94%.

Τέλος, στην Ισπανία, ο δείκτης IBEX 35 ενισχύεται 2,92% στις 6.947 μονάδες.

Επισημαίνεται επίσης πως το βράδυ της Τρίτης ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, πρότεινε απέναντι στις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού τη χρήση της προληπτικής γραμμής στήριξης του ESM, με τον πρόεδρο του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, να επισημαίνει ότι υπάρχει υποστήριξη για τη συγκεκριμένη επιλογή, μέσων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), όπως η πιστωτική γραμμή με ενισχυμένους όρους (Enhanced Conditions Credit Line, ECCL),

Στις επίσημες ανακοινώσεις πάντως δεν υπήρξε αναφορά στο ενδεχόμενο έκδοσης κοινού χρέους, δηλαδή ευρωομολόγου.

Ειδικότερα, μιλώντας μετά την ολοκλήρωση της αποψινής τηλεδιάσκεψης του Eurogroup, ο κ. Σεντένο ανέφερε πως «η συζήτηση μόλις άρχισε» και «χρειάζεται δουλειά ακόμη», όσον αφορά στο σχέδιο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του νέου κορονοϊού.

Ισχυρά κέρδη του Nikkei 225 8% στην Ιαπωνία

Άλμα σημείωσαν οι δείκτες των ασιατικών χρηματιστηρίων παίρνοντας τη σκυτάλη από την Wall Street, η οποία χτες κατέγραψε ισχυρά κέρδη με τον Dow Jones να ενισχύεται 2.100 μονάδες στην καλύτερη ημερήσια επίδοσή του από το 1933.

Την ώρα που αναμένεται συμφωνία στη Γερουσία για το πακέτο τόνωσης «μαμούθ» 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις του νέου κορονοϊού, στην Ασία οι επενδυτές «παρασύρθηκαν» από το κλίμα της αμερικάνικης αγοράς.

Ο Nikkei 225 στην Ιαπωνία οδήγησε τα κέρδη καθώς πραγματοποίησε άλμα 8,04% για να ολοκληρώσει στις 19.546 μονάδες, με την δεικτοβαρή μετοχή της Fast Retailing να κερδίζει 8,78%. 

Ο Topix της Ιαπωνίας έκλεισε με κέρδη 6,9%, ενώ ο Kospi της Νότιας Κορέας ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με κέρδη 5,5%.

Ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε κατά 3,1% και ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας κέρδισε 5,5%.

Οι αγορές δείχνουν να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στις πρωτοφανείς για τα ιστορικά δεδομένα παρεμβάσεις των κυβερνήσεων παγκοσμίως.

Η δέσμευση της Federal Reverse, της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για απεριόριστες αγορές και διάθεση ρευστότητας όσο χρειαστεί για τη μάχη κατά των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, είναι ο κυριότερος καταλύτης για την αλλαγή του σκηνικού.